detector.media
26.09.2022 17:56
Два українські фільми здобули гран-прі фестивалю артхаусного кіно в Батумі BIAFF-2022
Два українські фільми здобули гран-прі фестивалю артхаусного кіно в Батумі BIAFF-2022
Це «Клондайк» і «Поки тут тихо».

На міжнародному фестивалі артхаусного кіно в Батумі BIAFF-2022 українські фільми перемогли і в повнометражному, і в короткометражному конкурсах. Про це повідомляють організатори фестивалю.

«Клондайк» Марини Ер Горбач здобув гран-прі міжнародного кокурсу. Крім того, фільм Марини Ер Горбач переміг у номінації «Найкращий режисер», обійшовши в основному конкурсі яскраву стрічку Сосо Бліадзе «Моя кімната». «Це кіно, яке стало потрясінням для пуританської Грузії», – ділилися відгуками глядачі фестивалю.

Нагадаємо, стрічку «Клондайк» знято у співпраці Туреччини та України. За сюжетом, події фільму розгортаються у липні 2014 року на Донбасі. Молоде подружжя готується стати батьками. Попри постійні сварки, чоловік і брат дружини прагнуть одного — евакуювати вагітну жінку. Та вона відмовляється їхати навіть коли село захоплюють озброєні угруповання. 

У колекції призів «Клондайка» гран-прі кінофестивалю Heimat Europa Filmfestspiele в Німеччині ,  гран-прі на 48-го Seattle International Film Festival у США, приз глядацьких симпатій та приз екуменічного журі секції Panorama на Берлінале-2022. 

Тим часом, на Приштинському міжнародному кінофестивалі у Косово «Клондайк» став «Найкращим повнометражним фільмом» міжнародного конкурсу Global cinema та нагороджений відзнакою Media award від журі, у складі якого визнані журналісти балканського регіону, повідомляє «Артхаус Трафік».

Також в основному конкурсі було вручено такі нагороди: «Найкращий актор» – Амір Агай, фільм «Чотири стіни», кінорежисер Бахман Гобаді – Туреччина/Великобританія, 2021.

«Найкраща жіноча роль» – Маріам Хундадзе,фільм «Моя кімната» кінорежисер Сосо Бліадзе - Грузія, Німеччина, 2022.

Міжнародне журі очолював польський кінорежисер Лех Маєвський (Польща). До його складу увійшли: Кармен Грей (Німеччина), Лаша Халваші, Ніно Базіліа та Гела Баблуані (Грузія). На фестивалі Леху Маєвському було вручено спеціальний приз за особливий внесок у кінематограф.

Творча група фільму «Поки тут тихо». Фото з фейсбук-сторінки Валерії Сочивець

Ще одне гран-прі, у короткометражному конкурсі, у фільму «Поки тут тихо» Новруза Хікмета й Олена Подолянко. Кінематографісти знімали фільм у березні 2022 року та поділилися своїми думками про велику війну.

Batumi International Art-House Film Festival (BIAFF) розпочав роботу в 2006 році. Засновником і організатором є «Batumi Art-house ARGANI».

Фото з фейсбук-сторінки кінофестивалю BIAFF

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY