detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
24.08.2022 23:18
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 23 серпня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 23 серпня
«Кримська платформа», підготовка судилища над захисниками Маріуполя, смерть Дар’ї Дугіної, незаконність Керченського моста.

У блоці групи каналів StarLight Media голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник говорила про «Кримську платформу». За її словами, найважливішими і найскладнішими є питання, пов’язані з реінтеграцією людей, які вісім років були під окупацією. У наступному блоці Ольга Скрипник теж коментувала ситуацію в Криму, зокрема становище кримських татар, проти яких масово фабрикують кримінальні справи.

Постійна представниця Президента України в АР Крим Таміла Ташева (у титрах її чомусь назвали заступницею Постійного представника Президента України) відзначила зміни в настроях суспільства у Криму після 24 лютого. У останньому блоці етеру Таміла Ташева говорила про «Кримську платформу» і важливість її розширення до 60 учасників. «Кримську платформу» і суспільну ситуацію на окупованому півострові також коментували журналіст і військовий Павло Казарін, перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, яка назвала форум другим за важливістю нашим фронтом і відзначила розширення географії платформи до більш ніж 60 держав, а також еколог Української природоохоронної групи (UNCG) Олексій Василюк. Останній розповів про перетворення Криму з «європейської здравниці» на велику військову базу і жахливі наслідки цього для унікальної кримської природи.

Член Експертної ради Центру громадянських свобод Михайло Савва говорив про цілі, які переслідує Росія, влаштовуючи судилище в Маріуполі: «Вони хочуть показати свій “Нюрнберг”, показати, що в Україні справді були нацисти, фашисти, яких треба судити. Їхня мета — посилити тиск на міжнародну спільноту і свого внутрішнього глядача».

Демограф і незалежний експерт Олексій Ракша говорив про виїзд із Росії молоді, а також сказав, що натомість у Росію приїхали кілька мільйонів біженців з України. Однак на уточнюючі запитання ведучих відповідати відмовився: «Я перебуваю в Росії і можу сісти до в’язниці».

У денному блоці каналу UA литовський стендап-комік Олег Шураєв в інтерв’ю з циклу «Люди доброї волі» розповів, як працює зараз у Франції над тим, щоб створити куточок української культури, показувати Європі українські книги і витвори мистецтва, розібрати і донести до європейців український культурний код. Зазначив також, що історія Литви дуже схожа з історією України: Валуєвський циркуляр (заборона української мови) – 1863 рік, заборона друку литовською мовою – 1864 рік тощо.

Кримська платформа була однією з основних тем і в цьому блоці. Про платформу як найважливіший інструмент привернення уваги світової спільноти до війни і окупації Росією території України, а також про безпеку всього Чорноморського регіону говорили народний депутат від «Слуги народу» Федір Веніславський, офіційна представниця Держдепартаменту США Андреа Калан, ще один народний депутат від «Слуги народу» Олександр Мережко. За словами останнього, «в Криму це (окупація – ДМ) почалося, в Криму має і завершитися».

О 14:30, коли стартувала «Кримська платформа», у віконці в правому нижньому кутку екрана почалася її трансляція.

У блоці каналу «Інтер» російський політик Дмитро Гудков говорив про звільнення Криму, а також про смерть Дар’ї Дугіної.  Гудков не поділяє думку, що це зробила повстанська армія: «Я більше вірю в те, що це зробили саме російські спецслужби. Війна йде не за планом, мобілізація провалюється, треба якось виправдати всі ці дії в Україні, тому потрібна була така жертва».

У блоці каналу «1+1» доктор історичних наук Юрій Фельштинський говорив про російську пропаганду, про фашизм у Росії, про ідеологію, яку розробляв Дугін. Він порівняв Дугіна з Распутіним, якого вбили за те, що він «погано впливав на царя». На думку вченого, дуже ймовірно, що Дугіна хотіли усунути з цієї ж причини.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк також говорив про російську пропаганду, а ще — про контрнаступ, до якого готуються українські військові, смерть Дар’ї Дугіної і незаконність будівництва Керченського моста.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY