detector.media
Інна Сергієнко
Орест Білоскурський
для «Детектора медіа»
01.09.2022 16:00
Як пересічні глядачі сприймають марафон «Єдині новини»?
Як пересічні глядачі сприймають марафон «Єдині новини»?
І наскільки їхнє сприйняття відрізняється від сприйняття фахових медійників.

Спільний телемарафон «Єдині новини» триває вже понад пів року. Чи залишається він актуальним для глядачів, чи задовольняє їхні потреби? Точні відповіді на ці питання ми могли б отримати за допомогою телевимірювань, але вони припинилися ще в кінці березня. Періодично в медіа з’являються результати соціологічних опитувань, у яких ідеться про рівень довіри суспільства до марафону як джерела інформації, однак це не те саме, що вимірювання частки аудиторії. Певні уявлення про динаміку глядацького інтересу марафону можна скласти з доступних нам даних — показників телеперегляду ОТТ-платформ. Звісно, не всі дані збираються, але якщо дивитися не на абсолютні показники, а саме на динаміку, можна констатувати падіння інтересу глядачів ОТТ до перегляду марафону. Якщо взяти усереднені дані «Київстар-ТВ», «Ланет-ТВ», «Волі» та «Тріолана» у червні 2022 року за 100 %, то бачимо, що в серпні порівняно з червнем перегляд марафону знизився на 21 %.

Наша дослідницька команда методом онлайн-анкетування провела коротке опитування як простих глядачів (756 респондентів), так і людей, які працюють у медіа (89 респондентів), аби порівняти, як думки медійників про марафон відрізняються від думки глядачів. Анкета залишається доступною — долучайтесь.

Завдання дослідження було максимально комфортно для глядачів зафіксувати, як вони сприймають марафон і описують найпростішими словами:

Марафон «Єдині новини»

Медійники

Глядачі 18—65 років

1. Висвітлює діяльність влади

87,21%

65,55%

2. Займається державною пропагандою

94,19%

77,62%

3. Показує достовірну інформацію про війну

51,16%

66,14%

4. Керується Офісом президента

87,21%

24,74%

5. Утратив свою актуальність

66,28%

68,73%

6. Ви перестали дивитися

75,58%

46,74%

7. Ніколи не дивився

20,93%

15,87%

Респонденти не обирали зі списку, що саме їм підходить, а оцінювали кожну тезу окремо. Таким чином вплив списку альтернатив був зменшений, і вони могли сфокусуватися на тезах, які ми зібрали під час фокус-груп, коли обговорювали спільний телемарафон.

Ось деякі висновки.

Глядачі менше думають про марафон, ніж медійники. А медійники, своєю чергою, вважають себе більш поінформованими про марафон у порівнянні з іншими глядачами. 87% медійників обрали варіант «керується Офісом президента», тоді як серед звичайних глядачів із цим твердженням погодились тільки 25%.

Медійники сміливіше стверджують, що перестали дивитися марафон. Троє з чотирьох опитаних медійників обрали цей варіант, тоді як серед решти глядачів — трохи менше половини. Хоча твердження «ніколи не дивився» підтримала більш-менш співмірна частка обох груп — 20% і 15% відповідно.

Медійники більше погоджуються з тезою, що марафон займається державною пропагандою, — 95% обрали цей варіант, тоді як серед решти глядачів цей показник — 77%.

Із тим, що марафон втратив актуальність, погодилися близько двох третин обох опитаних груп.

За тим самим принципом ми запитали, як глядачі й медійники оцінюють канали, які транслюють марафон. Йдеться не про конкретні бренди каналів, а про оцінку — якими глядачі бачать ці канали:

Як би ви назвали канали, що транслюють марафон «Єдині новини»?

 

Медійники 

Глядачі 18-65 років

1. Незалежні

11,90%

25,77%

2. Провідні

78,57%

69,89%

3. Державні

40,48%

75,12%

4. Нецікаві

51,19%

35,41%

5. Проросійські

2,38%

3,34%

6. Канали, які працюють на владу

77,38%

55,18%

Для пересічних глядачів ключовою оцінкою є «державні канали», тоді як медійники більше згодні з тезою «провідні». Фактично серед каналів, які транслюють марафон, абсолютна більшість — не державні, а приватні й суспільні.

Цікаво, що 75% пересічних глядачів називають ці канали державними, але лише 55% вважають, що вони працюють на владу. Це підказує нам, що люди не ототожнюють державу і владу. Медійники натомість значно охочіше оцінюють ці канали як такі, що працюють на владу. Також бачимо, що лише 25% глядачів і 11% медійників вважають ці канали незалежними (ми не уточнювали в запитанні, від кого).

У кожному опитуванні ми стараємося ставити альтернативи, які не мають сенсу, для перевірки точності даних. У цьому випадку це п’ятий пункт. Він набрав 2-3%, й це радше наслідок неуважності респондентів. Це нормально.

Також ми запитали, до яких джерел респонденти передусім звертаються, коли трапляється щось важливе. Обрати можна було тільки один варіант відповіді.

Якщо трапляється щось надзвичайне, куди ви звертаєтеся в першу чергу по інформацію?

 

Медійники 

глядачі 18-65 років

Телевізійні канали

7,06%

21,71%

Вайбер-канали

0,00%

9,83%

Телеграм-канали

70,59%

44,82%

Пошук в інтернеті

20,00%

14,12%

Фейсбук-групи

2,35%

9,52%

Разом 

100,00%

100,00%

Цікавою є різниця між медійниками і глядачами — перші зовсім не використовують вайбер як джерело інформації, серед других 10% в першу чергу звертаються саме до цього джерела. На першому місці в обох груп — телеграм-канали.

Кожен п’ятий опитаний глядач звертається передусім до телевізійних каналів. Проте в реальності цей показник може бути більшим, бо метод збору даних передбачав використання інтернету. На це слід зважати також, коли ми бачимо результати будь-яких онлайн-опитувань, — вочевидь вони не охоплюють людей, які не мають доступу до інтернету. Точнішими були б результати, якби ми використали метод, де всі мають змогу потрапити до вибірки — наприклад, телефонне опитування.

І наостанок ми запитали в обох груп: наскільки ви зараз стежите за новинами?

Показники майже однакові: медійники — 78%, глядачі — 79%. Отже, чи близькі ви до медіа, чи далекі, але рівень інтересу до новин дуже високий. І його варто задовольняти різними джерелами.

Колаж: Інеса Білюк, Львівський медіафорум

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY