detector.media
Ксенія Ілюк
Мар'яна Олійник
Отар Довженко
«Детектор медіа»
20.09.2022 12:00
Обличчя телемарафону «FreeДом»: кому найчастіше давали слово у серпні 2022 року
Обличчя телемарафону «FreeДом»: кому найчастіше давали слово у серпні 2022 року
Засилля «слуг народу», 18% жінок в ефірі, українці-ньюзмейкери та росіяни-мислителі.

Із початку травня «Детектор медіа» збирав дані про людей в ефірі телемарафону «Єдині новини» (читайте підсумки за травеньчервень, липень, серпень), а з початку липня — про російськомовний марафон «FreeДом», який транслюється на каналі іномовлення UATV (підсумки за липень). Цей марафон виник у березні та розрахований на російськомовну аудиторію поза Україною, передусім у Росії. Щодня в рубриці «Щоденні новини» з’являються підсумки ефіру попереднього дня, а щомісяця ми публікуватимемо підсумковий матеріал. 

У серпні з марафоном «FreeДом» сталася метаморфоза: телеканал іномовлення UA чи UATV перейменувався на «FreeДом». Тож тепер важко сказати, що таке «FreeДом» — власне телемарафон, який транслюється на каналі з такою самою назвою, чи ефір цього телеканалу, частину якого заповнюють блоками виробництва інших каналів і медіагруп, а частину — власне редакції каналу іномовлення. Аби не плутати власне редакцію МПІУ, яка виробляє частину ефіру «FreeДома», з усім марафоном, у якому є блоки різних мовників, ми будемо називати весь ефір марафоном «FreeДом», а телеканал і його редакцію — «каналом іномовлення». Також на початку вересня оголосили про відновлення мовлення телеканалу «Дом», який також належить Мультимедійній платформі іномовлення України. Його ми будемо аналізувати окремо.

У серпні кількість включень і унікальних гостей в ефірі «FreeДома» відчутно зменшилась у порівнянні з липнем: 1092 включення / інтерв’ю в прямому ефірі проти липневих 1439, 522 гості проти липневих 654. Відповідні показники зменшились і в марафону «Єдині новини», хоч і не так драматично, тож можемо казати про спільну тенденцію для двох марафонів — розмов в ефірі стає менше.

Гендерний дисбаланс в ефірі «FreeДома» ще відчутніший, ніж у «Єдиних новинах». Із 1092 включень протягом серпня лише 180 із жінками — це 16%. Із 522 унікальних гостей — 96 жінок (18,3%). У «Єдиних новин» відповідні показники — 22% і 28%. При цьому якщо переважання чоловіків у «Єдиних новинах» можна теоретично пояснити тим, що топспікери на тему війни — військові та голови військових адміністрацій (а це здебільшого чоловіки), то у випадку «FreeДома», де частка гостей такого типу менша, це пояснення не спрацьовує. У десятці найчастіше запрошуваних спікерів — одна українка і одна росіянка.

67% гостей ефіру марафону іномовлення — українці, 20% — росіяни. Ще по 2—3 відсотки припадає на США, Білорусь (усі спікери — опозиційні та перебувають за межами країни) та Ізраїль. Тож географічну пропорцію можна вважати більш-менш сталою: в липні було 70% з України і 21% із Росії.

Як і в липні, топ найчастіше запрошуваних гостей очолив воєнний експерт Олег Жданов (22 розмови), вслід за ним ідуть лідерка серпневого топу «Єдиних новин» Наталя Гуменюк — речниця оперативного командування «Південь», та воєнний експерт Олександр Коваленко. Популярні також політкоментатор Володимир Фесенко, херсонський політик Сергій Хлань та радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, які розповідають в ефірі про ситуацію на Херсонщині та в Маріуполі. 12 разів з’являлася в ефірі марафону росіянка Ольга Курносова — аналітикиня та журналістка. У топі також російські політики Ілля Пономарьов, Дмитро та Геннадій Гудкови, українські експерти Ігор Романенко та Віктор Ягун та інші. Показово, що в топі (серед тих, хто включався 5 разів, що не так і багато за місяць) лише один український політик — нардеп від «Слуги народу» Федір Веніславський.

 

«FreeДом» — канал іномовлення, адресований іноземцям, тож про необхідність повного представлення різних політичних сил у його ефірі можна дискутувати. Однак картина достатньо промовиста:

Політик

Партія

Разів в ефірі

Федір Веніславський

«Слуга народу»

5

Єгор Чернєв

«Слуга народу»

3

Юрій Камельчук

«Слуга народу»

3

Євгенія Кравчук

«Слуга народу»

2

Олександр Мережко

«Слуга народу»

2

Віталій Безгін

«Слуга народу»

1

Денис Маслов

«Слуга народу»

1

Дмитро Соломчук

«Слуга народу»

1

Марія Мезенцева

«Слуга народу»

1

Олег Дунда

«Слуга народу»

1

20 разів за місяць в ефірі марафону з’являлись народні депутати України, й усі вони належали до фракції «Слуга народу». Окремо варто відзначити Юрія Камельчука, який до початку великої війни був завсідником каналів Медведчука і неформальним лідером антивакцинаторів. Поспостерігаємо, чи збережеться ця тенденція в наступні місяці.

Найпопулярніші гості з Росії в ефірі марафону іномовлення — правник і блогер Марк Фейгін та науковиця й журналістка Ольга Курносова. У зв’язку з проголошенням в Україні початку збройного опозиційного руху Ілля Пономарьов — колишній депутат Держдуми, який позиціонується як лідер опозиції — почав частіше з’являтись в ефірі. Часто запрошували також аналітика Андрія Піонтковського та співачку Марію Максакову, чоловіка якої вбили в Україні. Загалом набір коментаторів із Росії в ефірі порівняно сталий.

 

 

 

Як і в попередньому місяці, спікери з України в ефірі марафону іномовлення — переважно ньюзмейкери, які мають що повідомити про події в нашій країні; спікери з Росії — переважно інтелектуали й політики, які діляться візіями, й журналісти, які переказують свої матеріали. Якщо подивитись на тематичний розподіл, то умовну тему «суспільство» (до якої входять роздуми про історичну долю Росії, ментальність, психологію Путіна тощо) росіяни коментують частіше, ніж українці. Натомість бойові дії в Україні коментують майже завжди українці та мешканці дружніх країн — лише дев’ять разів за місяць про перебіг бойових дій питали думки росіянина. І це правильно.

Дещо частіше цікавляться думкою росіян про міжнародні відносини, хоча й тут насамперед лунають коментарі українців. Сенс іномовлення саме в тому, щоби просувати українську точку зору на міжнародному рівні, тож логічно, що першим голосом тут має бути український.

І в порядку експерименту — хмаринка найуживаніших слів у титрах марафону.

Скріншот відео: ГРОШІ/YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY