detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
24.09.2022 10:08
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 22 вересня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 22 вересня
Повернення з полону «азовців», мобілізація в Росії, псевдореферендуми на окупованих територіях, протести в Ірані.

У блоці групи каналів Starlight Media британський журналіст і письменник Пітер Померанцев говорив про засади, на яких Путін будує свою «імперію»: страх і садизм. Він також наголосив, що Україні потрібно будувати власну позицію й інформаційну політику в міжнародному просторі. Захід уже на боці українців, тому треба працювати зі Сходом і Латинською Америкою.

Російський опозиціонер, політолог Аббас Галлямов вважає, що мобілізація в Росії є ознакою програшу Путіна на фронті, але водночас сигналом для світу, що російський диктатор готовий ухвалювати непопулярні рішення заради швидкої перемоги.

Політолог і воєнний експерт Юрій Федоров теж коментував мобілізацію в Росії, а також заяву Шойгу щодо втрат на фронті: «Шойгу бреше, всі його цифри, згідно з даними багатьох організацій, занижені щонайменше в 10 разів». Затримка із виступом Путіна, який перенесли з вечора на ранок, виникла, на думку експерта, через намагання Путіна домовитись із різними «баштами Кремля», деякі з яких, напевне, виступали за політичний і економічний тиск, але проти мобілізації і військової ескалації.

Радник міністра внутрішніх справ України Ростислав Смірнов говорив про обмін полоненими, про який стало відомо напередодні ввечері. В результаті обміну Україна повернула 215 полонених, серед них – 188 захисників «Азовсталі». За словами Смірнова, ця операція і перемовини тривали кілька місяців, але повернення стало можливим саме зараз завдяки передусім успіхам нашої армії на фронті.

Політолог Олександр Морозов сказав, що Путін вісім років утримував окуповані частини Донеччини і Луганщини, щоб залякувати і шантажувати світ, мовляв, «от-от ми почнемо війну». Але цей шантаж довів його до реальної війни, яку він програє.

Юристка Агія Загребельська коментувала протести в Ірані.

У блоці каналу іномовлення про ситуацію в Ірані і низьку ймовірність серйозної революції там говорив директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Воєнний експерт, історик Михайло Жирохов назвав обмін полоненими «інформаційним ляпасом» російським пропагандистам, які кричали, що бійців «Азова» повертати не будуть, а у Маріуполі вже будували для полонених залізні клітки, щоб провести публічний «суд».

Експерт із комунікацій Міжнародного центру протидії російській пропаганді Дмитро Громаков вважає причинами проведення псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях прагнення росіян обґрунтувати для внутрішньої аудиторії мобілізацію і продовження війни.

Аналітикиня-дослідниця Катарін Квінн-Джадж розповіла про розробку в США системи міжнародного трибуналу для російських солдатів, офіцерів і тих, хто віддавав жахливі накази. А також про обговорення воєнних злочинів Росії в Україні, яке відбувалось у палаті Конгресу США.

У блоці каналу «Інтер» нардеп від «Слуги народу» Єгор Чернєв говорив зокрема про процедуру екстракції, згідно з якою п’ять командирів «Азова» до кінця війни перебуватимуть у Туреччині.

Російський опозиціонер, лідер міжнародного руху «Говоріть гучніше!» Андрій Сидельников коментував ставлення громадян Росії до мобілізації. На його думку, очікувати масових протестних мітингів не варто, адже потенційні призовники швидко тікають з країни: на всіх сухопутних кордонах і у всіх аеропортах вишикувалися черги. «Чекати бунту в Росії можна лише тоді, коли в Москву почнуть прибувати труни із загиблими солдатами», — сказав Сидельников.

Письменник Віктор Шендерович зауважив, що статус «іноагента» в його колі спілкування давно став «знаком якості»: «Ми навіть жартували, що Биков досі не «іноагент», тоді як ми всі давно «іноагенти». Зараз вони вже дотяглися до Галкіна і в такий спосіб зачепили Пугачову. І я справді вважаю, що це кінець. Саме Пугачова є нашою «скрепою». Ні православ’я, ані щось інше, а саме Пугачова. Зараз від них демонстративно відсторониться головна «скрепа» Росії, і вони програють».

У блоці «1+1» Андрій Піонтковський відзначив зокрема, що «Путін побув героєм ультрафашистів лише два дні, поки не відбувся обмін "азовців"».

Радник голови Херсонської військової адміністрації Сергій Хлань розповідав про проведення на Херсонщині псевдореферендуму під дулами автоматів.

Білоруська журналістка, засновниця групи «Досить боятися» Тетяна Мартинова розповіла, як чинять у Білорусі з росіянами, що ховаються там від мобілізації: «Два питання для перевірки: чий Крим? Хто президент Білорусі? Якщо відповідають правильно, ховають від ментів». Вона також відзначила, що в Білорусі виходили півмільйонні марші протесту, а в Росії людей «женуть, як баранів, на забій». На думку Мартинової, чутки про безпорадність режиму Лукашенка без Росії дещо перебільшені: щойно не стане Путіна – для білорусів відкриється вікно можливостей, але лише на два-три тижні.

Російський правник і блогер Марк Фейгін спрогнозував, що повістки в Росії отримуватимуть всі, а кордони скоро закриють, навіть адміністративні межі регіонів самої Росії.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY