detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
03.10.2022 22:09
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 жовтня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 жовтня
Звільнення Лимана, мобілізація в Росії, викрадення гендиректора ЗАЕС, вибори в Латвії, проєкт «Наступник».

У блоці групи каналів StarLightMedia російський воєнний експерт Павло Лузін сказав, що росіяни, сподіваючись за три дні захопити сорокамільйонну, урбанізовану, розвинуту країну, недооцінили українську армію, громадянське суспільство, еліту, не уявляли опір. Дуже боятися ядерної зброї, якою погрожує Росія, на його думку, не варто: Україна це переживе, світ переживе, але не переживе Росія – «закупориться, як Північна Корея». Лузін також висловив думку, що світова спільнота могла б закінчити війну швидше, не розтягуючи її ще на вісім років.

Речник Східного угрупування військ української армії Сергій Череватий коментував ситуацію у звільненому напередодні Лимані. В наступних блоках про це говорили воєнні експерти Валерій Рябих, Олександр Мусієнко, Олександр Коваленко. 

Федеральний координатор російського молодіжного руху «Весна» Богдан Литвин, який сам відсидів 23 дні у в’язниці, розповів, що «Весна» готується продовжувати антимобілізаційні акції, тоді як влада готується визнати організацію екстремістською. 

Речник Харківської облпрокуратури Дмитро Чубенко говорив про знайдену на Харківщині розстріляну колону зі стареньких автівок. Із понад двадцяти загиблих половина – діти.

Керівник відділу соціокультурних досліджень російського «Левада-центру» Олексій Левінсон коментував дані опитування, згідно з якими 47% респондентів через оголошення мобілізації відчули тривогу і страх, але значна частина – гордість. Виїжджає з країни, за словами Левінсона, незначна частина, але саме ця частина концентрує в собі соціокультурний капітал – як власний, так і країни. Він також сказав, що рейтинг Путіна несуттєво, але знизився.

За прогнозом російського політолога Аббаса Галлямова, якщо російській армії вдасться стабілізувати фронт, війна затягнеться, а якщо станеться ще щось подібне до Харківщини чи Лимана, російська еліта, скоріш за все, почне переконувати Путіна закінчувати війну. Ще одна «реперна точка» – кінець зими, адже зараз Путін ще сподівається заморозити Європу, покладаючи надії не на армію, а на нафту і газ. Галлямов говорив і про можливого наступника Путіна. Приміром, росіяни могли б проголосувати за мера Москви Сергія Собяніна. Або за Дмитра Козака. А от Сергій Кірієнко, на думку Галлямова, – базікало. «Від початку запуску проєкта Наступник до моменту голосування має пройти мінімум часу. Люди мусять голосувати на емоціях, які не охололи», — резюмував Аббас Галлямов.

За висловом юристки Агії Загребельської, якщо колись казали про боротьбу холодильника з телевізором, потім — що перемагає телевізор, то в Росії зараз перемагає рефрижератор із тілами загиблих на війні в Україні.

Голова Запорізької ОВА Олександр Старух розповів про наслідки чергового ворожого обстрілу Запоріжжя і ситуацію на ЗАЕС, зокрема викрадення окупантами гендиректора станції Ігоря Мурашова. У наступному блоці про можливі причини викрадення Мурашова говорив ексміністр палива і енергетики України Іван Плачков.

У блоці каналу іномовлення голова Центру політичних досліджень «Доктрина» Ярослав Божко говорив про прагнення ЄС відмовитися від російських енергоносіїв і від співпраці з Росією загалом. За його словами, європейські газові сховища нині заповнені на 90%, чого ще ніколи не було: «Ми бачимо початок процесу енергетичної диверсифікації в Європі — нехай не безхмарної, навіть шокової, але диверсифікації». Згадали і про колишніх європейських «друзів» Путіна, які зараз змінюють ставлення до нього, бо не хочуть отримати «чорну мітку», причому ведучий Денис Похила на цю тему говорив більше і жвавіше, ніж гість.

Російський адвокат Микола Полозов назвав мобілізацію кримських татар на окупованому півострові етнічними чистками і геноцидом.

Депутат Сейму Латвії Айнарс Латковскіс коментував підсумки виборів у Латвії і втрату підтримки виборців проросійськими партіями.

В етері були також програми «Президент UA: заяви Зеленського за тиждень», «Історії війни» та документальний фільм «Херсон. Тихий терор».

 У блоці каналу «Інтер» політтехнолог і письменник Михайло Шейтельман назвав росіян, які мовчки сідають в автобуси, щоб їхати на війну в Україну, «членами тоталітарної секти»: «Вони вірять усьому, що каже влада, не знають жодної мови, крім російської, ніколи не були за кордоном… А тепер у них є шанс побачити окопи Луганська».

Російсько-ізраїльський бізнесмен, екскерівник нафтової компанії ЮКОС Леонід Невзлін зізнався, що віддав би Нобелівську премію миру Володимиру Зеленському, а на другому місці в нього Олексій Навальний. Він також відзначив вихід у публічну політику Рамзана Кадирова і «кухаря» Путіна Євгенія Пригожина, заяви яких певною мірою йдуть врозріз із путінськими. 

У блоці «1+1» російський політолог Дмитро Орєшкін говорив, що путінська національна політика (зокрема мобілізація чоловіків перш за все із національних республік) зрештою дійде до сталінських методів.

На думку історикині Яни Примаченко, війна між Україною і Росією є «класичною імперською», причому український постколоніальний дискурс уже переміг російський неоімперський, хоча російське «месіанство» миттєво не щезне.

А біолог Іван Русєв розповів про шкоду довкіллю від витоку газу з «Північних потоків», у яких, як відомо, хтось продовбав аж чотири дірки.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY