detector.media
03.10.2022 14:35
Країни ЄС відчувають різний рівень загрози від російської пропаганди – посол Маасікас
Країни ЄС відчувають різний рівень загрози від російської пропаганди – посол Маасікас
Матті Маасікас: Для Естонії – Росія, російськомовний простір, російська пропаганда завжди були щоденною реальністю.

Голова представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікас в інтерв’ю «РБК-Україна» розповів, що країни ЄС відчувають різний рівень загрози від російської пропаганди, маніпуляцій інформацією та відвертої брехні.

За його словами, для Естонії, де він народився, – Росія, російськомовний простір, російська пропаганда завжди були щоденною реальністю. Також він навів приклад себе: виростаючи в СРСР, проживши перші 25 років свого життя в СРСР, він запевнив, що має імунітет до російської пропаганди і може її розпізнати, але так не скрізь, як в Естонії.

«Кожна країна має власну оцінку ризиків безпеки, засновану на географії, сусідах, історичному досвіді. Тут немає жодного секрету. Я пам'ятаю, коли я ще працював естонським дипломатом, у нас були серйозні дискусії в МЗС: нам потрібно бути активнішими щодо Північної Африці, тому що це важливо для наших партнерів, Франції, Італії, Мальти і т. д. Можливо, нас самих це не так стосується, але все одно, це стосується наших партнерів або візьмемо міграційну кризу 2015-2016 років. Він торкнувся прикордонних країн ЄС, як Італію, Грецію, Мальту, транзитні країни, як Угорщину, країни призначення, переважно Німеччину, а також Швецію... Але в окремих східноєвропейських країнах звичайні люди – я не говорю про уряди, саме про звичайних людей – говорили: а де цей міграційна криза?»,   каже дипломат.

Однак, у деяких країнах на захід люди можуть навіть щиро не уявляти, що пропагандистська атака вже відбувається.

«Вони ніколи з таким не стикалися. Візьмемо, скажімо, Ірландію. Там демократія вже сотню років, вони не переймалися нацистським режимом, не переживали радянського режиму, що для них добре. І я розумію, коли ірландці кажуть, що вони повністю здивовані, що ці якісь новини, якісь фейкові новини - це добре таргетована російська пропаганда. З 2014 року, коли стало зростати це усвідомлення, у складі Європейської дипломатичної служби є виділений підрозділ, який бореться з російською пропагандою та дезінформацією», – каже посол.

При цьому він наголошує, що підтримка України країнами Європи  це не даність і за неї треба щодня боротися.

«І ваша влада якраз це і робить. Президент Зеленський звертається до громад, парламентів, університетів і політичних лідерів країн ЄС щодня. А ваші дії говорять промовистіше за слова. Всі ці фактори мають значення. Але ви маєте рацію: ніщо в громадській думці не має сприйматися як даність»,  пояснює Маасікас.

Водночас посол зазначив, що один із головних чинників, які сприяли дуже швидкому розвитку відносин між ЄС та Україною  це саме сприятлива громадська думка.

Нагадаємо, «Детектор медіа» від початку повномасштабного вторгнення Росії фіксує та спростовує російські фейки й розповідає про те, як навчитися самостійно розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію. Детальніше про це – у подкасті «Русскій фейк, іді на***!» та хроніці кремлівської дезінформації #DisinfoChronicle.

Протягом липня 2022 року, команда дослідників з 11 країн, до складу якої увійшли й представники «Детектора медіа», аналізувала дописи в соціальних мережах (у фейсбуку, твіттері, інстаграмі й телеграмі), щоб виявити спільні та відмінні наративи російської пропаганди.  Результати дослідження — за посиланням.

Архівне фото: Friends of Europe/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY