detector.media
01.11.2022 16:00
У бюджеті на 2023 рік на 1,4 млрд грн збільшилось фінансування іномовлення, марафону та «Укрінформу»
У бюджеті на 2023 рік на 1,4 млрд грн збільшилось фінансування іномовлення, марафону та «Укрінформу»
У попередньому варіанті бюджету на ці потреби відводилось 535 млн грн.

У затвердженому урядом бюджеті на 2023 рік виділи більше коштів на бюджетну програму «Виробництво та трансляція телерадіопрограм для державних потреб, збирання, обробка, та розповсюдження офіційної інформаційної продукції, фінансова підтримка системи державного іномовлення».

Якщо у попередньому варіанті бюджету фінансування становило 535 мільйонів гривень, то у підготовленому до другого читання варіанті  ця сума зросла до 1,94 млрд грн.

На цю зміну звернув увагу депутат (партія «Голос») Ярослав Железняк, який у своєму телеграмі написав про збільшення видатків на виробництво національного марафону.

Як розказала у коментарі «Детектору медіа»  депутатка від «Слуги народу» Євгенія Кравчук,  кошти за цією бюджетною програмою виділені на різні типи фінансування. Це і канали іномовлення («FreeДом» та «Дом»), і «Укрінформ», який також є частиною іномовлення, і виробництво контенту для каналів, які беруть участь у національному марафоні.

«Сподіваюсь, що Міністерство культури та інформації як розпорядник коштів найближчий час оприлюднить на що виділяються кошти. Там просто одна  строфа стосується і тих продуктів, які спрямовані на зовні, і тих, які споживатимуться у середині країни, це і контент», – сказала вона.

Нагадаємо, що Верховна Рада затвердила проєкт державного бюджету на 2023 рік у першому читанні 7 жовтня.

31 жовтня Кабінет міністрів ухвалив проєкт бюджету до другого читання з урахуванням пропозицій народних депутатів, а премʼєр Денис Шмигаль озвучив основні показники.

За словами Шмигаля, до другого читання уряд скоригував прогноз зростання ВВП на 2023 рік в бік консервативного сценарію (3,2% замість 4,6%). Прогноз інфляції зменшили з 30% до 28%.

Бюджет-2023 планується з урахуванням 1,3 трильйона гривень доходів. Завдяки скоригованим макропоказникам та податковим змінам пропонують збільшити дохідну частину на понад 50 мільярдів гривень.

«Видатки складатимуть 2,6 трильйона гривень. Ми збільшили обсяги видатків на виплати пенсій, на ліквідацію наслідків збройної агресії Росії (будівництво, ремонти, купівля людям житла), на наукову й науково-технічну діяльність, на пільгові іпотечні кредити ВПО. Загалом до другого читання в проєкті держбюджету видаткова частина зросла на 66,8 мільярдів гривень, — сказав Шмигаль. — Пріоритет №1 – безпека й оборона – залишається незмінним. Спрямовуємо на боротьбу з окупантами понад трильйон гривень, це більше 18% ВВП. Фінансуємо українську армію самостійно за рахунок внутрішніх ресурсів», – повідомив Шмигаль.

Очікується, що дефіцит держбюджету наступного року складе понад 20% ВВП.

Фото: Національний банк України/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY