detector.media
05.10.2022 18:05
Мовний омбудсман за липень-вересень отримав більше скарг, ніж за попередні пів року
Мовний омбудсман за липень-вересень отримав більше скарг, ніж за попередні пів року
Найбільше українці скаржились на мову інтернет-представництв, що продають товари та послуги – 34,5% звернень. Медіа та інформаційних сайтів стосувалося 9,9% звернень.

Уповноважений із захисту державної мови протягом липня-вересня 2022-го отримав більше скарг на порушення мовного законодавства, ніж за попередні пів року. Про це повідомила пресслужба мовного омбудсмана Тараса Кременя.

Так, за три місяці надійшло 1155 скарг, а протягом попередніх шести – 962. Найбільше українці скаржились на мову інтернет-представництв, що продають товари та послуги (34,5% звернень). Також були скарги на зовнішню рекламу, вивіски, написи (17,8%); офлайн-обслуговування, інформацію про товари та послуги (10,6%). Медіа та інформаційних сайтів стосувалося 9,9% звернень, мови посадовців – 7,5%; освіти та охорони здоров'я – по 3%.

За статистикою порушень мовного закону, яку наводить мовний омбудсман, лідирують місто Київ (27,1%), Харківська (23,7%) та Одеська (5,5%) області.

Подати звернення чи скаргу до уповноваженого можна через форму на сайті або на пошту lyst @mova-ombudsman.gov.ua.

16 січня 2022 року набула чинності 25 стаття Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Відповідно до неї друковані ЗМІ в Україні мають видаватися державною мовою.

У кожному місці розповсюдження друкованих ЗМІ має бути не менше 50% україномовних.

16 липня 2022 року набрали чинності частини друга та шоста статті 27 мовного закону. Вони регламентують використання державної мови в інтернет-представництвах та в інтерфейсі програм.

Раніше моніторинг, який провів Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови, встановив, що 7 із 50 перевірених видань порушують мовне законодавство.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY