detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
02.11.2022 09:51
Від Єврокомісії надійшла оцінка законопроєкту про медіа. ДОПОВНЕНО
Від Єврокомісії надійшла оцінка законопроєкту про медіа. ДОПОВНЕНО
Надійшла оцінка законопроєкту на предмет відповідності Директиві ЄС про аудіовізуальні медіапослуги.

Станом на 2 листопада 2022 року офіційний висновок Єврокомісії щодо законопроєкту «Про медіа» ще не надійшов, є лише коротка оцінка на відповідність Директиві ЄС про аудіовізуальні медіапослуги, і вона позитивна. Про це «Детектору медіа» повідомило джерело з парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики. 

Раніше, 1 листопада, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив про те, що Україна отримала від європейських партнерів висновки щодо законопроєктів про медіа та національні спільноти, ухвалення яких є серед вимог продовження діалогу з ЄС щодо вступу.

«Буквально сьогодні ми отримали певне, скажімо так, рішення щодо законопроєкту про медіа, ми отримали певний висновок до законопроєкту про національні меншини (спільноти). Ми очікуємо на рішення Венеціанської комісії щодо законопроєкту про конституційних суддів», – сказав Стефанчук в етері телемарафону.

Представництво Євросоюзу в Україні у коментарі «Детектору медіа» повідомило, що була надана попередня неофіційна оцінка стосовно погодження законопроекту «Про медіа» із Директивою про аудіовізуальні медіа-послуги (AVMSD), щоб допомогти українській владі розробити та погодити таке законодавство з нормами ЄС щодо аудіовізуальних медіа.

«Ми тісно співпрацюватимемо з нашими українськими партнерами на цій основі та підтримуватимемо реалізацію відповідного кроку у висновку Європейської Комісії щодо членства України в ЄС. Формальна оцінка прогресу України щодо виконання семи кроків зазначених у висновку Комісії щодо членства України в ЄС буде проведена в рамках наступного звіту про розширення ЄС», – повідомили у представництві Євросоюзу.

Як писав «Детектор медіа», 30 серпня Верховна Рада підтримала законопроєкт №2693- д у першому повторному читанні, 233 нардепи проголосували «за».

23 серпня комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики більшістю голосів підтримав за основу законопроєкт «Про медіа», доопрацьований в комітеті.

27 липня 2022 року нардепи внесли доповнення до законопроєкту «Про медіа».

29 серпня низка народних депутатів звернулися до спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука із закликом зняти документ із найближчого пленарного засідання. На думку 34 нардепів, серед яких були представники п'яти фракцій та позафракційні, в оновленому документі існують «небезпеки розмінування культурного кордону з Росією».

Нагадаємо, до кінця року парламент має намір ухвалити закони, пов'язані з виконанням семи вимог для збереження Україною статусу кандидата в члени Європейського Союзу та можливості розпочати переговори про повноцінне членство. В переліку цих законів – закон «Про медіа».

Фото: Alex Mihis/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY