detector.media
21.10.2022 17:39
У Білорусі дружина політв’язня Дар’я Лосік не вийшла на волю після попереднього затримання
У Білорусі дружина політв’язня Дар’я Лосік не вийшла на волю після попереднього затримання
Вранці 18 жовтня після обшуку її затримали на три доби до обрання судом запобіжного заходу. Деталі кримінальної справи поки що невідомі.

Термін попереднього затримання Дар’ї Лосік сплив, однак на волю її не відпустили. Про це пише «Радіо Свобода».

21 жовтня батьки Дар’ї Лосік повідомили журналістам, що їхня донька залишається в СІЗО в Бресті, на заході країни. Вони подають документи, щоб оформити опіку над чотирирічною донькою Лосіків Пауліною.

Дар'ю Лосік, дружину політв'язня Ігоря Лосіка, затримали вранці 18 жовтня після обшуку в неї вдома. Її мали відпустити за три доби. «Оскільки рішення про запобіжний захід не було, вона на законних підставах могла вийти на свободу вранці 21 жовтня. Подальше її затримання на цей момент вважається незаконним. Деталі кримінальної справи поки невідомі», – йдеться у публікації «Радіо Свобода».

Як дізналися журналісти з телеграм-каналів білоруських силовиків, Дар'ю затримали нібито за «сприяння екстремістській діяльності». Претензії до неї виникли після її інтерв'ю телеканалу «Белсат», яке влада назвала «екстремістським». Матеріал вийшов ще в середині квітня 2022 року. У ньому Дар'я розповіла, як їздила на побачення з ув'язненим чоловіком, та засудила його арешт. Сам Ігор, як ідеться у матеріалі, обурився, що з території Білорусі летять ракети до України.

Нагадаємо, блогера та адміністратора телеграм-каналу «Білорусь головного мозку» Ігоря Лосіка затримали 25 червня 2020 року в Білорусі. За словами міністра внутрішніх справ країни Юрія Караєва, телеграм-канали та стріми «Радіо Свобода» «стали засобом управління і організації вуличних акцій протесту».

25 грудня 2020-го блогер мав вийти на свободу, оскільки термін його арешту завершувався. Однак 15 грудня йому висунули нове звинувачення – за ст. 13 ч. 2 ст. 293 (підготовка масових заворушень) КК Білорусі. Санкція статті передбачає позбавлення волі від трьох до восьми років. Через це Лосік оголосив безстрокове голодування. Стан блогера почав значно погіршуватися після місяця голодування, його перевели в камеру з цілодобовим відеоспостереженням. 25 січня 2021 року, на 42-му дні свого протесту, Лосік за власним бажанням зупинив голодування

11 березня 2021 року йому висунули нове обвинувачення. На знак протесту він спробував порізати собі руки й оголосив сухе голодування, яке тримав протягом чотирьох днів.

За даними «Радіо Свобода», блогеру загрожує 12 років ув'язнення. Як відзначають журналісти, силовики чинять на Лосіка фізичний та психологічний тиск, зокрема відмовляють у побаченнях із рідними, часто переводять до інших камер, тривалий час відмовляють у поштових послугах.

Фото: «Радіо Свобода»

.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY