detector.media
Олександр Крумін
«Детектор медіа»
05.09.2022 16:00
Полтавський телеканал «ІРТ» під час війни: добрі новини від хороших посадовців
Полтавський телеканал «ІРТ» під час війни: добрі новини від хороших посадовців
«ІРТ-Полтава» розповідає глядачеві про різні проблеми з життя міста та області. Проте тут багато позитивних згадок місцевих посадовців, а також піар власника медіа Сергія Бєлашова та його однопартійців.

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Раніше ми регулярно проводили кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяли читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками і зробити свій інформаційний контент кращим.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Раніше ми публікували огляди телеканалів СТС (Суми), ГОК (м. Горішні Плавні Полтавської області), Alex.ua (Запоріжжя), ПАЕС (Южноукраїнськ, Миколаївщина), «Візит» (Кременчук, Полтавська область), «Павлоградська ТРК» (м. Павлоград на Дніпропетровщині), «НІС-ТВ» (Миколаїв), Simon (Харків), «МІС» (м. Кам’янське, Дніпропетровська область), «Рудана» (м. Кривий Ріг, Дніпропетровщина), ATV (Суми), D1, 9 канал та 11 канал (Дніпро), 7 канал (Харків). Сьогодні оглядаємо контент, що виходить на ютуб-каналі телеканалу «ІРТ-Полтава».

Із власниками змінюється і контент

ТОВ «ТРК "ІРТ-Полтава"» зареєстроване у квітні 2007 року. Розшифровується абревіатура як «Інформаційно-рекламне телебачення», тож місцеві новини тут завжди чергувалися з рекламними матеріалами від різноманітних замовників, далеко не завжди відповідно маркованими. У 2013 році у компанії з’явився ефірний цифровий телеканал «Місто+».

Телеканалом довго володіла родина полтавського міського голови 2006–2010 років, ексдепутата Полтавської міськради Андрія Матковського. Це позначалося й на контенті: «ІРТ-Полтава» багато разів фігурував у новинах та оглядах «Детектора медіа». Наприклад, у 2015 році експерти нашого видання дослідили новини, що виходили на телеканалі під час місцевих виборів. І побачили, що в майже 40 % із 34 проаналізованих сюжетів були ознаки замовності. Звісно ж, на користь кандидата в міські голови Андрія Матковського (який тоді вдруге поспіль поступився чинному меру Полтави Олександру Мамаю).

У квітні 2019 року до будівлі «ІРТ-Полтава» прийшли мітингарі, які мали при собі плакат із написом «Канал фейкових новин» та пакети зі сміттям. Керував протестними настроями колишній колега Андрія Матковського по фракції Блоку Петра Порошенка в Полтавській міськраді Сергій Чередніченко, який на той час уже «побив горщики» із власником ЗМІ. Нині Сергій Чередніченко очолив «Фонд майна», створений окупантами в захопленому Херсоні.

Не припинили джинсувати на «ІРТ» і в 2019 році. Наприклад, в огляді приватних телеканалів Полтави йдеться, що в новинах медіа багато згадували Андрія Матковського як рятівника міста. Він мав навіть іменний телепроєкт «Про місто з Матковським», де регулярно піарився досхочу.

Власник ІРТ Андрій Матковський (у сорочці) та директор медіа Ігор Кужик з колективом у 2018 році (фото poltava.to)

Восени 2020 року, напередодні чергових місцевих виборів, на «Детекторі медіа» вийшов огляд перебігу передвиборчої кампанії на Полтавщині. Контент «ІРТ-Полтава» «тримав марку»: там так само активно піарився тогочасний власник телеканалу Матковський.

Та після чергової невдалої спроби підкорити бодай місцевий політичний Олімп діяч, вочевидь, вирішив позбутися медійного активу і продав його керівнику ТОВ «Компанія "Гепард"» Віталію Сучкову. За словами місцевих журналістів, фірма пов’язана із полтавським бізнесменом, чинним депутатом обласної ради (ВО «Батьківщина») Сергієм Бєлашовим, який і є фактичним власником ЗМІ. Змін зазнав і контент, що виходить на майданчиках «ІРТ-Полтава».

Ютуб-канал «ІРТ Полтава» створений у лютому 2013 року, має 8,6 тисяч підписників. На сторінці щобудня виходять випуски новин «Життя міста» тривалістю 15–20 хвилин, а також кілька токшоу. Для моніторингу переглянуті випуски новин за 18–26 серпня, а також інші програми, що вийшли в етер у цей час.

Депутати й посадовці поганого не порадять

Новини від телеканалу «ІРТ-Полтава» виходять із понеділка по п’ятницю у «класичному» форматі. У студії працює ведуча Наталя Жовтяк, яка читає підводки до сюжетів. Учасників знімальних груп вказують у титрах на початку кожного відео. В кінці випуску ведуча також закликає глядачів телефонувати на вказаний номер, якщо ті можуть повідомити журналістам цікаву новину.

 

Ведуча «Життя міста» Наталя Жовтяк

Новини «ІРТ-Полтава» намагаються показати місцевому глядачу об’ємну картину того, що відбувається в обласному центрі. Наприклад, у випуску «Життя міста» від 18 серпня йшлося про підготовку до опалювального сезону, перекриття руху на одній із вулиць, візит міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка до Миргорода, старт навчального року, роздачу гуманітарної допомоги та як не могли розподілити бюджет у маленькому селі Драбинівка Полтавського району.

І вже в першому переглянутому випуску була помітна тенденція, характерна для місцевого телебачення різних регіонів: перебір посадовців у новинах. Показовим був сюжет про підготовку міста до опалювального сезону. У типово «паркетному» відео промовцями були полтавський міський голова Олександр Мамай та його перший заступник Валерій Пархоменко. І більше нікого.

Багато посадовців фігурували і в сюжеті про те, що в Миргороді на Полтавщині невдовзі може з’явитися регіональний реабілітаційний центр. Того дня до курортного райцентру, зокрема, завітали міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, нардеп Олег Кулініч (група «Довіра») і голова Полтавської військової адміністрації Дмитро Лунін. На прямій мові цих посадовців і був побудований сюжет.

А от у сюжеті про роздачу гуманітарної допомоги від американського фонду Help heroes of Ukraine дали синхрон заступниці голови Полтавської ОВА Катерини Рижеченко. Втім, це був перший сюжет випуску, де, крім посадовців та депутатів, фігурували і звичайні люди. У цьому випадку — переселенці, які прийшли отримати «гуманітарку».

Геть «вузькопрофільним» був сюжет про те, як депутати сільради Драбинівки зі сварками ділили бюджетні гроші, намагаючись зрозуміти, скільки допомоги надати учасникам війни, а скільки передати на потреби переселенців. Здавалося б, навіщо мешканцям Полтави знати про бюджетні баталії в селі за 60 км від обласного центру?

Ймовірно, матеріал видали в етер через те, що значна частина депутатів сільради працюють на підприємстві депутата Полтавської обласної ради Юрія Лебедина, котрий входить до складу фракції «Довіра». Саме висуванець цієї політичної сили Олександр Біленький нині очолює Полтавську облраду. Фракція «Довіри» входить до складу тутешньої коаліції. В якій, зокрема, перебуває і власник «ІРТ-Полтава» Сергій Бєлашов («Батьківщина»).

До речі, позитивні згадки у випусках «Життя міста» є і про самого власника телеканалу. Наприклад, у новинах за 22 серпня вийшов сюжет про те, як у Чутівській територіальній громаді Полтавської області роздавали гуманітарну допомогу від міжнародної організації Gem та ГО «Наша справа. Полтавщина». Авторка сюжету нагадала глядачам, що лідерами цієї громадської організації є Лариса Босенко та Сергій Бєлашов. Обидвоє входять до фракції «Батьківщина» в Полтавській облраді. Схожий сюжет вийшов і у випуску від 26 серпня. Тоді «гуманітарку» від ГО «Наша справа. Полтавщина» привезли до Кобеляцької громади. Логотип організації знімали крупним планом, а серед синхронів була і пряма мова депутатки Лариси Босенко. Рекламних маркувань на згаданих відео не було.

 Якщо глядачі раптом забули…

А от у випуску від 23 серпня вийшло повідомлення, що автомобіль для армії передав депутат Полтавської облради Фахраддін Мухтаров («Слуга народу»). Прізвище цього обранця ви точно чули, адже депутат був в одному авто із нардепом від «Слуги народу» Олександром Трухіним під час ДТП на Бориспільському шосе у серпні 2021-го. І знов сюжет не мав рекламних позначок.

Висвітлювали журналісти «ІРТ-Полтава» і заходи, участь у яких брали згадані вище голови Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін та обласної ради Олександр Біленький. У моніторинговий період перший з’явився в шести сюжетах, що вийшли у трьох із семи переглянутих випусків. Другий фігурував у чотирьох сюжетах, що вийшли у трьох випусках «Життя міста». Всі згадки були позитивними.

А от Полтавський міський голова Олександр Мамай з’явився у трьох сюжетах (кожен — в окремому випуску). Та найбільш показовою була поява керівника міста у відео про відзначення Дня Незалежності. Журналістка сказала, що, на погляд Мамая, «упродовж 31 року наша держава відстоює своє право бути вільною». Але таку проукраїнську риторику керманич Полтави опанував нещодавно. А ще наприкінці минулого року в інтерв’ю представнику проросійського телеканалу «Наш» Мамай говорив, що на території України воюють США та Росія, і при цьому «брат іде на брата».

Хороших новин не бракує

Втім, новини від «ІРТ-Полтава» — це не суцільні звіти про роботу місцевих посадовців та депутатів. Журналісти, котрі роблять матеріали для випусків «Життя міста», намагаються брати в роботу різноманітні теми. У моніторинговий період, зокрема, були матеріали про те, як захиститися алергікам у сезон амброзії, про курси української мови для переселенок, про футбольні матчі та різноманітні виставки на честь тих, хто захищає Україну на фронті або героїчно загинув під час бойових дій.

Були й сюжети житлово-комунальної тематики, повідомлення Служби безпеки України, а також новини про діяльність місцевих волонтерів. Тож журналісти «ІРТ» тримають руку як на пульсі життя Полтави та області, так і подій довкола війни, оперативно розповідаючи глядачам про важливі події. А іноді медійники навіть запрошують дітей-переселенців на гостини до офісу, аби показати юним українцям, як працює регіональне телебачення у складні часи сьогодення.

Втім, як і колеги з багатьох інших регіональних телеканалів, журналісти «ІРТ» досі не виробили звички послідовно застосовувати фемінітиви. Тому навіть у межах одного сюжету в титрах з’являлися «лікар» та «завідуюча» (обидві — жінки).

Розмови у студії про важливе

У моніторинговий період на ютуб-каналі «ІРТ-Полтава» з’являлися і токшоу. Один із таких проєктів — «Життя громад». До студії телеканалу приходять представники місцевого самоврядування, аби говорити про проблеми з життя Полтави та області. Зокрема, перший заступник голови Полтавської обласної ради (з якою телеканал має давні договірні відносини) Олександр Лемешко («Слуга народу») звітував про підготовку до нового навчального року, а депутат облради Ігор Процай та його колега з міськради Олександр Дедюхін (обидва — «Європейська солідарність») розповідали про загрозу Української православної церкви (Московського патріархату). Обидва переглянутих випуски були доволі змістовними.

Ще один «розмовний» проєкт, що нині виходить на «ІРТ-Полтава», зветься просто: «Розмова у студії». Його, як і «Життя громад», веде керівник телеканалу Ігор Кужик. У моніторинговий період гостями проєкту, зокрема, були перший заступник Полтавського міського голови Валерій Пархоменко («За майбутнє»), який розповідав про підготовку міста до опалювального сезону.

Та чи не найбільш змістовною була розмова Ігоря Кужика з головою Нацради з питань телебачення та радіомовлення Ольгою Герасим’юк, яка завітала до Полтави на презентацію книжки. Посадовиця встигла розповісти і про боротьбу з російською пропагандою, і як виживають медіа під час великої війни, і про медійний закон, довкола якого зламано вже чимало списів.

В обох проєктах ведучий Ігор Кужик намагався бути рівновіддаленим від гостей, ставити їм актуальні запитання та уникати улесливої «гордонщини».

Зрештою, новини від телеканалу «ІРТ-Полтава» дають глядачеві широку медійну картину проблем сьогодення, охоплюючи різні теми з життя міста та області. Проте в новинах ЗМІ помітна щільна присутність місцевих посадовців та обранців, про яких згадують тільки позитивно. А про проєкти, до яких дотичний власник медіа Сергій Бєлашов або його соратники, в етері розповідають без рекламних позначок.

Скріншот відео: «ІРТ-Полтава»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY