detector.media
Євген Бриж
«Детектор медіа»
07.09.2022 16:29
Ініціатори україномовного ЗМІ в Німеччині: Арабська та редакція дарі/фарсі наполягали на створенні ще й українського медіа
Ініціатори україномовного ЗМІ в Німеччині: Арабська та редакція дарі/фарсі наполягали на створенні ще й українського медіа
За різними підрахунками, в Берліні та околицях зараз живуть до 100 тисяч українців. Розуміючи попит та потребу, саме арабська та дарі/фарсі наполягали на створенні ще й української редакції в сім'ї «Амаль».

Видання «Амаль Берлін Україна» почало свою роботу в Німеччині. Як пояснюють його засновники, воно створене втікачами від війни для втікачів від війни. «Детектор медіа» поговорив із Даркою Горовою, однією із засновниць цього медіа.

– Як з'явилася ідея такого ЗМІ?

– Сім'я «Амаль» існує уже 6 років. Арабська та дарі/фарсі версія стали справді популярними у своїх громадах. Люди, які втікали в Німеччину від війни, здебільшого не знали мови, не були знайомі з німецькою культурою. Їм треба було швидко будувати життя з нуля в незнайомих обставинах. Тому коли з'являлося своє медіа, яке повідомляло про важливе в Берліні, багато писало про проблеми з адаптацією новоприбулих, воно ставало популярним і затребуваним. У березні з усіх німецьких міст саме в Берлін приїздили більшість утікачів від війни в Україні і тут же залишалися. За різними підрахунками, в Берліні та околицях зараз живуть до 100 тисяч українців. Тому розуміючи попит та потребу, саме арабська та дарі/фарсі наполягали на створенні ще й української редакції в сім'ї «Амаль».

А українська редакція надзвичайно радіє цій нагоді. Тому що численна українська громада нарешті отримала свій рупор. Звісно, своє медіа, крім інформувати, ще й гуртуватиме українців. У медіа працюють українські журналісти. Вони отримали нагоду не тільки залишатися в професії, а й мати постійне працевлаштування (що для Німеччини рідкість, більшість журналістів працює на гонорарній основі).

– Звідки медіа отримує фінансування та підтримку?

– «Амаль» виходить за підтримки Євангельської церкви Німеччини (EKD), загальнонаціональної медіакомпанії GEP (Gemeinschaftswerk der Evangelischen Publizistik), а також численних німецьких фондів та громадських організацій.

– На яку аудиторію розраховуєте?

– Наша аудиторія — це новоприбулі жінки віком 25-45 років, вони приїхали разом зі своїми дітьми. Ми — суспільно-політичне медіа. Тому мова передусім про щоденну інформацію — важливі для української громади новини Німеччини. Але повідомляємо й про важливе від українців, які тут живуть. Також будуть інтерв'ю на серйозні теми, колонки істориків, статті про відомих українців, українські місця, українську церкву, українську школу та «Пласт» у Берліні. Нам особливо приємно, що з появою медіа «Амаль Берлін Україна» українську громаду привітав міністр МЗС Дмитро Кулеба.

Нагадаємо, в онлайн-виданні «Амаль Берлін» працюють понад 20 журналістів із Сирії, Афганістану, Ірану та України, які залишили свої країни через війни.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY