detector.media
26.08.2022 15:04
Українські медійники закликали уряд зупинити реорганізацію «Довженко-Центру»
Українські медійники закликали уряд зупинити реорганізацію «Довженко-Центру»
Історія з «реорганізацією» Довженко-Центру обурює не лише культурні та громадські українські спільноти, але й медійну.

Медіаспільнота закликала Кабінет міністрів України зупинити рішення підпорядкованого йому Держкіно щодо реорганізації «Довженко-Центру». 

«Детектор медіа» наводить повний текст заяви:

Довженко-Центр — місце, де у відкритому доступі зберігається вся кіноспадщина України. Численні архіви є корисними і для роботи журналістів зокрема. 

В час повномасштабного наступу, коли Росія нищить українську спадщину у різних куточках країни, в мирному Києві влада нищить важливу інституцію своїми руками.

Медійна спільнота доєднується до вимог культурних інституцій.

Закликаємо Кабінет Міністрів України зупинити рішення підпорядкованого йому Державного агентства України з питань кіно щодо «реорганізації» Довженко-Центру, який представляє Україну у Міжнародній федерації кіноархівів та є цілісною організацією, що довела свою ефективність як в Україні, так і за її межами.

Звернення підписали:

ГО «Свідомі.Медіа»;

Медіарух;

Дарка Гірна;

ГО «Детектор медіа»;

ГО «Інститут масової інформації»;

Мирослава Барчук;

Андрій Яніцький;

Медіарух – спільнота, що об'єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій.

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» було започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали «UA:Перший», «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», Liga.net, «Дзеркало тижня. Україна», НВ, «Цензор.нет», 5 канал, «Український тиждень», Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації Незалежна медійна рада, «Детектор медіа», Інститут масової інформації, «Інтерньюз Україна», Центр демократії та верховенства права, Фундація «Суспільність», Національна асоціація медіа, «Донецький інститут інформації», «Інститут демократії імені Пилипа Орлика», Центр прав людини Zmina. Згодом доєднались «Букви», інші організації та окремі журналісти – загалом понад 70 учасників. 

16 листопада 2021 представники провідних медіа закликали журналістів об'єднуватися у професійну спільноту для протистояння політичному та комерційному тиску на свободу слова. Ініціаторами заяви виступили 29 журналістів та експертів, їхні імена доступні за посиланням.

Зараз відбувається об’єднавчий процес двох ініціатив. Повний список членів оновленої організації буде відкритим одразу після формалізації Медіаруху. Зараз ініціатори руху розробляють правила роботи організації, її оргструктуру та внутрішні положення.

17 серпня 2022 року стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації «Довженко-Центр» і що наразі мова йде лише про реорганізацію установи.

Державне агентство України з питань кіно також заявило, що «Довженко-Центр» буде реорганізований, а не ліквідований.

Однак громадська рада при Держкіно вимагає відкликати рішення про реорганізацію «Довженко-Центру».

26 серпня комітет гуманітарної та інформполітики рекомендував скасувати наказ Держкіно щодо «Довженко-Центру».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY