detector.media
21.09.2022 16:59
МЗС України відреагувало на вирок Наріману Джелялу і закликало світ тиснути на Росію
МЗС України відреагувало на вирок Наріману Джелялу і закликало світ тиснути на Росію
За даними міністерства, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну окупаційна влада винесла понад 30 вироків кримським політв’язням, сумарний термін ув’язнення яких вже складає понад 1100 років.

Міністерство закордонних справ України назвало ганебним вирок першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу, журналісту та активісту Наріману Джелялу, який виніс підконтрольний Росії «Верховний суд Криму» 21 вересня. Джеляла засудили до 17 років позбавлення волі за нібито «диверсію на газопроводі».

Братів Азіза та Асана Ахтемових, яких затримали в рамках того ж провадження, засудили відповідно до 13 та 15 років позбавлення волі. Також вони мають виплатити штрафи: Джелял – 700 тис. рублів (близько 423 тис. грн), брати Ахтемови – по 500 тис. (близько 302 тис. грн).

«Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує ганебний "вирок" першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялу та братам Асану та Азізу Ахтемовим, винесений сьогодні окупаційною владою в тимчасово окупованому Криму.

Сьогоднішній ганебний вирок став черговим свідченням політично вмотивованого переслідування російською владою представників кримськотатарського народу, які опинилися у заручниках злочинного путінського режиму через незгоду з окупацією Криму», – зазначили в МЗС України.

За даними міністерства, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну окупаційна влада винесла понад 30 вироків кримським політв’язням, сумарний термін ув’язнення яких вже складає понад 1100 років.

«Кремль продовжує нахабно переслідувати та ігнорує свої міжнародні зобов’язання щодо поваги та забезпечення прав людини та основних свобод, грубо порушуючи міжнародне гуманітарне право», – додали в МЗС.

Міністерство звернулось до міжнародної спільноти та партнерів по Кримській платформі із закликом чинити політичний, дипломатичний, санкційний та економічний тиск на Росію з метою негайного звільнення Нарімана Джеляла, братів Азіза та Асана Ахтемових та усіх українців, яких із політичних мотивів ув'язнила Росія.

Нагадаємо, 4 вересня 2021 року представники окупаційної влади в Криму провели обшуки і затримали п’ятьох людей, зокрема Нарімана Джеляла, в межах справи про «диверсію на газопроводі» в селі Перевальне.  

6 вересня 2021-го підконтрольний Кремлю «суд» ухвалив рішення про арешт затриманих. 

Фігурантів справи звинуватили у п. «а», «б» ч. 2 ст. 281 (вчинення диверсії організованою групою, що спричинило заподіяння значної майнової шкоди), ч. 4 ст. 222.1 (незаконне придбання, зберігання та перевезення вибухових пристроїв, скоєні організованою групою), ч. 3 ст. 226.1 (незаконний перетин через митний кордон Митного союзу в рамках ЄврАзЕС вибухового пристрою, скоєний організованою групою) КК РФ.

Незадовго до затримання, 23 серпня, Наріман Джелял перебував у Києві на саміті «Кримської платформи»

Адвокат Микола Полозов розповідав, що Росія тримає Джеляла у найжорсткішій ізоляції від зовнішнього світу.

Свідок захисту заявив у суді, що Наріман Джелял не міг мати жодного стосунку до вибуху газопроводу, оскільки в той день, 21 серпня 2021 року, перебував у Києві.

Прокуратура АР Крим та міста Севастополя повідомили про підозру у вчиненні воєнного злочину (ст. 438 ККУ) окупаційним слідчому та судді, які причетні до кримінального переслідування та засудження Нарімана Джеляла та братів Ахтемових.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY