detector.media
21.09.2022 23:39
«Не збираюсь вмирати за Путіна!». В Росії протести через мобілізацію, понад 1300 затриманих
«Не збираюсь вмирати за Путіна!». В Росії протести через мобілізацію, понад 1300 затриманих
На мітингах затримали і кількох журналістів, майже всіх уже відпустили. А в Москві тим, хто опинився через мітинг у відділку, вручають повістки.

Щойно міністр оборони РФ Сєргєй Шойгу оголосив про наказ мобілізувати 300 тисяч осіб на війну в Україні, 21 вересня в кількох десятках міст росіяни вийшли на вулиці. Як повідомляє незалежна моніторингова група «ОВД-Інфо», протести тривали у 38-містах.

Переважно це невеликі акції, пише російська служба «Радіо Свобода». Наприклад, на центральну площу Новосибірьска вийшло кілька десятків людей. Серед них був і юнак, якого затримали поліцейські за вигук «Я не збираюсь вмирати за Путіна і за вас!».

В таких містах, як Хабаровськ чи Якутськ, зібралося по десятку сміливців.

В основному, на мітингах перебували матері чоловіків призовного віку, пишуть російські ЗМІ. 

Втім, серед учасників акцій були й журналісти. За даними моніторів «ОВД-Інфо», майже всіх затриманих представників російських ЗМІ відпустили. Це журналістка SOTA Єкатеріна Парфьонова, яку відпустили з поліції під зобов’язання про явку. Також затримали кореспондента RusNews Андрєя Кічєва, нагадавши йому про старий допис «Вконтактє». На Кічєва склали протокол за статтеюі про дискредитацію армії. Журналіста «Кровавой барині» Сергєя Простакова в Москві затримали за даними камер розпізнавання облич в метро, підозрюючи в участі в мітингу. У Владімірє затримали журналістку місцевого видання «Томікс» Наталію Баранову. Вона, здається, єдина з-поміж колег, хто вийшов на акцію у маркованомужитеті «Преса» та мала при собі посвідчення. 

Медійники, які висвітлювати мітинг у Москві, влаштували акцію ганьби державному інформагентству «ТАСС». Його представників зустріли вигуками «фу!».

Тим часом, статистика затримань протягом 21 вересня продовжує зростати. Лідерами у ній є Москва і Санк-Петербург, де проходили відносно масові акції. В обох містах поліцейські кинули до автозаків по півтисячі людей.

У Москві у деяких відділках затриманим вручають повістки до воєнкоматів

Нагадаємо, Роскомнагляд пригрозив блокуванням російським медіа за інформацію про перебіг мобілізації, подану не з офіційних джерел.

Фото з протесту в Улан-Уде – телеграм-канал «Люді Байкала»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY