detector.media
28.10.2022 15:07
Як ЗСУ лікує валдай головного мозку: дайджест пропаганди за 27 жовтня
Як ЗСУ лікує валдай головного мозку: дайджест пропаганди за 27 жовтня

Путін прочитав чергову лекцію на тему «Ображена Росія» і мріє про другі «зоряні війни» з США. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди за 27 жовтня.

  1. «Росія образилась на те, що її образили»
  2. «Кухар» створює власні збройні сили
  3. Як тобі таке, Ілоне Маск?
  4. Українці привчають «еліту» РФ називати речі своїми іменами

«Росія образилась на те, що її образили»

Анонсуючи промову Путіна на регулярному (з 2004 року) дискусійному клубі «Валдай», його прес-секретар Пєсков заявив, що «її «вивчатимуть, читатимуть і перечитуватимуть». Багатьом стало навіть цікаво. 

До речі, нинішній «Валдай», який мав назву «Світ після гегемонії: справедливість та безпека для всіх» завершився саме 27 жовтня. А розпочався (увага!) 24 жовтня. У прес-релізі дискусійного клубу анонсувалась «участь 111 експертів, політиків та економістів із 41 країни, у тому числі Росії, Казахстану, Ірану, Туреччини, Франції та інших».

Питання: хтось бачив якісь висловлювання цих «експертів, політиків та економістів» за ці три дні? Або якусь дискусію між ними на таку «резонансну» тему як «світ після гегемонії»? 

НАСПРАВДІ, увесь цей «Валдай» (який на початку свого існування дійсно був непоганим дискусійним майданчиком), як і все згодом в Росії, перетворився на шоу одного актора. Або, швидше, стендапера, якого вже погнали з усіх міжнародних майданчиків, і він змушений виступати у власному клубі (у найкращому випадку – в сусідніх) під оплески ним же найнятої масовки. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путіну створили ілюзію перемоги і що з цього вийшло

Короткий зміст виступу Путіна звівся до наступного: «Росія образилась на те, що її образили» з довгим переліком списку образ: від іранського генерала Сулеймані до композитора Чайковського.  

З цікавого щодо України:

–   «Єдиним справжнім гарантом суверенітету України могла бути лише Росія, яка її створила…»

–   «Нам не потрібен ядерний удар по Україні, в ньому немає сенсу — ні політичного, ні воєнного».

–   «…російський та український народи єдині, це історичний факт…».

Після цього «історичного факту» остаточно стало не тільки не цікаво, а й взагалі огидно. Особливо на тлі побажань путінських пропагандистів «спалювати в хатах українських дітей».

Про жодну «єдність» більше взагалі не йдеться. І саме Путін зробив усе, щоб ненависть стала визначальним почуттям, яке розділяє вже не Росію та Україну, а російський народ та українську націю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без терміну давності. Відповідаємо на 15 головних запитань про воєнні злочини

А претензії на роль лідера «єдиного народу» (а саме ним себе президент Росії і вважає) після всього, що зробили не генерал Суровікін, чи рядовий Шишимарін, а особисто Путін, виглядають просто безглуздою маячнею хворої людини. Історію хвороби якої можна відслідкувати від Мюнхена-2007, коли у Путіна почався світовий біполярний розлад, і до «Валдая на всю голову»-2022. 

Далі, нажаль, хвороба головного мозку Росії тільки прогресуватиме. Якщо, звичайно, не провести негайну операцію. Спеціальну.

«Кухар» створює власні збройні сили

27 жовтня Євген Пригожин – особа, відома як «кухар Путіна», нарешті прокоментував свої відносини з міністерством оборони РФ (читай: Шойгу). Протягом останніх місяців циркулювали чутки про вкрай напружені стосунки між ними, з’являлась інформація, що Пригожин нібито особисто доповідав Путіну, що «пожежник не може керувати армією», але офіційних коментарів з боку Пригожина (не кажучи вже про МО РФ) з цього приводу досі не було.

І ось 27 жовтня Пригожин офіційно заявив про необхідність «роботи над помилками» у Міноборони Росії.

«Багато з тих, хто є так званими «кадровими» військовими не навчилися нічому, окрім як підборами клацати, цацьки носити та гарні доповіді писати».

НАСПРАВДІ, хай би вони у себе в Росії й надалі мірялися розміром своїх «успіхів», якби не одне «але».

Мабуть, остаточно розчарувавшись у здібностях Міноборони РФ і взагалі у «путінських полководцях» (Кадиров вже опосередковано висловлює незадоволення і Суровікіним, і відверто критикує Лапіна), Пригожин фактично створює на базі своє приватної військової компанії вже справжні збройні сили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пригожин і Кадиров розкрили секрет полішинеля

Виходячи з інформації у відкритому доступі, до лав «Вагнера» наразі потрібні люди для:

Такий «рекрутинг» свідчить щонайменше про дві речі. Перша: сили оборони України за цей час настільки добре попрацювали з так званими «музикантами», що вони конче потребують не тільки зеків (27 жовтня, до речі, Держдума РФ схвалила мобілізацію громадян із непогашеною судимістю за тяжкі злочини). Друга: Пригожин відверто вигрібає залишки професіоналів у офіційного замовника – Шойгу.

По суті «Вагнер» – це вже з’єднання з різними підрозділами у вигляді не тільки спецназу, а й розвідки, ППО, авіації, артилерії, танкістів, БПЛА. Все це дозволяє мати у своєму штаті різне озброєння, таке як: важкі вогнеметні системи «Буратіно», РСЗВ «Ураган», «Град», САУ «Малка», інші зразки ствольної артилерії та бронетехніки від БТР-70 та 82А до танків Т-72Б3.

При цьому ПВК зараз зводить кілометри оборонних редутів (так звана «Лінія Вагнера») в тимчасово окупованих Луганській та Донецькій областях, а також на кордоні Бєлгородської області та України. Усе це супроводжується шаленою медійною підтримкою з боку не тільки «воєнкорів», а вже й офіційних засобів масової інформації. Сюжети про ПВК крутять на федеральних телеканалах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Москві не хочуть світового «Вагнергейту»

При цьому, найманці «Вагнера» мало того, що знаходяться поза правовим полем Росії, так ще й не хочуть до нього входити. Хоча у Держдумі неодноразово це питання порушувалося. Особисто Пригожин 4 жовтня в інтерв’ю «Парламентський газеті» (!) заявив, що не бачить в легалізації своєї приватної військової компанії необхідності. З того часу його й не турбують. Але до чого у майбутньому можуть призвести приватні збройні сили в РФ можна тільки здогадуватись. 

Як тобі таке, Ілоне Маск?

З огляду на таку підтримку ПВК та зростання апетитів «путінського кухаря» можна припустити, що незабаром в нього будуть і космічні війська. Тим паче, що інфопривід є. Росія заявила про готовність збивати супутники, які використовуються Україною. Під загрозою системи Ілона Маска, Planet Labs, Maxar.

Заступник голови департаменту з нерозповсюдження та контролю над озброєннями МЗС РФ Костянтин Воронцов заявив, що «Росія розглядає комерційні супутники США та їхніх союзників, які використовуються під час війни в Україні, як «законні цілі» для удару».

НАСПРАВДІ, Росії є з чим боротися. Нагадаємо:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Брудна бомба українців» – операція під чужим прапором

Експерти зауважили, що чергове намагання Москви повоювати із Вашингтоном у космосі дивним чином загострилося після російської маячні на тему: Україна готується застосувати в Україні  ядерну бомбу.

Москва вже намагалася пограти з Вашингтоном у «зоряні війни». У березні 1983 року американський президент Рональд Рейган започаткував програму «Стратегічна оборонна ініціатива» (СОІ), яку й назвали «Зоряні війни». І хоча її так і не було реалізовано на практиці (її навіть називають «найбільшим блефом» в історії Холодної війни), СРСР у змагання, звичайно, втягнувся. Що у сукупності з іншими факторами, які супроводжували «гонку озброєнь», призвели до краху Радянського Союзу у 1991 році. І це дивним чином збіглося в часі із завершенням програми СОІ, яка так і не почалася.

Путін, нагадаємо, вважає розпад СРСР «найбільшою геополітичною катастрофою ХХ століття» і мріє «переграти» Холодну війну (про що, власне, і була вся «валдайська» промова). Він напевно розраховує за допомогою примітивної комп’ютерної графіки повторити «великий блеф СОІ». 

Що ж, нехай спробує – вирішили у Вашингтоні. Представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі вже попередив, що «будь-яка атака на нашу інфраструктуру отримає адекватну відповідь, і Сполучені Штати притягнуть Росію до відповідальності за будь-який такий напад, якщо він відбудеться».

Українці привчають «еліту» РФ називати речі своїми іменами

І наостанок про лікування. Ще у липні Тверський суд Москви відмовив блогеру Дмитру Полушину в позові про визнання незаконним блокування одного з його інтернет-видань. Тоді Генпрокуратура РФ пояснила, чому не можна вживати слово «війна» стосовно України у ЗМІ та публічному просторі. 

Дослівно: «Оголошення війни передбачає настання правових наслідків (мобілізація населення, введення комендантської години та інші). Тому використання терміну «війна» представляє підвищену суспільну значущість, оскільки участь Росії у повномасштабних військових діях зачіпатиме широке коло громадських інтересів, як у соціальній, так і у економічній сферах».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Путін боїться слова «війна»

З того часу пройшло 2 місяці. А за весь час війни через слово «війна» в Росії заблоковано близько 7000 сайтів, припинено роботу десятків ЗМІ, серед яких редактори є лауреатами Нобелівської премії, а щотижневі внесення до реєстрів іноагентів, через слововживання «війна», стали буденним явищем.

НАСПРАВДІ, незважаючи на мобілізацію, введення навіть не комендантської години, а воєнного стану з охопленням «широкого кола громадських інтересів, як у соціальній, так і у економічній сферах», – російська держава продовжує вперто наполягати, що «в Україні триває спеціальна воєнна операція». Як і раніше, незгода з таким трактуванням вважається підсудною справою.

Нагадаємо, від початку повномасштабної фази війни, у Росії за публічне вживання цього терміну передбачено покарання. Наприклад, плакат «Ні війні!» вважається «дискредитацією російської армії». Станом на кінець серпня російські суди розглянули майже 3500 справ саме за цією статтею.

Натомість, 15 років тюрми (таке в Росії максимальне покарання за «фейки», яким вважається і слово «війна»), на відміну від звичайних громадян, не світить російським чиновникам, політикам та пропагандистам.

Telegram-канал «Можемо пояснити» зібрав висловлювання зі згадкою про війну представників путінської «еліти»:

Що ж, ЗСУ потроху привчають хвору на «валдай головного мозку» російську «еліту» називати речі своїми іменами. І це перший крок до її подальшого оздоровлення. Але на «реабілітаційний центр» у Гаазі нехай не розраховують.  

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY