detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
18.09.2022 22:00
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 17 вересня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 17 вересня
Злочини російської армії на Харківщині, спроби схилити Україну до перемовин з Росією, саміт ШОС, ролик із Пригожиним в колонії.

У блоці групи каналів Starlight Media жителька Єкатеринбурга, 81-річна громадська активістка Галина Бастригіна в інтерв’ю пояснила, чому вона проти повернення СРСР, як вона та її оточення раділи приходу до влади Горбачова, наскільки їм тоді «легше стало дихати», але після 2014 року все знов змінилося на гірше. Розповіла, як під час протестів не тільки силовики, але й звичайні перехожі виривали у неї з рук плакати і погрожували їй, незважаючи на її вік. Про чотири штрафи на суму 86 тисяч рублів, які вона мала сплатити за свою активну позицію, але ці штрафи за неї виплатила громадська організація. Наприкінці розмови Галина Бастригіна побажала українцям перемоги.

Речник Харківської облпрокуратури Дмитро Чубенко говорив про злочини російської армії на Харківщині, про масові поховання в Ізюмі і тілесні ушкодження, які свідчать про катування і насильницьку смерть похованих. Він сказав, що ізюмська трагедія за кількістю злочинів і загиблих масштабніша, ніж у Бучі.

За словами голови комітету Верховної Ради з питань інформаційної і гуманітарної політики Микити Потураєва, впевненість Кремля у тому, що вони візьмуть Україну і Київ за декілька днів, ставлення до України як до «недодержави» сформувались у росіян ще на початку 2000-х років. Революції 2004-го і 2014-го років стали для них ударом, але у нинішній війні «путінська і радянська Росія закінчується».

Аналітикиня російського незалежного правозахисного медіапроєкту «ОВД-Інфо» Дар'я Короленко коментувала розширення російського законодавства, за яким людей можуть визнати іноагентами за будь-що: «іноземний вплив», отримання коштів від друга, у якого є іноземне громадянство, інтерв’ю іноземному виданню тощо. «Наша з вами розмова вже є приводом визнати мене іноагентом», — сказала вона. Гостя також розповіла, що за «фейки про армію» оштрафували людей, які на муніципальних виборах на бюлетенях писали антивоєнні гасла.

Керуючий партнер Фонду стратегічного управління Дмитро Потапенко говорив про фінансові «дірки» у бюджеті Росії і про міжнародні закони, за якими неможливо вилучити заморожені активи Росії на користь відбудови України. На його думку, якщо законних засад вилучити ці гроші немає зараз, вилучити кошти не можна буде й потім, позаяк закони мають бути написані завчасно, а не «заднім числом».

У денному блоці каналу іномовлення старша дослідниця програми «Україна і Східна Європа» GLOBSEC Юлія Осмоловська говорила про майбутню перебудову архітектури безпеки Європи. За її словами, коли територія України буде звільнена, нам не потрібно буде, щоб Кремль визнав свій програш: це і так буде зрозуміло цілому світу і навіть пересічним росіянам.

Депутат Херсонської облради Сергій Хлань говорив про колаборантів на Херсонщині. За його даними, колаборантами є вчителі, які почали навчати за російськими програмами, співробітники вишів, лікарі, що працюють на окупаційну владу і лікують тільки російських військових, а не мешканців області, які потребують медичної допомоги.

У блоці каналу «Інтер» виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко сказав, що масові поховання на Харківщині — не останні, які ми побачимо при звільненні наших територій. Він також прокоментував намір ООН послати на Харківщину місію для документування злочину: «ООН – саме та організація, що може задокументувати на офіційному міжнародному рівні всі наслідки злочинів задля подальшого притягнення Росії до відповідальності».

У блоці «1+1» радник голови Офісу президента Михайло Подоляк говорив про намагання Росії схилити Україну до перемовин: «Усі іноземні лідери, які радять нам негайно припинити вогонь і сісти за стіл перемовин, радять залишити окупантів там, де вони є, і дозволити їм і далі творити Бучу і Ізюм з нашими громадянами… У 2014-му ми заморозили конфлікт, що призвело до його ескалації, другий раз українці на це не поведуться».

Політкоментатор Володимир Фесенко припустив, що частина смертей колаборантів на окупованих територіях спричинені суперечками за владу між ними і окупантами.

За висловом російського аналітика Андрія Піонтковського, «в Росії очікували, що Путін повернеться з саміту Шанхайської організації співробітництва з мільйоном китайських добровольців, а він повернувся з опущеною головою».

Російський правник Марк Фейгін теж прокоментував ставлення учасників ШОС до Путіна. Він зазначив, що відеоролик, де власник приватної військової компанії «Вагнер» Пригожин набирає ув’язнених на війну в Україні, випустили з волі самого Пригожина як його додаткову рекламу.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY