detector.media
29.09.2022 11:32
НМР закликала припинити популяризацію ексчленів «ОПЗЖ» у телемарафоні: Раніше особисто поширювали проросійську пропаганду
НМР закликала припинити популяризацію ексчленів «ОПЗЖ» у телемарафоні: Раніше особисто поширювали проросійську пропаганду
Незалежна медійна рада вважає неприпустимим запрошення у національний ефір під час повномасштабної війни проросійських політиків, прямо причетних до просування російського порядку денного.

Незалежна медійна рада закликає припинити популяризувати членів колишньої «ОПЗЖ» у марафоні «Єдині новини».

НМР нагадує, що наприкінці серпня 2022 року, на шостий місяць повномасштабної війни з Росією, у телевізійному марафоні «Єдині новини» почали майже щодня з’являтися народні депутати від колишньої «Опозиційної платформи – За життя (ОПЗЖ)»: Валерій Гнатенко, Тетяна Плачкова, Анатолій Бурміч та Олександр Лукашев (входять до створеної у травні парламентської групи «Відновлення України»). Усі вони з’являються саме у частині ефіру, яку виробляє державний телеканал «Рада». 

«Міністерство культури та інформаційної політики позиціонує "Єдині новини" як "марафон інформаційного спротиву". Проте під час інтерв’ю глядачам не повідомляють про приналежність згаданих людей до колишньої ОПЗЖ. Самих гостей не запитують про їхню колишню проросійську позицію, зміну поглядів та чітке ставлення до агресії. Тобто непоінформована авдиторія сприймає їх як проукраїнських політичних діячів», – говориться в заяві.

Незалежна медійна рада вважає неприпустимим запрошення у національний ефір під час повномасштабної війни проросійських політиків, прямо причетних до просування російського порядку денного. 

НМР нагадує, що ще навесні згадані люди належали до ОПЗЖ – партії, яку ліквідували, цитуючи СБУ, за «демонстративну підтримку та популяризацію агресивної антиукраїнської політики росії», «фактичну ретрансляцію офіційної позиції країни-агресора щодо України та завдання значної шкоди інтересам нашої держави». 

Робота ОПЗЖ була призупинена рішенням Ради національної безпеки та оборони 20 березня, а сама партія остаточно ліквідована рішенням Верховного Суду 15 вересня. Колишнього голову політичної ради партії Віктора Медведчука підозрюють у державній зраді та порушені звичаїв війни.   

Представники колишньої ОПЗЖ, яких зараз запрошують в ефір спільного телемарафону, раніше особисто поширювали проросійську  пропаганду та просували вигідний для Росії політичний порядок денний. Також ці люди  з’являлись на фактично партійних телеканалах, близьких до Віктора Медведчука – NewsOne, 112 та ZIК – на які Рада національної безпеки та оборони наклала санкції.

Зокрема:

Незалежна медійна рада звертається до керівників парламентських фракцій та координатора марафону – міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка з вимогою заборонити популяризацію людей, які своїми діями схвалювали проросійську політику та сприяли агресії проти України.

«Участь співучасників російської агресії в ефірі спільного телемарафону "Єдині новини" дискредитує увесь марафон та інші телеканали, які його співтворять і транслюють, підриває саму ідею "інформаційного спротиву". На додачу, це відбілює репутацію проросійських політиків, пов’язаних із забороненими проросійськими партіями та телеканалами», – говориться в заяві.

НМР у відповідь на аргументи телеканалу «Рада», які час від часу можна дочекатися як реакцію на критику з боку громадськості, зазначає, що цей мовник не є політично нейтральним та рівновіддаленим.

«Хоча теза про обов’язок порівну ділити ефір між усіма політичним силам неодноразово лунала з боку телеканалу, він цього не робить. Насправді "Рада" у межах своїх блоків телемарафону не надає рівного доступу всім фракціям і групам, а деякі взагалі ігнорує: "За майбутнє", "Довіра", "Платформа за життя та мир". 

Позиціонуючи себе як медіа, телеканал "Рада" має дотримуватися стандартів – зокрема, об’єктивності та безсторонності у створенні матеріалів. Відсутність повідомлення про зв’язок запрошеного в ефір політика з ОПЗЖ, а також однобокі питання вказують на неповноту та упередженість матеріалів, а отже – порушення журналістських стандартів.

Законотворча робота в комітетах Верховної Ради не є причиною для запрошення в ефір проросійських політиків. По-перше, у складі комітетів працюють також інші народні депутати – із менш заплямованою репутацією. По-друге, деякі виступи колишніх членів ОПЗЖ абсолютно не стосувалися тем, якими ці люди займаються у комітетах. Наприклад, Анатолій Бурміч, член антикорупційного комітету парламенту, коментував питання опалення», – говориться в заяві НМР.

НМР вважає, що під час повномасштабної війни суспільний інтерес переважає формальні зобов’язання «Ради», «якими вона часто нехтує на практиці» та закликає не дозволяти використовувати ефірний час для популяризації колишніх представників заборонених в Україні партій та організацій. 

«Якщо Міністерство культури та інформаційної політики вважає прийнятною присутність в ефірі організованого ним спільного телемарафону представників колишньої ОПЗЖ, варто зобов’язати ведучих оголошувати приналежність депутатів до забороненої судом політичної партії, причини такої заборони та свідчення проросійських позицій таких людей. Інакше медіа сприяють індульгенції проросійських діячів, стиранню їхніх вчинків із суспільної пам’яті та збереженню впливу держави-агресора на українську політику», – резюмує НМР.

Нагадаємо, канал «Рада» запрошував в етер колишніх членів «ОПЗЖ» Валерія Гнатенка та Тетяну Плачкову, яка у 2020 році з Медведчуком їздила в Москву, а також нардепа Анатолія Бурміча, який був обраний від «ОПЗЖ», а зараз входить до депутатської групи «Відбудова України».

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну Бурміч був завсідником токшоу і гостьових студій телеканалів Медведчука, де не раз озвучував проросійські наративи про «зовнішнє управління». Вже після 24 лютого в телевізійному етері, запис якого був знищений разом із ютуб-каналом Ukrlive, Бурміч звинувачував у вторгненні російської армії в Україну США, а про оборону України казав: «Я в данной ситуации до конца не могу понять: чего и какой ценой, и зачем?».

Директор каналу «Рада» Вадим Перенчук появу в етері мовника Бурміча пояснював тим, що він «чинний народний депутат» і «має таке ж право, як інші народні депутати».

19 вересня в ефірі спільного телемарафону «Єдині новини» у блоці телеканалу «Рада» відбулося телефонне включення народного депутата Олександра Лукашева, обраного до парламенту від «ОПЗЖ». Зараз він входить до групи «Відновлення України». Нардеп, який до 24 лютого був завсідником ефірів каналів Медведчука і каналу «Наш», коментував питання освіти.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY