detector.media
Наталія Данькова
Ольга Жук
Сергій Денисов
«Детектор медіа»
21.10.2022 12:00
Як редакції медіа готуються до можливих відключень електроенергії
Як редакції медіа готуються до можливих відключень електроенергії
Сховище з генератором і старлінком, резервні лінії живлення, економія та ефір при свічках. Розповідають «Liga.net», Суспільне, «Інтер», «Тавр», «Люкс» і «1+1».

10 жовтня Росія почала цілеспрямований масовий обстріл української енергетичної інфраструктури. Удари ракет і дронів пошкодили чимало електростанцій та ліній електропередач, чимало міст і регіонів залишились без мобільного зв’язку, світла й води. Удари тривають, хоч і з меншою інтенсивністю, а енергетики намагаються ліквідувати наслідки й збалансувати енергосистему. 20 жовтня компанія «Укренерго» запровадила обмеження на споживання електроенергії. Українців попередили про планові відключення світла в багатьох регіонах — і дали зрозуміти, що таке траплятиметься і в майбутньому. Для редакцій медіа це серйозний виклик, адже аудиторія чекає від них безперервної публікації новин, роботи в ефірі тощо.

У Національній раді з питань телебачення і радіомовлення та у Держспецзв’язку висловили переконання, що відключення електрики не завадить роботі телеканалів і радіостанцій. У мовників, зокрема тих, які виробляють контент для спільного телемарафону «Єдині новини», є автономні джерела живлення.

«Детектор медіа» запитав у редакцій кількох медіа, як перебої з електроенергією впливають на їхню роботу і як вони адаптуються до цієї ситуації.

Юлія Банкова, головна редакторка онлайн-видання «Liga.net»:

— Робота координується в режимі онлайн, як і раніше. Поки що в нас не було настільки критичних ситуацій, щоб у всіх одночасно не було світла та інтернету. Редакція розосереджена по різних містах України, тому виходить працювати безперервно.  Іноді через поганий зв’язок або його тимчасову відсутність в окремих членів команди ми скасовуємо зустрічі та координуємо наші дії листуванням.

Поки що суттєвих змін не відчули. Але маємо план на випадок повного блекауту. Підготували укриття, генератор, пальне і старлінк для роботи, облаштовуємо зручніші робочі місця. У випадку, якщо зв’язок і струм зникнуть раптово й одночасно в усіх, маємо кількох редакторів за кордоном, які тієї ж миті оперативно підхоплять стрічку новин.

Олена Бондарук, директорка з комунікацій зі ЗМІ та громадськістю Суспільного:

— Суспільне має протоколи дій у випадку відключення електроенергії, щоб забезпечити безперервність роботи мовника. Окрім центрального офісу, Суспільне має розгалужену регіональну мережу. Подекуди вже були відключення електроенергії, ми робимо все від нас залежне, щоб уникнути збоїв в ефірі: і за допомогою резервних сигналів, і через забезпечення генераторами.

Пресслужба телеканалу «Інтер»:

— Ефірні комплекси Inter Media Group відразу були спроєктовані таким чином, що можуть вести безперервне мовлення впродовж тривалого часу як під час планових відключень, так і у випадку аварійних припинень енергопостачання. Електроживлення забезпечується через кілька ліній живлення та від власних генеруючих потужностей.

Оксана Шавель, маркетинг-директорка радіохолдингу «Тавр медіа»:

— У нас поки що не було подібних випадків. Але в нас є резервні джерела мовлення, генератори. Крім того, там, де є інтернет (у випадку, якщо у слухачів заряджені ґаджети і павербанки), можна слухати наші радіостанції в додатку Radioplayer. На відміну від телебачення, в нас виробничий процес менш енергозатратний, так що поки що даємо раду.

Роман Андрейко, генеральний директор медіахолдингу «Люкс»:

— У нас є дуже потужний генератор резервного живлення, тому відключення електроенергії не є такими страшними та небезпечними, як повітряні тривоги. На жаль, добре укріпленої студії під землею в нас поки що немає. Маємо резервну студію в іншому місті, й це  нас виручає. Але коли тривоги лунають по всій Україні, тоді це проблема: треба мати резервну студію за межами України.

Журналісти каналу «24» ініціювали  власний флешмоб (рішення про це вони прийняли самі без керівництва чи піар-служби): разом з апаратною та командою режисерів зробили наочну агітацію за економію електроенергії. Мені здається, що це корисна ініціатива. І людей, які ввечері  побачать цю картинку, це спонукатиме вимкнути світло у коридорі чи ванні, нагрівальні прилади, якщо не так уже зараз і холодно. Україна в біді, й це стосується кожного. Наш флешмоб для цього і створений, щоби сказати: «Ми вимкнули. А ви?»

Пресслужба «1+1 media»:

— До подолання кризи в енергосистемі України та відповідно до вимог постачальника електроенергії і рекомендацій представників органів державної влади «1+1 media» знизила рівень споживання електричної енергії у своїх офісах. Всі внутрішні споживачі компанії, не задіяні в забезпеченні ефірного мовлення, були обмежені у споживанні електроенергії, що дає нам змогу підтримувати стабільне живлення систем, необхідних для забезпечення ефіру.

Ми розуміємо, наскільки важливо продовжувати тримати зараз інформаційний фронт, і в разі перебоїв із постачанням електроенергії ми використовуємо автономні джерела живлення. Коли офіси переходять на забезпечення від автономних джерел живлення, ми ще більше обмежуємо споживання електричної енергії внутрішніми користувачами, з єдиною метою — якнайдовше підтримувати стабільну роботу ефірної апаратної та забезпечити безперебійне функціонування критичної інфраструктури компанії.

Наші досвідчені енергетики та інші адміністративні служби працюють 24/7 для забезпечення стабільної роботи енергосистеми компанії, що критично важливо для здійснення безперервного ефірного мовлення.

Також «1+1 media» звернула увагу працівників на необхідність раціонального використання електроенергії не тільки в офісах компанії, але й удома.

«Детектор медіа» теж працює над тим, аби в разі вимкнення світла наші читачі не залишились без оперативних новин і цікавих текстів. Якщо ваша редакція має власні історії успішної підготовки до можливого вимкнення електрики, розкажіть їх нам на info@detector.media

Ілюстративне фото: Esther Vargas / Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY