detector.media
01.10.2022 10:43
У Гаазі судять Фелісьєна Кабугу — власника Радіо тисячі пагорбів і організатора геноциду
У Гаазі судять Фелісьєна Кабугу — власника Радіо тисячі пагорбів і організатора геноциду
Колишнього впливового бізнесмена з Руанди підозрюють у зловживанні владою, значними ресурсами і підбурюванні в медіа до вбивства сотень тисяч мирної етноменшини тутсі.

30 вересня суд Гаазького відділення Міжнародного залишкового механізму для кримінальних трибуналів (IRMCT) почав засіданя у справі колишнього бізнесмена зі східно-Африканської республіки Руанда Фелісьєна Кабуги. Про це повідомив Державний департамент США, що вітає цей процес. 

Справа розглядається у межах Міжнародного кримінального трибуналу по Руанді (ICTR). Кабугу звинувачують у злочинах проти людяності. Він виступав основним фінансистом екстремістів та політичних груп, які вчинили геноцид у Руанді в 1994 році. «Сполучені Штати рішуче підтримали створення Міжнародного трибуналу Радою Безпеки ООН і тісно співпрацювали з IRMCT у довготривалих зусиллях притягнути Кабугу до відповідальності», – йдеться в повідомленні Держдепу.

Фелісьєна Кабугу підозрюють у зловживанні владою, значними ресурсами і впливом заради підбурювання до вбивства сотень тисяч мирних жителів тутсі. На початку 1990-х Кабуга фінансував збройні угруповання з представників народності хуту, які за 100 днів винищили близько 20% населення шестимільйонної африканської країни,переважно,  етнічної меншини тутсі.

Трибунал ООН по Руанді визнав Кабугу винним у скоєнні геноциду. Зокрема, його звинувачують у тому, що він дозволяв радіотрансляцію повідомлень, у яких ідентифікували та засуджували тутсі, а також у наданні зброї та транспорту угрупуванню екстремістів «Інтерахамве» (назва перекладається, як «ті, хто нападають разом»). Кабуга був власником Радіо тисячі пагорбів (Radio Television Libre des Mille Collines), в ефірі якого хуту підбурювали до вбивства тутсі. 

Впливовий бізнесмен протягом 26 років переховувався у Франції за підробленими документами. Його розшукували спецслужби восьми країн ЄС, Руанди, США, а також Європол та Інтерпол. Заарештували Кабугу в середині травня 2020 року в Парижі. Суд над Кабугою та іншими причетними до Радіо тисячі пагорбів — один із двох прецедентів відповідальності за медійну складову геноциду

Фото: Nation Africa

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY