detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
21.09.2022 12:00
«Дом» став розважальним україномовним каналом
«Дом» став розважальним україномовним каналом
Колишній канал для окупованих територій тепер адресований переселенцям в Україні та за її межами. І «популяризує Україну як туристичну мекку».

Телеканал «Дом» перестав транслювати спільний телемарафон «Єдині новини» та змінив формат. Тепер це не російськомовний канал для мешканців окупованих територій, а повністю україномовний «інструмент комунікації» з переселенцями. В ефірі каналу, який 12 вересня розпочав новий сезон, переважає розважальний контент. Усі російськомовні програми перемістились на канал іномовлення «FreeДом» (із серпня саме таку назву офіційно має колишній UATV). «Дом» тепер показуватиме кіно, серіали, шоу та власні програми.

Телеканал «Дом» створили позаторік спеціально для мешканців окупованих територій — тому й обрали для нього російську мову, бо їй, мовляв, віддають перевагу люди в Криму, на Донеччині й Луганщині. Канал мав протидіяти російській пропаганді та бути достовірним джерелом інформації для українців в окупації. Канал можна було дивитися на супутнику, в інтернеті та у відкритому ефірі, який покривав частину окупованих до 24 лютого 2022 року територій Донеччини й Луганщини, а з 2021 року — в кабельних мережах та на ОТТ-платформах на вільній території. Втім з’ясувати, чи бачить і чи дивиться цільова аудиторія «Дом» в ефірі та на супутнику, було неможливо, адже телевізійні вимірювання на окупованих територіях не проводяться. «Мультимедійна платформа іномовлення України» (далі МПІУ), якій належить «Дом», звітувала про успіхи проєкту, посилаючись на аудиторію ютуб-каналу. Зараз цей канал із понад чвертю мільйона підписників перейменований на «FreeДом Live».

Хоча контрпропагандистський ефект «Дома» було важко виміряти, держава була готова витрачати на канал чималі гроші з бюджету. 2021 року МПІУ отримала 977 мільйонів, на 2022 рік передбачалися 362 мільйони гривень. Пріоритетним проєктом МПІУ був саме «Дом». 2021 року «Дом» планував запустити власну радіостанцію і подавався на 43 виставлені на конкурс частоти по всій країні, зокрема в Києві. Однак члени Нацради звернули увагу, що, відповідно до закону про іномовлення, компанія має дозвіл мовити тільки на окуповані території.

В кінці 2021 року стало очевидним, що «Дом» планують перетворити на всеукраїнський телеканал саме для вільних територій. Новий курс каналу ще в серпні 2021 року означив президент Володимир Зеленський, сказавши, що «Дом» має мовити «для переселенців по всій Україні». Після цього по всій Україні провели рекламну кампанію телеканалу, в якій не йшлося про переселенців. Проти переорієнтації «Дома» на вільні території виступив Медіарух.

Тим часом МПІУ провела тендери на «Прозорро» на створення нових програм для «Дома». Це мали бути політичні шоу різного формату, ранкове шоу, реаліті, кулінарні проєкти, інфотейнмент, серіали та повнометражні фільми. Серед них «Про життя з Андрієм Пальчевським», «Моя дружина рулить», «Саджати будемо», «Битва шкіл», «Десиденти», «Просмажка» тощо. Загалом на понад 100 мільйонів гривень. Деякі з цих продуктів встигли запустити, зокрема «ТопШоу» й гумористичний серіал «Фіма». Подальшому втіленню планів завадила велика війна — «Дом» почав транслювати спільний телемарафон, а канал іномовлення UATV в березні запустив «FreeДом».

12 вересня «Дом» повернувся. «Щойно дозволили реалії війни, ми повернулись до виробництва власного неновинного продукту і до співпраці з українськими продакшенами. Саме цей продукт ми поклали в основу нового сезону на каналі "Дом"», — йдеться в пресрелізі каналу. Тут також цитують генеральну директорку «Дому» Юлію Островську: «На мій погляд, ми всі по-новому почали сприймати та цінувати право бути українцем, прагнемо краще знати та розуміти свою державу. Мільйони наших громадян, що вимушено опинились за кордоном, серед іншого, потребують контенту, який би дозволив їм зберігати зв’язок із країною, її культурним та ментальним простором. Мільйони іноземців щиро цікавляться нашою державою. Тож я б сказала, що сьогодні аудиторія каналу "Дом" — всюди, де є українці, де є інтерес до України і де глядачеві доступний наш контент». «Детектор медіа» звернувся із проханням про коментарі до пані Островської і сподівається поспілкуватися з нею, аби більше дізнатися про зміни в концепції каналу.

Контент каналу — фільми, серіали, програми про культуру, тревел-шоу, ранкові шоу. Окрім фільмів (серед яких є й українські фільми, наприклад, «Іван Сила» і «Вавилон ХХ»), «Дом» купив пакет неігрового контенту у Film.ua. Зокрема, в сітці є проєкти «Весільний спадок», «Борщ. Секретний інгредієнт», «Неймовірні світи Ціолковського».

Весь продукт «Дом» перекладає українською — навіть дублює тревел-шоу про мандрівки Україною, де учасники говорять російською. У серпні МПІУ провела тендер на послуги з професійного озвучення стороннього контенту (переклад на державну мову, озвучення тексту та зведення звуку) на чотири голоси. Компанія була готова витратити на це 2,2 мільйона гривень, однак переможець тендеру — компанія «Міжнародний центр перекладів "Майвік солюшнс"» — зголосився надати ці послуги за 1,3 мільйона гривень.

В ефірі каналу вже вийшла прем’єра документального проєкту «Тимчасово» про силу українських жінок, які після 24 лютого вимушено опинилися за кордоном, «#Муз_Оборона» про історію створення пісень, народжених війною, публіцистичний проєкт власного виробництва «Точка опори» зі Світланою Леонтьєвою, кулінарний проєкт «Хрін та редька» з Юлією Мінчевою. Також поновило вихід ранкове шоу «Ранок вдома», яке тепер ведуть Лілія Ребрик, Ірина Хоменко та Костянтин Октябрський.

Здається, логічніше було б популяризувати Україну за допомогою іномовлення англійською та іншими мовами, тоді як популяризація туристичних принад України українською серед вимушених переселенців, які втекли від війни, — доволі дивна мета.

Чи є пропозиція «Дому» унікальною для людей, які хочуть зберегти ментальний зв’язок з Україною? Хоча провідні телеканали України зараз транслюють спільний телемарафон, «Дом» — далеко не єдиний канал, який транслює українськомовний розважальний контент. Новий канал здебільшого показує фільми, СТБ, ТЕТ і «2+2» — шоу, серіали та пізнавальні програми. Серед платних каналів, які працюють під час війни, є й окремий канал про подорожі UTravel, який торік запустили Film.ua Group та Star Media (зараз ця компанія називається UP Hub). Є й суспільний канал «Культура», який показує фільми, серіали, документалістику, програми про музику, кіно й подорожі.

За всіма ознаками «Дом» орієнтований все ж на внутрішню українську аудиторію, а не на закордонну. Раніше були обмеження для його поширення в мережах українських провайдерів через мову — канал не дотримувався українськомовної квоти. Поза тим, він доступний на ОТТ-платформах і в багатьох кабельних мережах. Хоча, за інформацією джерел «Детектора медіа», канал не подавав заяви щодо переоформлення ліцензії до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення (не кажучи вже про зміну назви, адже «Дом» — нелогічна назва для каналу, який веде мовлення українською). Тож формально «Дом» залишається каналом для мешканців окупованих територій (яких, на жаль, після 24 лютого стало набагато більше, зокрема загарбані й деякі території, звідки транслювався на Луганщину, Донеччину і Крим сигнал «Дому»). Канал повідомляє, що «станом на 06.09.2022 року перегляд "Дому" через передачу ефірного аналогового та цифрового сигналу доступний в окремих районах Донецької області». З цього формулювання не зрозуміло, чи йдеться про вільну, чи про окуповану територію.

У середині вересня Кабінет Міністрів України схвалив проєкт бюджету-2023. У ньому загалом видатки на культурну та медійну сфери зменшили, бо у пріоритеті оборона та безпека. Втім у порівнянні з 2022 роком зросло фінансування іномовлення. 2023 року на це пропонують виділити 535 мільйонів гривень, тоді як на 2022 рік МПІУ виділили 362 мільйони гривень. Однак цього разу в цю бюджетну програму віднесено фінансування державної інформаційної агенції «Укрінформ», яка раніше фінансувалась за окремою програмою. Як саме будуть розподілені ці гроші між проєктами МПІУ, поки що невідомо; можна припустити, що значна частина піде на виробництво російськомовного марафону іномовлення. Але «Дом» може стати також єдиним розважальним каналом України, що отримає фінансування з бюджету в той час, коли приватні сімейні канали або транслюють спільний телемарафон, або намагаються оживити паралізований війною рекламний ринок.

«Детектор медіа» буде стежити за розвитком подій навколо каналу, який до того ж є дуже привабливим державним  ресурсом для провладної  пропаганди, хай й у завуальованому розважальному форматі. Також ми сподіваємося підтвердили або спростувати інформацію наших джерел про те, що співробітники «Дому» нібито отримують зарплату в конвертах і вона вища ринкового рівня. 

Оновлено: Спочатку у публікації було вказано про  те, що за два останні місяці «Мультимедійна платформа іномовлення України» провела на сайті «Прозоро» на виробництво проєктів «Відвідайте мій дім» та «Україна з першого погляду». Однак ці тендери пройшли минулого року і проєкти вже були в ефірі. Приносимо вибачення читачам.

Фото: Телешоу "Ранок Вдома"/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY