detector.media
01.10.2022 15:01
МЗС України звернулося до міжнародної спільноти щодо затримання російськими силовиками гендиректора ЗАЕС
МЗС України звернулося до міжнародної спільноти щодо затримання російськими силовиками гендиректора ЗАЕС
Росіяни створили прецедент загроз для всієї сфери ядерної безпеки, йдеться в заяві Міністерства закордонних справ.

МЗС України рішуче засуджує протиправне затримання російськими окупантами Генерального директора Запорізької атомної електростанції Ігоря Мурашова. Про цей деться в заяві відомства.

«Цей злочин є черговим проявом державного тероризму з боку Росії та грубим порушенням міжнародного права. Росія має негайно звільнити Генерального директора ЗАЕС, — наголошується у зверненні. — Закликаємо міжнародну спільноту, зокрема ООН, МАГАТЕ та Групу Семи також вжити рішучих заходів з цією метою».

Також, як акцентують у МЗС, не може чекати питання демілітаризації та деокупації ЗАЕС, адже росіяни створили прецедент загроз для всієї сфери ядерної безпеки.

Україна очікує посилення тиску на державу-агресора. Насамперед, міжнародна спільнота має вплинути на припинення обстрілів російськими окупантами ЗАЕС та інших цивільних ядерних об’єктів на території України, недопущення тиску і репресій проти персоналу ЗАЕС та їхніх родин.

За даними державної компанії «Енергоатом», російські окупанти затримали Ігоря Мурашова 30 вересня дорогою від станції до Енергодару. Із зав'язаними очима його вивезли у невідомому напрямку.

ЗАЕС росіяни захопили на початку березня 2022 року. Російська армія розмістила на її території реактивні системи залпового вогню та іншу військову зброю й техніку. Від початку серпня росіяни обстрілюють прилеглі  території, створюючи високі ризики ядерної аварії.

Фото ЗАЕС — Вікіпедія

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY