detector.media
04.10.2022 08:42
Нардепам Ковальову та Козаку після втечі продовжували нараховувати зарплату у ВРУ – Bihus.Іnfo
Нардепам Ковальову та Козаку після втечі продовжували нараховувати зарплату у ВРУ – Bihus.Іnfo
В Апараті ВРУ повідомили, що жодних виплат не було, хоча на державному порталі «Є-data», де міститься інформація про використання публічних коштів держбюджету, вказано, що виплати здійснювалися.

Колишні медіавласники, народні депутати Олексій Ковальов і Тарас Козак отримували зарплату й після початку повномасштабного російського вторгнення. Це з’ясували розслідувачі Bihus.Info.

Як відомо, Олексій Ковальов, нині вже колишній власник 4 каналу, з кінця лютого перебував на окупованій Херсонщині. Згодом він оголосив, що перейшов на бік Росії, та обійняв «посаду» в окупаційній «владі». Наприкінці серпня він загинув від вогнепального поранення.

Соратник проросійського політика Віктора Медведчука Тарас Козак, колишній власник «каналів Медведчука», востаннє був присутній у парламенті у листопаді 2020 року. У лютому 2021 року рішенням РНБО були запроваджені санкції проти Тараса Козака, які передбачали закриття каналів «112 Україна», ZIK та NewsOne. Приблизно в той же час він виїхав з України. Нардепа розшукують за підозрою в держзраді.

Як з'ясували журналісти, обидва проросійські депутати продовжували отримувати зарплату в парламенті. Щоправда, на думку розслідувачів, в Апараті Верховної Ради намагались це приховати.

Так, журналістам надійшло дві відповіді від Апарата ВРУ. У першій йшлося про те, що Ковальов отримував зарплатню, виплати за виконання депутатських повноважень, компенсації за проїзд та лікування до травня.

У другій відповіді, яку журналісти отримали пізніше, вже йшлося про те, що останні нарахування і виплати Ковальову здійснювалися в лютому. В Апараті ВРУ пояснили, що «усунули неточності» і що достовірною слід вважати другу відповідь.

При цьому в обох відповідях йшлося про те, що нардеп від нині забороненої «ОПЗЖ» Тарас Козак з лютого не отримував жодних виплат.

Журналісти перевірили отриману інформацію за допомогою державного порталу «Є-data» і дізналися, що з лютого Олексію Ковальову виплатили понад 200 тисяч гривень: 170 тисяч гривень як зарплату і кошти на виконання депутатських повноважень, 30 тисяч гривень як компенсацію за проїзд територією України і ще майже 20 тисяч гривень компенсації за оренду житла.

Тарас Козак, як з’ясувалось, також отримував виплати після 24 лютого – понад 40 тисяч гривень заробітної платні.

В Апараті ВРУ на прохання прокоментувати це порадили Bihus.Info написати ще один інформаційний запит.

На фото — Олексій Ковальов / parlament.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY