detector.media
Денис Шабанін
Ксенія Ілюк
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
16.09.2022 10:00
Обличчя телемарафону «Єдині новини» в серпні: кому давали слово найчастіше
Обличчя телемарафону «Єдині новини» в серпні: кому давали слово найчастіше
Нова лідерка топу найчастіших спікерів, аномальний міністр Немчинов, прорив «Європейської солідарності» у блоці Суспільного, повернення колишнього «ОПЗЖ» та домінування «Слуги народу».

Після 24 лютого «Детектор медіа» вимушено припинив моніторинг щоденних теленовин і політичних токшоу, адже українські телеканали більше не показували ані окремих новин, ані токшоу. Більшість із них тепер транслює спільний телемарафон «Єдині новини», який складається з новин, гостьових студій, репортажів, прямих включень з місцям подій, записаних інтерв’ю тощо. На додачу до щоденного конспекту марафону, а також щотижневого докладного розбору грубих порушень і помилок, який у двох форматах — для професійної та для ширшої аудиторії — робить медіаексперт Ігор Куляс, ми збираємо суто статистичну інформацію про спільний інформаційний ефір і публікуватимемо ці дані щомісяця.

Підсумок травня, червня, липня 2022 року.

За підсумками липня ми констатували, що жінок у гостьових студіях та включеннях спільного телемарафону — не просто меншість: вони є героїнями лише 20 % включень.

У серпні загалом у марафоні було 1558 студійних розмов і включень (це ще помітно менше, ніж у липні, коли ми нарахували 1788 — тенденція до зменшення кількості унікальних розмов і збільшення кількості повторів триває) і 732 унікальних гостей (772 у серпні). Героїнями 348 із них були жінки — це 22 % (абсолютний показник не змінився в порівнянні з минулим місяцем, але загальна кількість розмов зменшилась). Унікальних героїнь було 207 (28 %, було 26 %). Можна констатувати, що відсоток жінок-спікерок у марафоні дещо зріс.

У серпні ж сталася символічна зміна: топ найчастіше запрошуваних в ефір людей, який із травня очолював Сергій Братчук, має тепер лідерку-жінку — Наталію Гуменюк, речницю південної групи наших військ. Вона випередила номер другий — мера Мелітополя в екзилі Івана Федорова — і була в ефірі тридцять разів протягом місяця. Це неважко пов’язати з активними бойовими діями (а можливо, й із навмисним привертанням уваги медіа) до Херсонської області. В Одесі ж було спокійно, тому Сергій Братчук опустився на четверте місце в топі з лише 16 включеннями протягом місяця; його випередив мер Харкова Ігор Терехов, трохи відстав від нього голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай. У топі є ще дві жінки: представниця президента в Криму Таміла Ташева і голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк, обох запрошували до розмови по дев’ять разів протягом місяця. Інші нові імена в топі — міністр освіти Сергій Шкарлет (говорив про прийдешній навчальний рік), голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров (говорив про «Кримську платформу» та інші кримські новини), а також омбудсман Дмитро Лубінець, який після призначення став значно помітнішим у телеефірі. Залишаються частими гостями міністр агрополітики Тарас Висоцький і міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Останній, як і Ольга Герасим’юк, найчастіше в серпні говорив в ефірі про законопроєкт «Про медіа», який саме готували до голосування в першому читанні.

Також помітно зросла присутність в ефірі двох людей, які у вересні, судячи з першої половини місяця, будуть претендувати на лідерство: колишнього голови райдержадміністрації, а тепер широкопрофільного експерта Георгія Біркадзе та міністра Кабінету міністрів Олега Немчинова. Останній, напевно, найбільший феномен гостьової політики національного марафону. Мало хто знав імена попередніх міністрів Кабінету міністрів, адже ця посада ніколи не була політичною. Міністр Кабміну займається організаційними питаннями роботи уряду. Хоча Немчинов від початку мав додаткові сфери відповідальності, в серпні він почав з’являтися (здебільшого у блоках «Ради») значно частіше й коментувати буквально будь-які питання, які не мають нічого спільного ані з класичними, ані навіть із розширеними повноваженнями міністра Кабміну.

Що ж до Біркадзе, то він — найчастіший гість ефіру телеканалу «Рада» у серпні (9 разів). Чим так зачарував гостьових редакторів «Ради» «український громадський та політичний діяч, фахівець в сфері управління проєктами, економіки, будівництва та ЖКГ. У 2020–2021 роках — голова Броварської районної державної адміністрації Київської області» (цитата з Вікіпедії), гадки не маємо. До речі, цей український діяч принципово говорить у національному етері російською мовою.

Якщо подивитися розподіл гостей за каналами, то Наталія Гуменюк стала найчастішою гостею на всіх, окрім «Ради» та «Інтера». Серед невеликої у порівнянні з іншими каналами кількості прямих включень і студійних розмов на «Інтері» найбільше припало на Івана Федорова — мера Мелітополя, який розповідає про ситуацію в окупованому місті, перебуваючи на вільній території. Замість Валентина Гладких, який раніше був улюбленим політкоментатором марафонців, уперед вирвався Іван Ус (сім включень на «Раді»). Чотири рази протягом серпня в ефірі з’являвся одіозний політтехнолог Володимир Петров.

Найпопулярнішим коментатором міжнародних відносин у серпні став політкоментатор Володимир Фесенко, економічних питань — міністр Тарас Висоцький, а серед героїв розмов на культурну тематику найчастіше (чотири рази) з’являлася співачка Джеррі Хейл.

Втім цього разу ми детальніше зосередимось на представленості політичних сил як у національному марафоні загалом, так і в різних його блоках.

Блоки телеканалів / медіагруп сильно різняться за кількістю запрошених в ефір нардепів. Найчастіше це роблять «Рада» й Суспільне, найрідше — канали StarLight Media.

Загалом в ефірі побували 45 депутатів (голову Верховної Ради Руслана Стефанчука ми не враховували). З них 24 (53 %) — «слуги народу». Зауважте, як красиво розподілилися показники кількості запрошених в ефір представників інших фракцій — від 1 до 6 (це навряд чи могло бути навмисно, але досить показово).

Якщо ж говорити про кількість включень / інтерв’ю депутатів у серпні, то 63 % з них належали «слугам народу», по 9 % — представникам «За майбутнє» і «Європейської солідарності». Для «ЄС» це справжній прорив, адже в попередньому місяці її представники з’являлися в ефірі марафону лише тричі. Ще один своєрідний прорив пережила група «Відновлення України» — половинка колишньої «Опозиційної платформи — За життя», орієнтована на Вадима Столара. Її представники почали з’являтися у блоці «Ради»; у вересні ця тенденція розвиватиметься. Характерно, що групу «Платформа за життя і мир» — другу половинку колишньої «Опозиційної платформи — За життя» — марафонці й далі тотально ігнорують.

Топтрійка нардепів за кількістю включень — як і в липні, «слуги народу». Двоє з них ті самі, що в липні (Федір Веніславський і Олена Шуляк), але перше місце посів Данило Гетманцев, тоді як лідерка липня Ольга Василевська-Смаглюк сильно знизила активність. Серед найчастіше запрошуваних в ефір нардепів (по 5 разів за серпень) — Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), Ярослав Железняк («Голос») і Юлія Тимошенко («Батьківщина»). Втім за раптову популярність у марафоні Железняк і Гончаренко завдячують одному лише виробнику — Суспільному, яке запрошувало їх в ефір. Таку саму ситуацію бачимо й у деяких завсідників зі «Слуги народу»: Євгенію Кравчук п’ять разів запрошували саме у блок «Ради», Федора Веніславського — частіше у блок Суспільного. Загалом це нормально, адже редакції окремих медіа мають свою редакційну політику й власні контакти з політиками, яких можуть запрошувати в ефір. Проте в поєднанні з цілковитим ігноруванням, наприклад, «Європейської солідарності» чотирма редакціями з п’ятьох це змушує замислитися про причини вибірковості.

Загалом набір нардепів став розмаїтішим, якщо говорити про ефір телемарафону в цілому. Однак одноманітнішим, якщо говорити про блоки окремих телеканалів. До прикладу, всі десять появ представників фракції «За майбутнє», пов’язаної бізнес-інтересами з Ігорем Коломойським, відбулися у блоці каналу Коломойського ж — «1+1». Всі десять появ нардепів від «Європейської солідарності» — у блоці Суспільного. Всі появи представників «Відновлення України» (колишньої «ОПЗЖ» — у блоці «Ради». Тільки «слуг народу» запрошували в усіх блоках.

Через велику різницю абсолютних показників кількості розмов із депутатами ми поки що не поспішаємо візуалізувати співвідношення представників різних фракцій в ефірних блоках, адже, наприклад, для StarLight Media і «1+1» на графіку буде лише по дві фракції (шість «слуг» і одна «Батьківщина» для першої групи, шість «слуг» і десять «За майбутнє» для другої). Можливо, ми повернемось до цієї ідеї в наступні місяці, аби простежити тенденцію; поки що зацікавлені читачі можуть самі порахувати, як розподілилися фракції у блоках.

Нагадаємо, що ми підраховуємо інтерв’ю в прямому ефірі — прямі включення та студійні розмови. Появи героїв (зокрема політиків) у журналістських сюжетах і документальних фільмах не враховуються.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY