detector.media
01.09.2022 11:55
Зеленський на відкритті Венеційського фестивалю показав титри із переліком загиблих в Україні дітей
Зеленський на відкритті Венеційського фестивалю показав титри із переліком загиблих в Україні дітей
«Щоразу, коли хтось каже про втому від України, слід згадати ці титри. Втомитись від України – означає відмахнутись від цих імен, забути ці імена», – сказав Зеленський.

На відкритті 79-го Венеційського кінофестивалю показали відеозвернення президента Володимира Зеленського, в якому він розповів про війну та закликав культурних діячів не бути байдужими до того, що відбувається в Україні. 

«Історія – поза конкурсом і поза межами людяності та здорового глузду. Драма, заснована на реальних подіях. Втілена у життя реальними нелюдами, катами, терористами. Трагедія – не у супроводі геніальної музики Морріконе, а бридких частушек і звуків вибухів, пострілів, сирен, повітряної тривоги. Хоррор тривалістю не 120 хвилин, а 189 днів. 189 днів війни, яка йде в Україні і від якої нібито втомились Європа та світ. Так каже Росія. Цього хоче Росія. Цього Росія домагається. Примітивний сюжет у трьох актах, щоб світ зробив три драматичні помилки: звик до війни, змирився з війною, забув про війну.

Цей задум ніколи не має втілитись у життя. Діячі культури – режисери, продюсери, актори, драматурги, оператори, композитори, художники, дизайнери, кінокритики і тисячі інших людей з різних країн світу і однієї кінематографічної родини. Ваша позиція важлива, ваш голос впливовий, ваше слово гучне. Найменше, що ви можете сьогодні зробити, – не мовчати, не боятись, не відвертатись, не проходити повз і не бути байдужим до війни в Україні, яку розв'язала Росія», – йшлося в промові Зеленського.

Він висловив побажання, щоб у світі кожна країна, інституція та спільнота мали чітке уявлення про те, що переживає зараз Україна, чули про цю війну максимально зрозумілою мовою, зокрема й мовою кіно.

«Невіддільна частина кожного фільму, на яку далеко не кожен звертає увагу, важливі імена, які йдуть у забуття та невідомість, бо в мить, в яку вони з'являються на екрані, більшість глядачів роблять дві речі: встають і йдуть. Знаю, що перше сьогодні важливо, друге – неможливо», – сказав Зеленський.

Після цього у форматі титрів на екрані показали імена дітей, які загинули в Україні через російську агресію, із зазначенням їхнього віку та місця смерті. Також глядачам показали кількість загиблих та поранених цивільних, обстріляних Росією шкіл та дитсадків, кількість внутрішніх вимушених переселенців і тих, хто виїхав з країни через війну. Після цього на екрані була фраза: «To be continued?».

«Відповідь на це питання сьогодні залежить від усіх нас. Щоразу, коли хтось каже про втому від України, слід згадати ці титри. Втомитись від України – означає відмахнутись від цих імен, забути ці імена», – додав президент.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY