detector.media
24.09.2022 10:00
Після війни журналісти стануть «четвертою владою» — Олександр Бурмагін
Після війни журналісти стануть «четвертою владою» — Олександр Бурмагін
Війна стане імпульсом для очищення, і ЗМІ орієнтуватимуться на аудиторію, а не на власника, вважає медіаюрист.

Війна змінить журналістику, і квазімедіа, які лишень прикидаються ЗМІ, припинять своє існування. Таку думку в інтерв’ю інформагенству «Укрінформ» висловив медіаюрист, член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Олександр Бурмагін.

«Війна стане імпульсом для очищення. Будуть умови для зростання медіа в частині регулювання, і в частині прескарт, — сказав Олександр Бурмагін. — Після перемоги країна та медіа будуть рухатися в бік реформ, оновлення, і ми вийдемо з війни зрілим, сильним та спроможним суспільством. Журналістика проходитиме ці зміни. Після війни квазіжурналісти, квазімедіа, які мімікрують під статус ЗМІ, відпадуть. І журналісти стануть "четвертою владою"».

Як зауважив медіаюрист, війна підштовхнула технічний розвиток медіа, і надалі значна частина інфополя буде в інтернеті, незалежних медіа стане більше. «Медіа були хронічно збитковими, але змагалися задля політичного впливу. А після війни, думаю, виникне ринок. Ті, хто виживе й залишиться, будуватимуть роботу на бізнес-моделі, а не на милості інвестора, — припускає Олександр Бурмагін. — Будуть боротися через якість продукту, а не вартісними феєрверками, які заганяють в мінус. Війна змусить перебудуватися так, щоб виходити хоч в нуль, існувати та не залежати від власника».

Нагадаємо, після початку великої війни найбільші зміни відбулися на телевізійному ринку, де основні канали об’єдналися у спільний марафон «Єдині новини». «Якщо він триватиме в такому вигляді ще 6-12 місяців, без підтримки з державного бюджету медіагрупи, які його виробляють, зведуть його до найдешевшого необхідного мінімуму», — застерігає медіаексперт Отар Довженко.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY