detector.media
Євген Бриж
«Детектор медіа»
06.10.2022 15:49
«Будемо законодавчо долучатися до покарання тих, хто підробляє прескарти», — народна депутатка Тетяна Циба
«Будемо законодавчо долучатися до покарання тих, хто підробляє прескарти», — народна депутатка Тетяна Циба
Законодавиця вважає, що в інформаційному просторі потрібно наводити лад.

Народна депутатка Тетяна Циба вважає, що питання прескарт в Україні «дуже перезріло». Про це вона сказала під час експертної дискусії «В пошуках ідеальної моделі для єдиної прескарти в Україні» в медіацентрі «Укрінформ».

«Питання прескарт дуже перезріло. Очевидно, що до повномасштабного наступу ми підійшли в повній інформаційній анархії. І це, можливо, сприяло сміттю в мізках наших громадян і навіть на різних щаблях влади. Наводити лад в інформаційному просторі потрібно.

Після війни має бути більш суворий відбір у професію і більш суворі речі, які стосуються етики, відповідальності людей у професії. Ми бачимо наслідки умов, коли повністю знівельована експертність і професійність», — додала народна депутатка.

Вона вважає, що саме медіаспільнота має визначитися з тим, як саме впроваджувати єдину прескарту.

«До видачі прескарт влада не повинна бути причетна, інакше ми дуже легко скотимося в цензуру, чого насправді ніхто не хоче. Це завдання з зірочкою для професійної спільноти, щоб відновити повагу до професійності. Ми готові реєструвати рішення, напрацьовані вами, і давати майданчик. Будемо законодавчо долучатися до покарання тих, хто підробляє прескарти», — сказала Тетяна Циба.

Законодавиця також вважає, що для власників прескарт потрібно визначити і привілеї.

«Мені видається, що привілей для власників національної прескарти, з точки зору влади, — це умовний перелік журналістів, які мають цю прескарту, яких треба захищати в першу чергу. Ці переваги має визначити сама спільнота», — резюмувала Тетяна Циба.

У дискусії щодо єдиної прескарти взяли участь журналісти, представники медіаспільноти та медійних організацій України та світу.

Під час обговорення презентували дані дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва на замовлення Комісії журналістської етики та за підтримки International Media Support (IMS). Згідно з ним, основними критеріями професійності респонденти назвали репутацію журналіста (55%) і якісь самого матеріалу (54%). Інші критерії менш важливі: 23% звертають увагу на репутацію медіа, а 8% — на наявність журналістського посвідчення у певного автора. Згідно з експертним опитуванням на замовлення КЖЕ, більшість опитаних медіапрацівників підтримує чи скоріше підтримує впровадження прескарти єдиного зразка для журналістів в Україні (74.5%), проти — 11%, ще 14.5% не мають сформованої позиції.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY