detector.media
Іра Рябоштан
Ксенія Ілюк
Олексій Півторак
«Детектор медіа»
09.09.2022 14:00
Від «Трухи» до Гордона: найпопулярніші канали українського сегмента Telegram
Від «Трухи» до Гордона: найпопулярніші канали українського сегмента Telegram
Які канали входять до сотні найпопулярніших, як вони набирали аудиторію і яким із них варто довіряти, а яким — точно не слід.

Іn English

Згідно із липневим опитуванням Київського міжнародного інституту соціології, телебачення поступилось інтернету першістю як найпопулярніше джерело отримання інформації. А серед інтернет-джерел на першому місці тепер месенджер Telegram. З нього черпає інформацію кожен шостий респондент опитування КМІС. Як джерело інформації цей месенджер випереджає Facebook, YouTube, і навіть Viber, найпопулярніший в Україні месенджер.  

«Детектор медіа» почав фіксувати інтенсивне створення нових телеграм-каналів з початку весни 2022 року, зокрема, Росія масово запускала окупаційні канали. Тож ми вирішили дослідити ключові зміни в українському сегменті телеграма та проаналізувати, які канали користується найбільшою популярністю серед українців.  

Методологія

Об’єкт дослідження: контент сотні каналів з найбільшою кількістю підписників українського сегмента телеграма. За допомогою машинного навчання та елементів штучного інтелекту «Детектор медіа» проаналізував понад 50 тисяч дописів цих телеграм-каналів.

Джерела: український сегмент телеграма. Ключовим критерієм для віднесення каналу до сегменту є контент, тобто чи орієнтовний він на українців. Детальніше про визначення сегментів тут. 

Період аналізу: січень-серпень 2022 рік.

Детальніше про методологію читайте тут

Телеграм — чергова платформа, куди пролізла дезінформація, чи інструмент російської пропаганди?

Телеграм набирає популярності в Україні та світі. Понад 700 мільйонів активних користувачів щомісяця. Ба більше, телеграм ввійшов до десятки найчастіше завантажуваних додатків у світі. Творіння росіян Миколи та Павла Дурових, яке обіцяє користувачам повну свободу, безпеку та анонімність. Проте що більше росте популярність платформи, то більше з'являється питань щодо того, як насправді функціонує телеграм та які зв'язки у нього з російськими спецслужбами.

З одного боку, телеграм справді відіграв ключову роль для координації протестів у Білорусі. З іншого, платформа забезпечила терористичній організації ІДІЛ можливість спілкуватися та самоорганізовуватися. Ба більше, є припущення, що координація терактів та рекрутинг новобранців терористи теж спокійно проводили у телеграмі.

Політика платформи розмита. Тобто ми не знаємо, що стається після того, як пожалітися на телеграм-канал, чи скільки треба скарг, щоб канал заблокували. Ба більше, платформа у жодний спосіб не реагує на дезінформацію. Структура та функції месенджера нібито спонукають до створення та поширення дезінформації. Детальніше про це «Детектор медіа» розповідав тут. 

Загалом те, що брати Дурови, які у свій час створили VK, — росіяни, теж повинно насторожувати, особливо з урахуванням того, що Росія веде проти України повномасштабну війну. Проте питання про відносини Дурових зі спецслужбами — чи далі російські силовики на них тиснуть й чи змогли спецслужби взяти собі під контроль месенджер — залишаються без відповіді. Фінансова складова сервісу довго була непрозорою. Тільки у 2021 телеграм спробував створити біржі для продажу телеграм-каналів й презентував можливість замовляти рекламу. У 2022 році — платну преміум версію для користувачів. Проте скільки це приносить телеграму і чи вистачає цього на роботу платформи, невідомо.

На фоні цього з початку великої війни телеграм стає ключовою платформою, де люди шукають новини. Проте телеграм, як і інші месенджери та соціальні мережі, сам по собі не є джерелом інформації, радше майданчиком, де цю інформацію може розмістити хто завгодно. Тому, коли люди кажуть, що прочитали щось у телеграмі, це може означати як те, що вони дізнались це з офіційного телеграм-каналу президента України, так і те, що джерелом є анонімний дописувач у чаті житлового комплексу. 

Крім звичної можливості обмінюватися повідомленнями, у телеграмі є групи й канали, на які підписуються користувачі. Групи мають функціонал, схожий на інтерфейс обміну повідомленнями. Їх користувачі мають рівні з іншими користувачами групи права писати повідомлення. Натомість у каналах дописує лише його автор чи адміністратори. Підписники каналу можуть лише реагувати на повідомлення смайлами чи у коментарях, якщо таку можливість надасть адміністратор каналу. 

Саме канали, де автор може надсилати необмежену кількість повідомлень підписникам та залишатись анонімним, і стали головним джерелом отримання новин у телеграмі. За даними, які повідомили «Детектору медіа»  у  компанії Telemetrio, яка досліджує аудиторію телеграма, за період між 23 лютого і 23 липня 2022 року середня кількість підписників окремого телеграм-каналу в Україні зросла вдвічі: від 9 тисяч до понад 18 тисяч.  

Важливо розуміти, що оцінити демографію телеграм-каналів для стороннього користувача майже неможливо. Телеграм стверджує, що не збирає інформації про користувачів і не зберігає її на серверах, забезпечуючи в такий спосіб обіцяну безпеку та приватність. Проте повірити у це важко, та й регулярно з'являються підтвердження, що це не так. Так, сервіс аналітики даних TgStat додав інформацію про те, звідки підписники каналу. Інформацію про географію трафіку надає сервісу сам телеграм. У Telemetrio кажуть, що дані щодо мовного розподілу підписників каналу їм теж надає сам телеграм, що ще раз підтверджує, що сервіс збирає таку інформацію, зберігає і навіть передає стороннім компаніям. 

Ще одне проблемне питання — до якого сегменту належить канал: чи він з України для українців, з Росії для росіян чи з Росії для українців. Так, у 2021 році «Детектор медіа» звертався до сервісу TgStat, щоб там пояснили, як визначають сегмент. Сервіс відповів, що власник каналу сам може це зазначити. Проте у телеграмі такої функції для власника каналу нема, тому, напевно, йшлося про сам сервіс. Тоді ми звернулись до власників декількох неанонімних каналів і спитали, чи вони залишали таку інформацію на платформі TgStat. Більшість із них навіть не знали про таку платформу. 

У 2022-му ми знову звернулись із запитом до TgStat. Цього разу компанія ствердила, що модератори TGStat визначають локацію, орієнтуючись на мову та позиціювання каналу. Нібито вони роблять це вручну, однак детальніше про критерії оцінки у TGStat не розповіли. Лише знову сказали, що автор каналу може сам визначити, яку геолокацію вказати. У Telemetrio кажуть, що графік мовного розподілу підписників каналу отримують від телеграма, а от країну походження каналу визначають самі за допомогою «алгоритму, паралельно проводячи ручну модерацію». Критерії вони також не вказали, посилаючись на конфіденційність.

Попри те, що обидва сервіси розповідали, що вручну перевіряють телеграм-канали і що мають чітко відпрацьовані алгоритми, на практиці стає очевидним, що нерозуміння контексту відносин України та Росії ці алгоритми не виправлять. Навіть у рейтингу топ-100 каналів України ми зафіксували кілька російських телеграм-каналів, що націлені на росіян. Наприклад, один із таких каналів — канал «Мир сегодня с "Юрий Подоляка"» (2,24 мільйони підписників), який сервіс TgStat поставив на перше місце в рейтингу. Оскільки «Детектору медіа» не відомі критерії оцінки TGStat, ми можемо лише припустити, що канал «Мир сегодня с "Юрий Подоляка"» віднесли до українського сегменту виключне через те, що він часто пише про Україну, а автор цього каналу говорить, що він із Сум. Бо за всіма іншими критеріями, включаючи лексику, він російський. Telemetrio відніс до українського сегменту російський телеграм-канал «Война с фейками» (707 тисяч підписників), який завзято репостить та просуває Міноборони Росії. Це канал, який використовує дебанкінг для поширення російської пропаганди: бере правдиві факти, стверджує, що це фейки, і оголошує натомість «російську версію» подій. Крім цього, обидва сервіси віднесли до українського сегменту телеграму окупаційні канали, які відкрито підтримують Росію; частина з них містить у назві «Z» — один із символів, який російська пропаганда використовує для позначення війни в Україні та своїх військ.

Саме тому «Детектор медіа» вирішив самостійно сформувати список 100 найпопулярніших телеграм-каналів українського сегменту. До нього ввійшли канали, які орієнтуються на українців, у тому числі й проросійська мережа, яка адмініструється російськими спецслужбами. 

Найпопулярнішим телеграм-каналом у реальному українському сегменті є «Труха⚡️Украина», який має 2,27 млн мільйони підписників. Він з’явився в кінці осені 2019 року. Аж до весни 2022  року він спеціалізувався на новинах Харкова. Переважно канал поширював кримінальні новини, зрідка — новини Харківської області, ще рідше — повідомлення про події в Україні. На такому контенті «Труха⚡️Украина» до кінця січня 2022 року поступово прирощувала у місяць від кількох тисяч до кількох десятків тисяч підписників. 

Пік популярності каналу стався після 24 лютого 2022 року. Адміністратори «Труха⚡️Украина» завдяки оперативності публікацій про ситуацію у місті, яке намагаються загарбати росіяни, випереджали традиційні медіа і офіційні джерела. З приростом аудиторії «Труха⚡️Украина» намагається задовольняти потребу в новинах, створення і поширення яких - робота засобів масової інформації. Канал став усе менше інформувати про події у Харкові, а все більше — про національні і міжнародні події. Адміністратори «Труха⚡️Украина» прагнуть повідомити будь-яку новину якомога оперативніше, тому вони поширюють багато маніпуляцій. Це дає російським пропагандистам приводи звинувачувати Україну у поширенні фейків. «Труха⚡️Україна» не спростовує інформацію, а просто оновлює повідомлення, яке авдиторія каналу вже прочитала і навряд чи повернеться прочитати ще раз (детально про це писали Texty.org.ua). 

Як змінились структура сотні найпопулярніших телеграм-каналів в Україні? 

Під час моніторингу першої сотні телеграм-каналів ми розділили її на вісім категорій — «мімікрують під ЗМІ» (36%), «місцеві пабліки» (19%), проросійські канали (11%), «державні канали комунікації» (12%), «блогери/волонтери» (8%), «політики/посадовці», «інше» (5%), медіа (4%). З позитиву: у сотні найпопулярніших каналів ресурси української влади переважають над проросійськими каналами в телеграмі. Разом із цим, такий розподіл свідчить, що користувачі телеграма надають перевагу так званим «альтернативним джерелам інформації», які значно переважають класичні ЗМІ. Ця ситуація погіршується ще й тим, що 76% каналів з цього рейтингу є анонімними. Тобто українці в телеграмі часто надають перевагу неверифікованим, анонімним телеграм-каналам, які ширять фото/відео з фронту та місць обстрілів, (псевдо)новинний контент та політичні «інсайди». Частину цього контенту продукують канали, з яких стирчать вуха російських спецслужб.

Водночас кількість підписників часто не є гарантом популярності телеграм-каналу чи великого охоплення його постів. Попри те, що телеграм-канал Володимира Зеленського (Zelenskiy / Official, 1.02 мільйонів підписників) нині на 10 сходинці рейтингу за підписниками, охоплення його постів сягають 770 тисяч. Канал президента також має найвищий рівень цитування в українському сегменті, за даними TGStat, — понад 5 тисяч. Загалом рейтинг за цитуванням очолюють саме офіційні канали влади, наприклад, друге місце посідає канал Офісу президента (234 тисячі підписників), далі Служби безпеки України (425 тисяч підписників), Верховної Ради (263 тисячі підписників), міністра цифрової трансформації Михайла Федорова (FEDOROV, 154 тисячі підписників) та Держспецзв’язку (43 тисячі підписників). Показово, що два останні канали не входять у топ-100 за кількістю підписників. 

Загалом авдиторія телеграм-каналів неоднорідна. Зокрема, різниця між каналом на першій та останній позиціях становить понад два мільйони підписників. За даними TGStat станом на 2 вересня, канал «Труха⚡️Украина» на першому місці і має 2 мільйонів 269 тисяч підписників; а «XUA-фото войны» на останній — 233 тисячі. 

Загалом за лютий-березень 2022 року структура українського сегменту телеграма сильно змінилася: користувачі стали більше підписуватися на канали влади та представників місцевого самоврядування. Наприклад, голова Миколаївщини Віталій Кім запустив канал 24 лютого й за декілька тижнів (до 13 березня) набрав близько 690 тисяч підписників. У Володимира Зеленського за цей час авдиторія зросла на 1,25 мільйони (84%). 

Водночас анонімні канали  із українського топ-100, які намагаються видавати себе за ЗМІ, місцеві й проросійські канали продовжують набирати підписників. За місяць вони набрали між 1,7 і 4%.

Тимчасовий запит на офіційну інформацію. Телеграм-канали державних органів

Серед ста найбільш популярних телеграм-каналів є аж 12 тих, які ведуть державні органи чи місцеве самоврядування. Ба більше, серед 20 каналів,  які набрали найбільше підписників у телеграмі загалом між 23 лютого і 23 липня 2022 року, 4 належали представникам державної влади й ще 7 — місцевого самоврядування. За данимии Telemetrio, деякі з них збільшили свою аудиторію у 26 разів

Зараз тенденція до приросту підписників телеграм каналів високопосадовців і держорганів змінилась на протилежну. Так, між 25 липня і 26 серпня політики із топ-100 телеграм каналів втратили майже 12% підписників, а органи влади — майже 3%. 

Отже, два перші місця у цій категорії займають українська і російська версії телеграм-каналів іміджевої платформи України Ukraine NOW (956 тисяч підписників) і Ukraine NOW [Russia] (664 тисяч підписників). Ці канали працюють як новинні медіа і транслюють проукраїнські повідомлення чи звернення посадовців.

У топі телеграм-каналів, що орієнтуються на українців, виділяється канал Служби безпеки України (426 тисяч підписників). Також  «Азов — Маріуполь» (389 тисяч підписників).  Обидва канали повідомляють про роботу, відповідно, СБУ та всім відомого полку Нацгвардії.

Схожу стратегію — інформувати про свою роботу і публікувати заяви керівництва — обрали для каналу Офісу Президента України (235 тисяч підписників). Натомість телеграм-канал Верховної Ради України (263 тисячі підписників) охоплює ширше коло тем, інформуючи також про події в Україні й транслюючи позицію представників інших органів влади. Зміна в підходах до ведення сторінок Верховної Ради у соцмережах відбулася на початку повномасштабного вторгнення. Саме тоді у телеграм-каналі та на фейсбук-сторінці стали частіше з’являтися гумористичні дописи, меми та інформація, яка більше нагадує дописи з пабліків, аніж з офіційних каналів комунікації влади. Зміна пріоритетів відбулася й у базових стандартах — акцент змістився з достовірності на оперативність. Ці зміни врешті призвели до того, що сторінки Верховної Ради декілька разів підловлювали на поширенні фейків та недостовірної інформації. Зокрема, так було з інформацією про скасування ЗНО. Нині Верховна Рада повернулася до більш зваженого підходу до роботи в соцмережах.

З місцевих органів влади у першій сотні найпопулярніших телеграм каналів є лише ресурс Київської міської державної адміністрації (485 тисяч підписників). Крім повідомлень про новини Києва, сповіщає про повітряні тривоги у місті. А взагалі, через російське вторгнення телеграм-канали, які інформують виключно про загрози обстрілів, становлять окрему нішу серед телеграм-каналів, які поширюють офіційну інформацію, пов’язану із воєнними діями. Таких аж  п’ять: Оповіщення ЦЗ (480 тисяч підписників), ‼️СИРЕНА. ДНІПРО‼️ (334 тисячі підписників) і Карта повітряних тривог ❗❗❗ (326 тисяч підписників), Повітряна тривога (233 тисячі), ДСНС ПОЛТАВА СИРЕНА (225 тисяч підписників).

До найпопулярніших телеграм-каналів державних установ також належить канал «Укрзалізниці» (323 тисячі підписників). Зараз він розміщує повідомлення від підприємства. У перші місяці повномасштабного російського вторгнення телегам-канал «Укрзалізниці» інформував про розклад поїздів і можливості евакуації.

Досі заспокоюють? Телеграм-канали політиків, посадовців та їхніх радників

До топ-100 увійшли лише канали президента Володимира Зеленського (1,02 мільйони підписників), секретаря Запорізької міської ради Анатолія Куртєва (216 тисяч підписників) та голови Миколаївської обласної адміністрації Віталія Кіма (656 тисяч підписників). На каналі Зеленського переважно публікують його заяви, зведення по країні, анонси та іншу офіційну інформацію.

Канали Кіма (спільний з Миколаївською ОДА) та Куртєва здебільшого публікують повідомлення про повітряні тривоги, зведення за день по миколаївському/запорізькому напрямках, репостять заяви президента та інших високопосадовців.Також Куртєв публікує відео з заявами. Водночас на каналі Кіма самих відео з головою Миколаївською ОДА, які свого часу стали ключем до його великої популярності, тепер майже немає. Разом із цим, у телеграмі є щонайменше шість каналів з назвою схожою на «Віталій Кім / Миколаївська ОДА». Деякі з них перестали оновлюватися в березні-квітні, інші в липні. Однак їхнє існування може свідчити про спроби шахраїв використати ім’я Кіма для просування своїх інтересів. Хоча цей канал, як і багато інших засобів державної комунікації, верифікований месенджером, варто звертати увагу на правильність написання назв та імен, а ще краще переходити на канали влади з офіційних сайтів.

Ще два телеграм-канали у топ-100 належать радникам — Офісу президента Олексію Арестовичу (446 тисяч підписників) та Міністра внутрішніх справ Антону Геращенку (558 тисяч підписників). Ці канали верифіковані телеграмом, однак є радше особистими блогами, ніж офіційним засобом комунікації ОПУ чи МВС. Наприклад, Арестович переважно ділиться з підписниками своїми думками з приводу ситуації в Україні та у світі, відповідає на критику на свою адресу та просуває відеоблог, який веде разом із російським політичним діячем та колишнім юристом Марком Фейгіним. Натомість канал Геращенко більше схожий на пабліки, у яких публікують фото/відео наслідків атак російських військових, новини, реакції та меми на події в Росії та їхній армії. Він запустив його лише 14 лютого 2022 року, однак на подібному контенті майже за місяць наростив собі велику авдиторію. Хоча Геращенко й не позиціонує цей канал як офіційний ресурс Міністерства внутрішніх справ, багато ЗМІ (особливо на початку повномасштабного вторгнення) брали з нього інформацію та публікували матеріали «з посиланням на радника голови МВС». Ба більше, Геращенка неодноразово критикували за поширення інформації, яка може грати на руку ворогу. Зокрема, у березні 2022 року Державна служба з питань надзвичайних ситуацій закликала його припинити публікувати точні координати обстрілів, якими користується ворог. У червні він поширив фейк, що Росія завдала ракетного удару по Бескидському тунелю в Карпатах. 

Зона токсичності. Проросійські телеграм-канали

Серед сотні найпопулярніших телеграм-каналів, що орієнтовані на українців, 11 відверто проросійських телеграм-каналів

Проросійські блогери. У топі канал Анатолія Шарія (706 тисяч підписників), Тетяни Монтян (511 тисяч підписників), Шейха Таміра (332 тисячі підписників) та Дмитра Васильця (317 тисяч підписників). Двох з цього рейтингу — Шарія та Васильця — звинувачували в підтримці Росії. У Шарія довгий перелік звинувачень та підозр, у тому числі й у інших країнах, однак одна з головних — у державній зраді, яку він отримав у 2021 році й за якою йому готують екстрадицію з Іспанії. Васильця раніше арештовували за звинуваченнями у допомозі російським бойовикам, підозру висували за сприяння сепаратистському телеканалу «Новороссия ТВ». Про його дії після повномасштабного вторгнення можна почитати в спецпроєкті «Детектора медіа» «Дошка ганьби».

Єдине ім’я (точніше псевдонім), яке маловідоме ЗМІ, — це Тамір Шейх. Цей блогер запустив телеграм канал у 2020 році, на ньому він публікував відео та дописи (з претензією на гумор), просував свої курси та спортивний блог на ютубі. У нечисленних згадках у медіа Максима Шихалієва (справжнє ім’я блогера) називають «пропагандистом спорту та здорового способу життя». З часом Шихалієв зробив крок від здорового способу життя до кар’єри пропагандиста, який критикує українську владу та колективний Захід (або конкретно США), а на місце нібито веселих відео прийшли репости з російських каналів, заяви кремлівських пропагандистів та інші атрибути проросійських блогерів.

До цієї категорії також увійшла й проросійська активістка, колишня юристка Тетяна Монтян, на чий телеграм-канал інтенсивно підписувалися українці з лютого 2022. У дні повномасштабного вторгнення сторінки пропагандистки у соцмережах зламали, почали публікувати вибачення від її імені. Монтян попереджала підписників про злам, однак підписники все одно масово відписалися — майже 50 тисяч втратив канал за перші тижні березня. Тоді ж, на початку березня, вона запустила новий телеграм-канал, який нині увійшов до топ-100 із понад 500 тисячами підписників.

«Телеграмну імперію» російської  розвідки, яку викрила СБУ, у топ-100 представляють канали «Легитимный» (675 тисяч підписників) та «Резидент» (601 тисяча підписників). Раніше «Детектор медіа» вже досліджував мережу телеграм-каналів, які адмініструють російські спецслужби. Однак попередній аналіз російської дезінформації в телеграмі вказує на те, що мережа значно більша. Наприклад, зв’язок з нею є у каналів «ЗеРада» (271 тисяча підписників) та «First Новости Войны» (481 тисяча підписників), які також потрапили до цього рейтингу.

Найстрімкіше набрав, а потім втратив свою авдиторію проросійський канал «Политика Украины» (240 тисяч підписників). Він запустився наприкінці березня й доволі стрімко набрав 620 тисяч підписників, але потім авдиторія стрімко почала падати — за цей час канал втратив майже половину підписників. Оскільки канал закритий, важко проаналізувати, що саме спричинило такі зміни.

Проросійські медіа. «Новое Издание» (380 тисяч підписників) та «Политика Страны» (248 тисяч підписників). «Новое Издание» — ресурс, який належить подружжю блогерів Анатолію та Ользі Шарій. Вони запустили його після блокування інформаційного агентства «Шарій.NET». Шарії часто репостять дописи з телеграм-каналу свого видання; також це роблять російські пабліки та канали з проросійської мережі, наприклад, «Легитимный». «Страна.UA» після повномасштабного вторгнення Росії змінила риторику на більш проукраїнську, однак ми постійно фіксуємо на каналі проросійські меседжі: «Україна кинула Донбас, а Захід — Україну», про «важкі економічні наслідки від санкцій для Європи» та «погану зброю для України». Можна припустити, що це маскування під потреби часу, тобто вдаємо проукраїнськість, щоб ефективніше просувати не такі очевидні, але все ще меседжі російської пропаганди. 

«Детектор медіа» також готує окреме дослідження, у якому детальніше проаналізує проросійські телеграм-канали в українському сегменті.

Класичним ЗМІ в телеграмі нелегко

Лише чотири телеграм-канали, які належать ЗМІ, увійшли до топ-100 за підсумками липня: ТСН (868 тисяч підписників), УНІАН (776 тисяч), «Суспільне новини» (301 тисяча) та «Україна 24» (404 тисячі). У серпні з рейтингу вибув телеграм-канал «Україна 24». Він перестав оновлюватися ще 11 липня. Останнім дописом «України 24» стала заява Ріната Ахметова про вихід інвестиційної компанії SCM із медійного бізнесу. З липня канал втратив близько 5 тисячі підписників.

Натомість інші телеграм-канали ЗМІ втримують свою авдиторію з кінця лютого 2022 року. Напередодні великої війни в усіх телеграм-каналах медіа, які входять до топ-100 або мають, за даними Інституту масової інформації, найвищий рівень дотримання професійних журналістських стандартів, зафіксований різкий сплеск кількості підписників. Наприклад, із лютого по березень у ТСН авдиторія зросла на майже на 563 тисячі людей (88%), в «Української правди» — на 107 тисяч (86%), у Суспільного — на 182 тисячі (95%).

Українці найінтенсивніше підписувалися на популярні та/або якісні медіа 23-27 лютого, коли була найвища загроза блокування інтернету. Далі приріст став більш поступовим. Більшість каналів ЗМІ верифіковані телеграмом, однак не всі. Це становить потенційну загрозу, адже в телеграмі багато каналів намагаються мімікрувати під відомі бренди, використовують схожість назв чи логотипів. Зокрема, один із таких каналів — «UKR INFORM ???????? Новини» (255 тисяч підписників) — входить у топ-100. Він мімікрує під українське державне інформагентство «Укрінформ». Тож перш ніж підписатись на канал, варто перевірити — чи верифікований акаунт; якщо ні, то краще переходити на канал із офіційного сайту ЗМІ, а не шукати через гугл чи пошук у самому месенджері. 

Слідами «Труха⚡️Украина». Місцеві телеграм-канали хочуть замінити ЗМІ

У телеграмі інформування про головні новини все частіше є ключем до популярності. Таку стратегію обрали більше половини телеграм-каналів із топ-100. 37 телеграм-каналів, включно із «Труха⚡️Украина», інформують про всі найважливіші події. Таку ж стратегію обрала й частина місцевих телеграм-каналів, які пробились у топ-100 українських телеграм-каналів. 

Водночас буде перебільшенням стверджувати, що кожен місцевий канал зможе вийти у топ-100 українського телеграму, щойно почне публікувати національні новини. Більшість із 19 місцевих телеграм-каналів у цьому переліку до кінця лютого 2022 року були досить популярними у своєму регіоні. І теперішня популярність до них частково прийшла тому, що вони були першоджерелами новин про вже окуповані чи атаковані росіянами міста: Херсон, Одесу, Харків, Миколаїв чи Київ.

Є ще два способи збільшення шансів на популярність, якими користуються телеграм-канали, що мімікрують під медіа. Перший: взяти назву, подібну на назву відомого медіа. Таким шляхом пішли творці каналу «Украина 24/7» (704 тисячі підписників), який вже не публікує дописи. 

Другий спосіб — додати у назву відсилки до теми, яка актуальна в суспільстві. Останні пів року такою темою була війна. На бажанні читачів отримувати найактуальніші і найексклюзивніші новини грають канали «Украина Сейчас: новости, война, Россия» (1.56 мільйонів підписників), «Top News | (Війна, Україна, Новини)» (1.05 мільйонів підписників), «Доброго вечора, ми з України????» (474 тисячі підписників), «БДСН | Війна 2022 | Новини» (418 тисяч підписників), «XUA-фото войны» (234 тисячі підписників) та інші.  Попри те, що останній канал переважно постить фото та відео з місць обстрілів чи зони бойових дій, його контент часто використовують проросійські телеграм-канали. Згідно з TGStat, найчастіше «XUA-фото войны» згадують «Резидент» (212 згадок), «Наблюдатель» (124), «ЗеРада» (96), «Сплетница» (91) та «Легитимный» (67). Зазначимо, «XUA-фото войны» час від часу постить маніпулятивні дописи, однак проросійські телеграм-канали часто беруть не їх, а саме фото чи відео та викривлюють їхній контекст, тим самим вдаються до маніпуляцій та просувають прокремлівські меседжі на українську авдиторію. 

«Секс і місто», успіх і новини. Телеграм-канали блогерів і волонтерів

Якщо виключити проросійських блогерів, серед топ-100 телеграм каналів у липні були вісім каналів українських лідерів думок. Більшість із них повідомляють новини. Так роблять «Лачен пише» (855 тисяч підписників), «Алексей Шевцов» (262 тисячі підписникіцв), Sternenko (240 тисяч підписників), Євген Карась (223 тисяч пдіписників), «Цаплієнко_Ukraine Fights»  (215 тисяч підписників), «Дмитрий Гордон» (221 тисяча підписників). Останній канал працює також як майданчик для поширення публікацій із онлайн-видання «Гордон».

Активісти Сергій Стерненко і Євген Карась постять у телеграмі новинний контент,  а також свої реакції на інформацію, пов’язану з українською владою, Росією та війною загалом. Примітно, що канал Стерненка зростав поступово, без різких стрибків на початку повномасштабного вторгнення. Він і досі стабільно набирає підписників — близько 38 тисяч людей підписалися на його канал лише за серпень. Натомість на каналі Карася плавний приріст підписників розпочався на початку весни 2022 року.

У своєму телеграм-каналі журналіст телеканалу  «1+1» Андрій Цаплієнко часто поширює новини, пов’язані з війною та Росією, а також фото та відео з наслідками обстрілів чи подій на передовій. Його канал стрімко набирав підписників у лютому-березні 2022 року. Зокрема, лише за останній тиждень лютого авдиторія зросла на близько 120 тисяч. На промоцію каналу також вплинули традиційні ЗМІ, які періодично беруть контент журналіста для публікацій.

Канал «Лачен пише» з’явився на початку 2022 року. Ймовірно, помітну роль у просуванні каналу відіграло те, що автор жив у Дніпрі, й канал міг оперативно постачати новини про ситуацію у місті й області, а також швидко повідомляти й інтерпретувати міжнародні новини. Також творець каналу Ігор Лаченков збирає гроші на допомогу військовим. 

Канал «Алексей Шевцов» належить відеоблогеру Олексію Шевцову. І на ютубі, і в телеграмі він переважно розповідає про міжнародні новини.

Телеграм-канал Sofia Stuzhuk (288 тисяч підписників) розповідає про життя, виховання дітей і романтичні стосунки блогерки Софії Стужук, про яку ми колись писали докладно. Блогерка не засудила російську агресію на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні. За мовчання та спробу втримати росіян у підписниках Стужук критикували в українському сегменті соцмереж. На 25 день великої війни вона висловилася про війну, назвавши її «страшним сном», однак Росію агресором не називала. Утім мовчання про війну та критика української спільноти ніяк не вплинули на кількість підписників у телеграмі. 

«Mykola Udianskyi official Channel» (340 тисяч підписників) пише про тайм-менеджмент, інвестиції й способи досягнення економічного успіху.

Анекдоти та канали з порушенням авторських прав. Розважальні телеграм-канали

Усі телеграм-канали, що ввійшли до категорії «інше» (5%), тематично можна віднести до розважальних: два — постять жарти, меми та анекдоти, три — поширюють музику та відео з порушенням авторських прав. Наприклад, два телеграм-канали публікували музичні треки, майже всі — російські. Ще один запустився влітку 2022 року і публікував переважно  фільми, також із порушенням авторських прав і з російським дубляжем. Усі ці канали, окрім «Боже, яке кончене!» (951 тисяча підписників), набирали свою авдиторію доволі рівномірно протягом усіх місяців. Тобто, на відміну від більшості інших каналів, велика війна жодним чином на вплинула на авдиторію цих каналів.

Про що нам говорить сотня найпопулярніших телеграм-каналів, що орієнтуються на українців під час великої війни?

Попри російське походження месенджера, українці багато користуються телеграмом. Бачимо, що аудиторію наростили офіційні джерела комунікації — канали адміністрацій та рад, керівників міст, областей та державних органів. Також у телеграмі є багато каналів, які ведуть українські військові, де публікують кадри численних звірств росіян, які в інших соцмережах давно б заблокували.

Популярні й локальні канали, тобто ті, що пишуть про події міст чи областей. Проте значна частина цих каналів користувалась популярністю й до війни. Загалом видно, шо запит на локальну інформацію в телеграмі росте, адже до великої війни в топі були такі канали як «Хуёвая Одесса». У більшості випадків ці канали анонімні. Їх із однаковою ймовірністю може вести як людина з проукраїнськими поглядами, так і «товариш майор з Росії». Якщо канали подають 90% правдивої і 10% неправдивої інформації, побачити це неозброєним оком і без системного моніторингу складно. Крім того, часто локальні канали публікують новини, хоча не є медіа і не мають уявлень про стандарти журналістики. Такі матеріали можуть бути маніпулятивними через брак професійних навичок їхніх авторів.

З іншого боку, у сотні є низка проросійських блогерів, прокремлівських медіа та каналів, що адмініструються російськими спецслужбами. Ба більше, феномен анонімних телеграм-каналів допоміг телеграму стати ключовою платформою для поширення російської пропаганди, про що свідчать численні дослідження «Детектора медіа».

Попри суттєву присутність офіційних каналів комунікації в українському сегменті телеграма, зі структури сотні бачимо, що телеграм залишається зоною анонімності й альтернативних джерел. Тож принагідно ще раз нагадуємо, що джерело, якому вам варто довіряти, не може бути анонімним, особливо в часи повномасштабної російської агресії проти України й на платформі, яку розробили росіяни. 

Візуалізації: Іра Рябоштан та Олексій Півторак

Ілюстрації: Наталія Лобач

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY