detector.media
25.08.2022 15:28
У Білорусі за репости про Лукашенка в соцмережі оголосили вирок чемпіону Європи з гандболу
У Білорусі за репости про Лукашенка в соцмережі оголосили вирок чемпіону Європи з гандболу
В одному з репостів були такі слова: «Світовій спільноті терміново необхідно вжити заходів щодо нейтралізації особливо небезпечного злочинця [Лукашенка]». В іншому було розміщено карикатурне зображення ніби заарештованого Лукашенка.

У Білорусі оголосили вирок тренеру, чемпіону Європи з гандболу Михайлу Міхуті за репости та коментарі у соцмережі, повідомляє правозахисний центр «Вясна».

Спортсмена визнали винним за ч.1 та ч.2 ст.368 «Образа президента Республіки Білорусь», а також за ч.2 ст.367 «Наклепи щодо президента Республіки Білорусь» КК РБ і засудили до 5 років так званої «домашньої хімії» – обмеження волі без направлення до виправної установи.

До оголошення вироку Михайло Міхута перебував під домашнім арештом з травня 2022 року.

За інформацією слідства, у червні 2020 року спортсмен зробив кілька репостів матеріалів зі спільноти «Стоп Лука» в соцмережі «ВКонтакті», які «образили честь та гідність Лукашенка, а також завдали шкоди авторитету державної влади».

Зокрема, в одному з репостів були такі слова: «Світовій спільноті терміново необхідно вжити заходів щодо нейтралізації особливо небезпечного злочинця [Лукашенка]». В іншому було розміщено карикатурне зображення ніби заарештованого Лукашенка та текст: 

«Особливо небезпечний. Підозрюється в антинаціональній діяльності та скоєнні інших особливо тяжких злочинів. Самозванець. Патологічний брехун, віроломний, хтивий, цинічний, психічно неврівноважений. Жорстокий, у тому числі до жінок та дітей. Улюблені слова "гестачейше", "психоз" […] Спираючись на внутрішні відчуття при прийнятті важливих державних рішень […] Страждає на манію величі. Він вважає, що Білорусь – його особиста власність, а люди – витратний матеріал. У народі відомий як "Прусак", "Саша 3%", "Циган", "Лука". Особливі прикмети: заштриховані очі, блакитні пальці, вуса».

Після затримання спортсмена змусили записати «покаянне» відео, де він ніби зізнався в тому, що «поширював екстремістські матеріали».

Раніше мешканця білоруського Гомеля засудили до 2 років в'язниці за відправку фото російської техніки в телеграм-канал.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY