detector.media
19.09.2022 15:41
Українці не вірять у фейк про «розкол» між політичним та військовим керівництвом України – опитування
Українці не вірять у фейк про «розкол» між політичним та військовим керівництвом України – опитування
КМІС: «У всіх регіонах та серед усіх лінгвоетнічних категорій переважна більшість позитивно оцінюють єдність і відданість військово-політичного керівництва перемозі у війні».

Переважна більшість українців не сприймає пропагандистський наратив про «розкол» між політичним та військовим керівництвом України. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології 7-13 вересня.

Зокрема, 71% респондентів вважають, що військове та політичне керівництво діє злагоджено зі спільною метою перемогти. У наявність серйозних конфліктів між політичним і військовим керівництвом вірять 14% опитаних. 15% респондентів або відмовилися відповідати, або їм «важко сказати».

«У всіх регіонах та серед усіх лінгво-етнічних категорій переважна більшість позитивно оцінюють єдність і відданість військово-політичного керівництва перемозі у війні», – повідомляє КМІС.

 

Лише 5% українців вважають, що влада готова й може піти на неприйнятні для України компроміси з агресором, а 87% українців вважають, що влада України ніколи не піде на це.

Більш поширеним є наратив, що «керівництво не приділяє належної уваги нашим захисникам», у який вірять 24% респондентів. Більшість же – 60% – вважають, що керівництво «у мірі можливості проявляє належну увагу захисникам».

Відносно ж найбільше респондентів вірять у наратив, що чиновники наживаються на війні і розкрадають західну зброю – 29%. Проте, значно більше тих, хто вважає, що зброя «не розкрадається, а використовується нашими захисниками» – 51%. Хоча в цьому випадку також і найбільше тих, хто не визначився з думкою (20%).

Соціологи нагадують, що інформаційна війна і спроба насадження проросійських наративів серед громадян України продовжується, ворог не полишає спроби деструктивно впливати на думки та погляди українців.

У травні 2022 року опитування  Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва показало, що жителі Центру та Заходу України в абсолютній більшості не сприймають наративи російської пропаганди. 

У серпні 2022 року заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що в інформаційному просторі України та Росії поширюється деструктивний наратив про нібито «конфлікт» між Генштабом ЗСУ та Офісом президента і Міноборони.

Нагадаємо, «Детектор медіа» від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну фіксує та спростовує російські фейки й розповідає про те, як навчитися самостійно розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію. Детальніше про це – у подкасті «Русскій фейк, іді на***!» та хроніці кремлівської дезінформації #DisinfoChronicle.  

Фото: пресслужба президента України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY