detector.media
24.10.2022 19:32
У Венеціанській комісії підтвердили законність заборони георгіївської стрічки та символів Z і V у Молдові
У Венеціанській комісії підтвердили законність заборони георгіївської стрічки та символів Z і V у Молдові
Претензії у відповідь на таке рішення заявили комуністи та соціалісти Молдови.

Венеціанська комісія визнала законною заборону Молдови на демонстрацію символіки, яку російська армія використовує у війні проти України. Про це йшлося під час засідання Комісії 21-22 жовтня, пише «Європейська правда»

Уряд Молдови звернувся до Комісії з проханням підтвердити законність його рішення після того, як проти заборони російської символіки у країні виступили тамтешні комуністи та соціалісти. Однак, як постановила Венеціанська комісія, це рішення відповідає вимогам законності, легітимності та пропорційності.

Як ідеться у рішенні Комісії, демонстрація таких символів, які російська армія використовує під час нинішньої агресії проти України, «може створити реальну й безпосередню небезпеку заворушень і загрозу національній безпеці та правам інших осіб, включно з українськими біженцями в країні». У висновку також зазначається, що швидке ухвалення цієї заборони, яка пройшла через парламент протягом тижня, було виправдано терміновістю питання у зв'язку з агресією Росії проти України. Водночас Комісія рекомендувала запровадити чітке визначення категорій символів, «створених шляхом стилізації» інших заборонених символів, та термінів «пропаганда чи героїзація» щодо екстремістської діяльності, а також уточнити процедуру покарання у разі порушень.

Використання символів воєнної агресії РФ, зокрема георгіївської стрічки та символів Z і V, парламент Молдови заборонив у квітні.

Нагадаємо, 22 травня Верховна Рада повторно, з урахуванням доповнень президента Володимира Зеленського, ухвалила закон про заборону символіки російського вторгнення в Україну. Російську воєнну символіку (латинські літери Z та V) заборонено використовувати у громадських місцях, але можна, наприклад, в експозиціях музеїв, у підручниках. Також президент запропонував, щоб використання символіки російського агресора було заборонено не лише для партій, а й для громадських об’єднань. Вперше закон було прийнято 14 квітня.

Фото з сайту Венеціанської комісії

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY