detector.media
02.09.2022 21:27
Закон «Про медіа» запропонує чіткі критерії для «чорного списку» осіб, які становлять загрозу нацбезпеці – Потураєв
Закон «Про медіа» запропонує чіткі критерії для «чорного списку» осіб, які становлять загрозу нацбезпеці – Потураєв
Нинішній механізм європейські експерти вважають міною уповільненої дії, каже голова комітету Верховної Ради з питань інформаційної та гуманітарної політики.

Законопроєкт «Про медіа» передбачатиме і чіткий механізм визначення ворогів України, перелік яких СБУ визначає за принципом «чорної скриньки». Про це сказав голова комітету з питань інформаційної та гуманітарної політики Микита Потураєв під час брифінгу в Медіацентрі «Україна – Укрінформ».

«Зараз у нас рішення ухвалюються за принципом "чорної скриньки". Рішення приймає СБУ. Вони ухвалюються на підставі закону про національну безпеку, але це неприйнятно з погляду європейської правової практики, на що звертали нашу увагу саме європейські експерти. Вони говорили, що ми маємо міну уповільненої дії», – сказав Потураєв.

Натомість європейські експерти пропонують визначити критерії визначення осіб, які становлять загрозу нацбезпеці, та прозору процедуру ухвалення відповідних рішень. «І ухвалював ці рішення має державний, але конституційно незалежний від держави колегіальний орган – Національна радаз питань телебачення та радіомовлення», – додав Микита Потураєв.

Нагадаємо, до другого читання депутати оновлять текст закону «Про медіа». Цей варіант представлять після розгляду на комітеті з питань гуманітарної та інформполітики. Зараз законопроєкт відповідає євродирективам приблизно на 80-85%, а рамковим законам для медіа в Україні — на 60-65%, каже перша заступниця голови профільного комітету Ірина Констанкевич.

30 серпня Верховна Рада підтримала законопроєкт «Про медіа» у першому повторному читанні, «за» проголосували 233 народні депутати.  27 липня 2022 року депутати внесли доповнення до законопроєкту «Про медіа».

Ухвалення цього закону є однією з вимог для вступу України до ЄС. Законопроєкт пропонує запровадити регуляцію онлайн-ЗМІ та різних вебплатформ (на кшталт Netlix чи Facebook). Передбачено й механізм співрегуляції. Окремий розділ законопроєкту присвячено мовленню громад (community media) — третьому сектору мовлення, що існує в Європі паралельно із суспільним та комерційним.

29 серпня низка народних депутатів звернулися до спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука з закликом зняти документ із найближчого пленарного засідання. На думку 34 депутатів, серед яких представники п'яти фракцій та позафракційні, в оновленому документі існують «небезпеки розмінування культурного кордону з Росією».

Громадянський рух «Відсіч» опублікував заяву з критикою окремих положень законопроєкту «Про медіа», які за його даними, містять чимало послаблень для російськомовної медіаіндустрії.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY