detector.media
14.09.2022 12:47
Як російські медіакілери і пропагандисти використовують онлайн-ресурси на кшталт «Страна.ua»
Як російські медіакілери і пропагандисти використовують онлайн-ресурси на кшталт «Страна.ua»

Як російська пропаганда вибудовує дезінформаційні ланцюжки?

Для цього потрібно кілька компонентів. Один із них – оприлюднення якоїсь новини на ресурсі, пов'язаному з Україною. Далі до інформаційно-психологічної операції долучається один з базових ресурсів російських пропагандистів. Наприклад – газета "Известия". Яка "розвиває і поглиблює" початкову інформацію і дає посилання на окремий матеріал, який і є кульмінаційною метою спецоперації. Після цього на створений таким чином псевдо-інформаційний сурогат посилатимуться інші російські ЗМІ й соцмережі. І навіть деякі закордонні видання.

Як це працює на конкретному прикладі?

Онлайн-ресурс "Страна" оприлюднив інформацію про американців, які ввійшли в Ізюм. Це коротке відео, яке "Страна" супроводжує наступним текстом:

"В ТикТоке появился ролик, на котором американцы, воюющие за Украину, позируют перед стелой на въезде в Изюм.

"Эй, парни, где мы, черт возьми?" – говорит один.

"Изюм!" – хором отвечают ему другие."

З ролика у "Тік-ток", яке розмістило у себе видання "Страна", не зрозуміло, чи є американцем людина у кадрі. Англійською мовою володіють не лише американці, чи не так? "Страна" не оприлюднює ані імені бійця, ані його позивного, ані підрозділу, у якому перебуває ця людина. Також відсутня інформація, коли зроблено це відео. Все що відомо з цієї публікації – що в мережі з'явилось "видео воюющих за Украину американцев, которые вошли в Изюм". Також не зрозумілою є національність і громадянство інших осіб на відео. Адже на відео чоловіки голосно вимовляють лише одне слово – назву міста. Ідентифікувати національність людей, які хором кричать "Ізюм" – неможливо. Важко припустити, що "Страна" проводила лінгвістичні експертизи особливостей вимови міста "Ізюм" представниками різних націй і народів, щоб зробити висновок, що йдеться про "американців" (у множині).

Я вважаю, що "Страна" пішла ще далі у співпраці з російськими пропагандистами. Співробітники "Страны" використали фото з "24" каналу і підписали його цілком в стилі російських медіакілерів типу соловьєва-кісільова-сімоньян-скабєєвої: "Изюм освобождают иностранцы". Цілком у контексті російської пропаганди, яка пояснює поразки російської армії тим, що Росія воює "з усім блоком НАТО".

Таке спотворення реалій – це саме те, що треба російським дезінформаторам. Які використали цей вкид, "розвинули і поглибили" тему. Доводячи її до реального зашквару й абсурду. І це ще й плювок в обличчя українським воїнам, які звільняють захоплені російськими окупантами міста і села.

Вам цікаво, як далі розвивається російська інформаційна спецоперація? Пас від "Страны.ua" приймає російське пропагандистське видання "Известия". І з посиланням на цю ж "Страну" публікує матеріал під назвою "Видання "Страна" повідомило про захід американських найманців в Ізюм".

Російські медіакілери додають "інформацію" про те, що "наемники с Запада расстреливают мирных жителей с целью провокации против России". І дають посилання на інший матеріал в цих же "Ізвєстіях", у якому розповідають, що "іноземці їздять вулицями "Ізюма" і розстрілюють мирних мешканців". І все це, за словами російських дезінформаторів, навіть знімають на камеру.

ІПСО проти України готова. Прошу запам'ятати – початок спецоперації, я вважаю, було розгорнуто на "українському" ресурсі "Страна.ua".

Яка мета дезінформаційного ланцюжка від "Страны.ua" до "Известий"?

Я вважаю, що використовуючи "Страну" й "Извєстия", російські технологи вибудовують дезінформаційну спецоперацію з метою перенести відповідальність за вчинені російськими військовими воєнні злочини на окупованих територіях на українську сторону. Росіяни давно відпрацювали прийом, застосовуючи який, вбивця намагається звинуватити жертву у злочині. Це магістральна тема російської дезінформації – поширення фейків про те, що Україна "сама себе обстрілює і нищить власні міста". Очевидно, що після Бучі й Ірпеня, російські пропагандисти отримали наказ працювати на випередження. Адже, українці, які заходять у звільнені міста, знаходять на територіях, які були під російською окупацією, залишки вбитих і замордованих людей.

Наприклад, начальник слідчого управління поліції Харківської області Сергій Болвінов заявив, що правоохоронці майже в кожному селі, яке було під російською окупацією, фіксують явні воєнні злочини росіян. Місцева мешканка селища Залізничне Харківської області Марія розповіла Sky News, що поховала двох своїх сусідів, яких знайшла застреленими у будинку в перші дні після початку повномасштабного вторгнення Росії. А 11 вересня у Залізничному, за повідомленням пресслужби прокуратури Харківської області, знайшли тіла чотирьох цивільних зі слідами тортур, убитих російськими окупантами. І це лише деякі свідчення воєнного злочину проти мирного населення під час російської окупації.

Загалом, росіяни практикують подібний метод створення дезінформаційних ланцюжків – від публікації в "українських" ресурсах, або ґрунтуючись на заявах "політологів" з України, що має створити ілюзію достовірності, додають власну "інформацію" потрібного їм ґатунку. І ось дезінформаційний розчин для промивки мізків російської публіки, яку зомбують історіями про нацистів, яких треба вбивати, готовий.

Підсумок

На прикладі маніпуляційного ланцюжка від "Страны.ua" про те, що "Изюм освобождают иностранцы", до російської лобової дезінформації в "Известиях" ми з вами бачимо проведену проти України інформаційно-психологічну спецоперацію. Звісно, цікаво – росіяни просто використали "Страну" у власних інтересах, чи сама публікація "Страны.ua" була спланованим початком інформаційної спецоперації? Можливо, інформаційна синергія "Страны" з російським виданням пояснюється наступною цитатою з Вікіпедії: ""Страна"...проросійське інтернет-видання в Україні, відкрите 16 лютого 2016 року Ігорем Гужвою... Судячи з дампів поштової скриньки, керівники та журналісти Страна.ua співпрацюють з Російськими пропагандистськими сайтами Украина ру та ін., а фінансується РФ".

Ну, а газеті "Известия" не звикати поширювати фейки про Україну. Це спеціалізація багатьох російських ЗМІ. Наприклад, на початку поширення епідемії коронавірусу, ті ж "Известия" публікували матеріал з посиланням на прогнози "політолога" з України про те, що нашу з вами країну очікують "вуличні бунти" й бійки за їжу в продуктових мережах. Але сталося навпаки. Коли росіяни усвідомили провал цього сценарію, вони вдались до масштабного вторгнення і прицільних ракетних ударів, в тому числі й по продуктових мережах, елеваторах і логістичних центрах із продуктами й іншими необхідними для життя людей речами і ресурсами.

Додати до цього можна лише побажання до громадян України: люди, будьте пильні!

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY