detector.media
01.09.2022 12:49
Дослідження встановило найпоширеніший наратив роспропаганди щодо війни – найактивніше його просувають в Україні
Дослідження встановило найпоширеніший наратив роспропаганди щодо війни – найактивніше його просувають в Україні
Найбільше повідомлень, що містять російську пропаганду та дезінформацію, зафіксували в інформаційному просторі України. Твердження, що «Україна програє війну» зараз є найпоширенішим наративом російської пропаганди.

Команда дослідників з 11 країн, до складу якої увійшли й представники «Детектора медіа», протягом липня 2022 року аналізувала дописи в соціальних мережах (у фейсбуку, твіттері, інстаграмі й телеграмі), щоб виявити спільні та відмінні наративи російської пропаганди.  

Дослідження встановило, що твердження «Україна програє війну» є найпоширенішим наративом російської пропаганди щодо подій повномасштабної війни.

В Україні цю тезу поширюють значно активніше, ніж в інших країнах. За кордоном її просували в Чехії, Угорщині та російськомовному контенті для країн Балтії. Жодного повідомлення із цим твердженням не зафіксували в Північній Македонії, а також сегментах латвійською та естонською. 

Крім цього великого наративу, російський агітпроп поширює групу меседжів, дуже близьких до нього за значенням. Наприклад, в Угорщині просували меседж про те, що «російська армія досягає значних успіхів».

У Болгарії, Грузії, Північній Македонії та Угорщині «переможний» наратив підмінили меседжем про те, що «Захід знає, що Росія виграє війну». Ще один меседж цієї групи — «Росія не воює на повну силу». Найбільше повідомлень щодо нього зафіксували в Україні. Також його поширювали у Грузії, Північній Македонії, Словаччині, Чехії, Угорщині та в російськомовному контенті для країн Балтії.

«Всупереч здоровому глузду агітпроп поширював меседж, що "українці відмовляються воювати". Його зафіксували в інформаційному просторі Естонії (естонською мовою), Словаччини, України та російськомовному контенті країн Балтії. У російськомовному сегменті інфопростору країн Балтії та в Грузії також поширювали меседж, що "Захід запропонував Україні здатися"», – йдеться в дослідженні. 

У межах цього наративу агітпроп намагався створити картину величезних втрат української армії, значних та остаточних втрат української території тощо. Для прикладу, чехам показували сюжети про щойно окуповані міста, в яких нібито місцеві мешканці раді російським «визволителям», тож нібито «перемога Росії» неспростовна. 

Також російська пропаганда поширює наративи, що «українська армія вчиняє воєнні злочини», «українська влада корумпована та некомпетентна», «Захід використовує Україну для війни проти Росії», «українці — нацисти», «Захід змусив Росію напасти на Україну», «в Україні воюють іноземні найманці». Агітпроп також оперує міфами про «російського солдата  героя і визволителя», запевняє, що «повідомлення про злочини російської армії  неправда»«Україна спричиняє світову продовольчу кризу», «Польща хоче анексувати частину України», «між політичним менеджментом Заходу й України є певні непорозуміння чи напруга» та ін.

У країнах Балтії, а також у Грузії та в Україні пропагандисти поширювали меседжі на доведення тези, що дії Росії — превентивний удар, «інакше Україна першою напала б  на Росію».

В українському інформаційному просторі пропагандисти поширювали меседж, що «в українській владі є очевидний конфлікт», та меседж про те, що «мобілізація в Україні відбувається з порушеннями».

Пропагандисти також намагались дискредитувати роботу волонтерів в Україні, тому писали про їхню «корумпованість». Щоб виправдати власні погрози щодо застосування ядерної зброї, розповідали, що нібито це Україна хоче застосувати ядерну зброю проти Росії: «А на те, що такої зброї в нас нема, придумали, нібито гроші на неї збирають українські волонтери».

Загалом у липні було ідентифіковано 1529 унікальних повідомлень, які містили дезінформацію чи просували наративи російської пропаганди. 

Дослідження провів консорціум громадських організацій, де місцева організація відповідала за збір та обробку даних своєї країни за спільною методологією:

Нагадаємо, «Детектор медіа» від початку повномасштабного вторгнення Росії фіксує та спростовує російські фейки й розповідає про те, як навчитися самостійно розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію. Детальніше про це – у подкасті «Русскій фейк, іді на***!» та хроніці кремлівської дезінформації #DisinfoChronicle.

Фото: Генеральний штаб ЗСУ/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY