detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
22.09.2022 22:57
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 21 вересня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 21 вересня
Псевдореферендуми на окупованих територіях, мобілізація в Росії, загрози Путіна застосувати ядерну зброю, Генасамблея ООН.

У блоці «1+1» російський політолог Дмитро Орєшкін спрогнозував, що в анонсованому (на той час) зверненні Путіна мова може йти про проведення «референдумів» на окупованих територіях, потрібних для визнання цих територій своїми. Щоб після цієї «формальності» доводити своєму народу, що ця війна необхідна для захисту населення вже Росії. Орєшкін також зазначив, що, якби Путін не боявся використати ядерну зброю, він би її вже давно використав: юридичні засади йому для цього не потрібні.

Зоозахисниця Ярослава Коба розповіла про величезну кількість постраждалих тварин у містах і селах, які були окуповані. І про допомогу, яку надавали поляки, зокрема відправляли в Україну фури з кормом не тільки для собак і котів, але й для птахів, хом’ячків та інших тварин.

Юристка Агія Загребельська говорила про гендерну рівність у міжнародній політиці, роль жінок-політикинь у прогресивних країнах у порівнянні з Росіє.ю, де в політиці лише кілька жінок, але навіть вони активно виступають за печерні «традиційні цінності». Вона також пригадала, що саме в Україні була перша прем’єр-міністерка в той час, коли в Європі це ще не було поширено.

Засновник телеграмканалу «АДАТ» і правозахисник Ібрагім Янгулбаєв прокоментував імовірність активізації опозиційних рухів у Чечні через оголошену Путіним мобілізацію.

Дипломат Андрій Веселовський теж говорив про мобілізацію в Росії, а також про Лаврова на Генасамблеї ООН в Нью-Йорку, де на нього чекає ізоляція, натомість делегація України буде в центрі уваги.

Про мобілізацію в Росії говорили й інші гості цього блоку — експерт Тарас Загородній, юристка Тетяна Іванова, російський юрист і підприємець Анатолій Фурсов, редактор «Новой газеты. Европа» Кирило Мартинов.   

Головред порталу «Україна по-арабськи» Мохаммад Фараджаллах коментував протести в Ірані, відзначивши їхню важливість для всього арабського і мусульманського світу: «Такого ніколи не було, щоб іранські дівчата і жінки на очах у офіцерів знімали свої хіджаби і палили їх. І цих жінок підтримують їх батьки і чоловіки. Саме тому я думаю, що ми стоїмо на порозі дуже важливих змін і рухів не тільки в Ірані, а в усьому мусульманському світі»

У денному блоці каналу іномовлення про мобілізацію і псевдореферендуми говорив російський опозиціонер Геннадій Гудков: «Путін вдався до крайніх заходів, щоб закидати поле бою трупами своїх солдат і отримати якесь моральне виправдання для застосування ядерної зброї». Однак сталінська тактика «закидання трупами» була в інші часи, зараз воювати потрібно технологіями, відзначив Гудков. Він також посперечався з ведучими, які сказали, що росіяни мають нарешті вийти на вулиці. За словами Гудкова, слід бути реалістами: росіяни, які десятиліттями сиділи і мовчали, мовчатимуть і надалі, адже не бачать шансу щось змінити.

Політкоментатор Володимир Фесенко коментував порядок денний 77-ї Генасамблеї ООН і увагу до України. Він також зазначив, що виключення Росії з Радбезу ООН поки що неможливе, позаяк цього не допустить Китай.

У блоці каналу «Інтер» нардеп від «Слуги народу», голова Комтету Верховної Ради з питань правової політики Денис Маслов висловив думку, що поспіх із псевдореферендумами є черговою ознакою програшу Росії, яка вдається до будь-яких дій, щоб показати, що нібито ще контролює ситуацію.

Про оголошену в Росії мобілізацію говорили адвокат Микола Полозов, російська політична і громадська діячка Ельвіра Віхарєва, яка анонсувала акції протесту у всіх великих російських містах, радник голови ОП Михайло Подоляк. Подоляк наголосив, що це третя мобілізація в Росії за весь час її існування: перші дві були на початку Першої і Другої світових воєн.

У вечірньому блоці каналу іномовлення російський політик Дмитро Гудков включався з акції протесту проти мобілізації в Росії, яка відбувалася… в Берліні на Паризькій площі. Гудков-молодший повідомив, що зустрічався в Берліні з різними посадовцями і політиками і дійшов висновку, що Захід жодним чином не злякався путінських мобілізації і чергових ядерних погроз, навпаки, готовий відповідати на будь-які дії Росії жорстко і швидко.

Про невизнання міжнародною спільнотою будь-яких референдумів, проведених окупантами на території України, говорили політолог Університету ім. Миколаса Ромеріса (Литва) Альвідас Медалінскас і депутат Сейму Латвії Айнарс Латковскіс.

Офіційна представниця Держдепартаменту США Андреа Калан коментувала виступ президента США з трибуни Генасамблеї ООН, в якому Байден жорстко критикував Путіна.

За словами дослідника новітньої історії Росії Юрія Фельштинського, погрози Росії застосувати ядерну зброю адресуються насамперед України, Польщі і Литві, і вірити будь-яким таким словам Путіна не варто. Водночас Фельштинський згадав, що в намір Путіна розпочати повномасштабну війну в Україні теж було важко повірити.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY