detector.media
27.10.2022 12:14
ЮНЕСКО створює базу культурної спадщини в Україні, зруйнованої під час повномасштабної війни з Росією
ЮНЕСКО створює базу культурної спадщини в Україні, зруйнованої під час повномасштабної війни з Росією
Публічна платформа для відстеження цих зруйнованих об'єктів буде запущена найближчими тижнями, повідомляє «Крим. Реалії» з посиланням на AFP.

Для моніторингу культурних об'єктів, зруйнованих під час бойових дій в Україні, ООН використовує супутникові знімки, зроблені до та після початку російського вторгнення.

За даними організації, на 24 лютого було зафіксовано збитки, заподіяні 207 культурним об'єктам в Україні. Серед них 88 релігійних об'єктів, 15 музеїв, 76 будівель, що мають історичну та художню цінність, а також 18 пам'ятників і 10 бібліотек.

Найбільш постраждалі об'єкти розташовані на сході України та в околицях Києва. У Донецькій області нараховується 59 пошкоджених культурних об'єктів, у Харківській – 51, у Київській – 30, у Луганській – 25.

Фотографії з надвисокою роздільною здатністю купують у компанії Maxar і концерну Airbus за ціною близько 10 євро за квадратний кілометр. Потім група експертів створює знімки до і після, аналізує ступінь збитків і може вказати тимчасовий проміжок, коли їх було заподіяно. Ця інформація завантажується в базу даних, де постраждалі місця відзначаються на карті.

«Ми не з'ясовуємо, хто що зробив і чому, – говорить керівник відділу ЮНЕСКО з питань культури та позаштатних ситуацій Кріста Піккат. – Наш головний обов'язок – переконатися, що у нас є інформація про стан об’єкта, в якому він перебуває, щоб бути готовими до відновлення».

Раніше міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко розповів, що був змушений звернутися за допомогою до ЮНЕСКО, щоб там допомогли у збереженні музейних реквізитів і експонатів в Україні.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY