detector.media
08.09.2022 10:21
«Будинок зі скалок» покажуть у позаконкурсній програмі Kharkiv MeetDocs 2022
«Будинок зі скалок» покажуть у позаконкурсній програмі Kharkiv MeetDocs 2022
Це буде українська прем'єра стрічки, яка перемогла в номінації «Найкраща режисерська робота» міжнародного документального конкурсу 44-го кінофестивалю «Санденс».

У позаконкурсній програмі Kharkiv MeetDocs 2022 покажуть стрічку «Будинок зі скалок», яка здобула приз у номінації «Найкраща режисерська робота» міжнародного документального конкурсу 44-го кінофестивалю «Санденс». Також фільм переміг у документальному конкурсі на Ґетеборзькому кінофестивалі та отримав дві нагороди на грецькому кінофестивалі Thessaloniki International Film Festival. Переможець останнього одразу потрапляє в шорт-лист кінопремії «Оскар» на наступний рік. 

«Будинок зі скалок» оповідає, як поблизу лінії фронту на Донеччині невелика група соціальних працівників та працівниць невтомно працює в одному особливому дитбудинку, створюючи безпечний простір для дітей. Через персональні історії стрічка розглядає війну на сході України та її тривалі наслідки для дітей і сімей. Фільмування завершили до початку повномасштабного вторгнення.

«Ми дізналися, що в цьому регіоні існують тимчасові притулки, де діти можуть перебувати до 9 місяців, поки держава вирішує, що з ними робити далі. Деякі діти повертаються додому, для когось знаходять прийомні родини, а інших направляють до постійних державних дитячих будинків. Ця трагічна ситуація дуже добре передає весь масштаб довгострокових наслідків та руйнувань, які приносить війна. Я відчув, що мушу дослідити цю тему краще.

Коли я вперше відвідав притулок Маргарити та Ольги, я відчув, що це особливе місце. Весь притулок випромінював людське тепло, співчуття і, найважливіше, – дарував трохи надії в таких складних та жорстоких життєвих обставинах», – розповів режисер Сімон Леренґ Вільмонт.

Фільм є копродукцією чотирьох країн: Данії, Фінляндії, Швеції та України. Це вже другий фільм режисера Сімона Леренґа Вільмонта, який було знято в Україні.

Міжнародний фестиваль документального та художнього кіно Kharkiv MeetDocs Eastern Ukrainian Film Festival цьогоріч триватиме з 1 по 6 жовтня у Києві. Покази наживо відбудуться у кінотеатрі «Жовтень», онлайн-програма – на сервісі Megogo, а пітчинги – на платформі Pitch the Doc.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY