detector.media
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
10.10.2022 10:27
Про що говорили в етері спільного телемарафону 9 жовтня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 9 жовтня
Надмірна увага до Путіна, наслідки втрати Кримського моста та ймовірність вступу Білорусі у війну.

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері спільного марафону «Єдині новини #UAРазом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «Інтер», «1+1», «Рада», Суспільне.

Блоку ICTV/СТБ цієї доби в національному етері не було.

У нічному блоці «Інтера» показали новинний блок та повтор частини гостьової студії за попередню добу. Зокрема офлайн-студію з політкоментаторами Валентином Гладких та Миколою Давидюком, які говорили про диктатури загалом і Путіна зокрема.

Блок «1+1» розпочався з повтору «Нічної варти» й розмови з профайлером Дмитром Поповим про конспірологічну теорію існування багатьох путінів. Його представили як людину, яка багато років досліджує Путіна та займається «путінознавством». Розмова з ним тривала 35 хвилин.

Про реакцію російської пропаганди на удар по Кримському мосту говорили із заступником генерального директора кримськотатарського телеканалу ATR Айдером Муджабаєвим. Також він розповів, що жодної безпеки для себе окупанти чи колаборанти не відчувають, а місцеві, зокрема й кримські татари, очікують повернення української влади на територію півострова.

Був етері «1+1» й нардеп із групи «За майбутнє» Тарас Батенко. Це було ювілейне — п’ятдесяте включення представника цієї групи у блоки «1+1» із першого травня. Найчастіше у блоках каналу з’являються саме нардепи з «За майбутнє» — партії, пов’язаної з власником «1+1» Ігорем Коломойським.

Ситуацію з Кримським мостом у блоці «Ради» обговорили з  радником керівника Офісу президента України Сергієм Лещенком. Він сказав, що втрата монолітності російської влади призведе до реакції у суспільстві. Також ведучі запитали його про арешти військових у Росії, на що Лещенко сказав, що ця тема поки активно не висвітлюється. На його думку, арешти пов’язані з намаганням знайти винного у невдачах та боротьбою всередині Росії.

Пізніше про це ж говорили з іншим радником керівника Офісу президента України Михайлом Подоляком. Зокрема він розповів про наслідки для України протистояння силовиків у Росії та ситуацію навколо Кримського мосту. На його погляд, у Росії є класичний конфлікт між військовими та правоохоронцями.

Зауважимо, що ні Подоляк, ані Лещенко не є експертами з геополітики та політики Росії, а також не мають експертизи у військовій справі й боротьбі з дезінформацією. Під час роботи журналістом Лещенко займався антикорупційними розслідуваннями, а Подоляк — темами, які стосуються української політики.

Про ймовірний вступ Білорусі у війну у блоці Суспільного говорили з представником білоруської опозиції Валерієм Ковалевським. На його думку, Лукашенко не готовий переходити зі статусу помічника у статус агресора; при цьому варто пам’ятати, що самопроголошений президент Білорусі — ворог Україні. Це загалом типова риторика для білоруських опозиціонерів, які виступають в українських ефірах — заперечення того, що влада Білорусі вже вступила у війну проти України.

Також у блоці Суспільного зробили інтерв’ю з командувачем військ ОК «Північ»  генерал-майором Віктором Ніколюком. Він розповів про оборону України у перші дні.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY