detector.media
13.10.2022 15:45
Володимир Яценко: Усталена система виробництва фільмів в Україні померла – принаймні на кілька років
Володимир Яценко: Усталена система виробництва фільмів в Україні померла – принаймні на кілька років
Водночас, на його думку, проблема з фінансуванням є не тільки викликом для українського кіно, але й можливістю стати кращим, щоб вижити.

Кінопродюсер Володимир Яценко (ForeFilms) вважає, що система виробництва фільмів в Україні, якою вона була останнім часом, померла – принаймні на кілька років. Про це він сказав в інтерв'ю «The Village Україна».

Продюсер зазначив, що, оскільки Держкіно через війну не має грошей фінансувати фільми, у кіновиробництві вже є затримка на кілька років. Через це кіновиробники мають або знімати документалістику, або інтегруватися в іноземне виробництво, або працювати на великі VOD-платформи.

«Держкіно поки не розраховується навіть за фільми, які були зроблені. І це погано. Система виробництва фільмів у тому вигляді, у якому вона була останнім часом, уже померла. Це можна вже констатувати, принаймні на кілька років. А в кіно є ще й лаг у кілька років: якщо зараз воно зупинилося, якщо на наступний рік [у держбюджеті] виділили якісь копійки на кіно, то вже є затримка [на кілька років]. Треба буде ще три-чотири роки, щоб ми щось побачили. І п’ять років із життя цього кінопокоління викреслено.

І тут треба ухвалювати якісь рішення: або люди будуть працювати над документальними фільмами, яких зараз дуже багато, або будуть якось намагатися інтегруватися в європейське чи американське кіновиробництво, або будуть намагатися щось робити для великих VOD-платформ. Інших опцій просто не існує», – вважає Володимир Яценко.

За його словами, дуже складно шукати під час війни копродюсерів для створення запланованих стрічок.

«Дуже складно шукати копродюсера, коли ти кажеш: "У нас тут актор, якого можуть убити, продюсер, якого можуть убити [тому що вони приєдналися до ЗСУ], фінансуйте наше кіно". Це їх не дуже надихає. Тому мусимо закінчити зйомки самостійно, а тоді будемо дивитися.

Ми зараз ведемо перемовини з різними гравцями: MGM, Searchlight, з великими гравцями, яким може бути цікаво щось зробити. Для них це також, можливо, експеримент, це ще може ні до чого не привести. Але головне – нам треба навчитися розповідати наші історії, щоб вони були настільки цікаві, щоб їх купував світ. У будь-якому сенсі: як увагу, як гроші», розповів Яценко.

Водночас, на його думку, проблема з фінансуванням є не тільки викликом для українського кіно, але й можливістю.

«Можливо, це дивно прозвучить, але, може, це й добре, що відбулася така ситуація з Держкіно. У тому сенсі, що в нас тепер немає вибору: ми маємо або стати кращими, або вмерти. І це класно, це дуже український спосіб буття», додав продюсер.

Фото: 24 канал

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY