detector.media
20.10.2022 13:10
Білоруса засудили до 7,5 року колонії за коментарі та репости про протести в телеграм-чатах
Білоруса засудили до 7,5 року колонії за коментарі та репости про протести в телеграм-чатах
КДБ Білорусі вніс Пєтушкова в «список терористів». У своїх коментарях чоловік критикував режим Лукашенка та закликав до протестів і страйків.

Гродненський обласний суд у Білорусі оголосив вирок мешканцю міста Слонім Олександру Пєтушкову за коментарі та репости в телеграм-чатах щодо протестів. Чоловіка засудили до 7,5 року позбавлення волі у колонії посиленого режиму, повідомляє правозахисний центр «Вясна».

Пєтушкова затримали 12 січня 2022 року. Чоловіка змусили записати «покаянне відео», в якому він розповідає, що «писав негативну інформацію щодо подій, що відбулися в Казахстані: щодо протестних настроїв того, що сталося в Казахстані, про зміну влади, про введення миротворчого контингенту в Казахстан».

Згодом його звільнили, але 11 квітня знову затримали та висунули обвинувачення за кримінальними статтями. Цього разу – через коментарі та репости з критикою Олександра Лукашенка та закликами до страйку, зупинки роботи підприємств, поновлення протестів. Крім того, в його коментарях нібито були пропозиції до силовиків та генералів Білорусі зняти погони.

Олександра Пєтушкова визнали винним за чотирма статтями Кримінального кодексу РБ: ч. 1 ст. 342 («Організація та підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або активна участь у них»), ч. 1 ст. 130 («Розпалювання расової, національної, релігійної чи іншої соціальної ворожнечі або ворожнечі»), ч. 1 ст. 293 («Масові заворушення») та ч. 1 ст. 368 («Образа Лукашенка»).

22 липня 2022 року КДБ Білорусі вніс Пєтушкова в «список терористів».

Раніше в Білорусі оголосили вироки журналістам інформагентства «БелаПАН». Вони отримали від 4 до 14 років позбавлення волі.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY