detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
23.08.2022 15:00
Держава передумала. АРМА вже не продає 4 канал, а шукатиме для нього управителя
Держава передумала. АРМА вже не продає 4 канал, а шукатиме для нього управителя
Майно компаній колаборанта Олексія Ковальова передали Держкіно. Його планують «використовувати в інформаційній війні проти ворога».

Тиждень тому «Детектор медіа» публікував бліцінтерв’ю керівника Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) Дмитра Жоравовича про долю 4 каналу — медіаактивів колаборанта Олексія Ковальова. Тоді АРМА планувала продати на відкритому аукціоні корпоративні права компаній Ковальова, а ситуація з майном не була визначеною. Відтоді ситуація змінилась кардинально: держава вже не планує продавати активи, а шукатиме для них управителя. Тим часом передала їхнє майно в розпорядження Державного агентства України з питань кіно.

У липні Державне бюро розслідувань повідомило про арешт трьох компаній Олексія Ковальова та його банківських рахунків, загальна вартість яких — понад 4,7 мільйона гривень. Серед них основна юридична особа 4 каналу — ТРК «Інтеррадіо». Саме ця компанія володіє 90% техніки і є роботодавцем працівників каналу. Арешт наклали на ще дві компанії, які мають близько 10% техніки та оборотних активів каналу: ТОВ «Ар ті ай продакшн» та ТОВ «ІА "Ар ті ай"». На початку серпня ДБР повідомило, що передає управління корпоративними правами цих компаній в Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА). У середині серпня тимчасовий виконувач обов’язків голови АРМА Дмитро Жоравович розповів, що, згідно з ухвалою суду, агенція отримала право продати ці активи на відкритому аукціоні. Але суд видав нову ухвалу, яка скасувала попередню. Тепер АРМА має обрати управителя й укласти з ним договір про передачу 4 каналу. Ще однією ухвалою суд заарештував майно всіх трьох юридичних осіб каналу. 

Тепер держава має право використовувати їхню спеціальну техніку й обладнання, офісний інвентар, програмне забезпечення, ліцензію на мовлення тощо. Вартість  цього майна — 18,5 мільйона гривень. Поки АРМА шукатиме управителя, розпоряджатися цим майном буде Держкіно.

«Суд вирішив передати це майно на відповідальне зберігання Державному агентству України з питань кіно, поки АРМА прийме компанії в управління, огляне, збере інформацію, проведе конкурс, підпише договір із новим управителем тощо. Поки АРМА не підпише договір з управителем, Держкіно має право комерційного використання цього майна та управління отриманими від такого використання доходами. І зможе використовувати цей  ресурс в інформаційній війні проти ворога», — розповіли в АРМА. Поки що незрозуміло, про яке саме використання йдеться, адже Держкіно не займається телевізійним мовленням. 

АРМА не вперше передає майно на відповідальне зберігання державним органам чи компаніям. Наприклад, «Укрзалізниця» отримала в такий спосіб вагони, які зараз використовують на користь держави. Актив не простоює і зберігає свою цінність. 

Поки що не зрозуміло, чи зможе Держкіно приймати рішення щодо колективу компанії, зокрема звільняти людей та виплачувати борги із зарплатні. Нагадаємо, працівники 4 каналу не отримували зарплатню із середини зими, а його керівник Тарас Боровський мріє звільнитися, але не може. 

«Передача арештованого рухомого майна в управління дозволить оцінити його вартість та забезпечити подальше ефективне розпорядження ним, коли на конкурсі буде обраний управитель. Водночас повноцінне управління корпоративними правами, як і раніше, ускладнене, бо закон вимагає погоджувати важливі рішення управителя із власником корпоративних прав», — повідомили в АРМА. За законом, аби управляти майновими та немайновими правами компанії, управитель має заручитися згодою власника. Законопроєкт, який має усунути деструктивний обов’язок управителя питати згоди власника при голосуванні на загальних зборах, уже зареєстрований у Верховній Раді (№ 6233 від 29.10.2021). 

Обрання управителя для 4 каналу триватиме від місяця до трьох. Спершу АРМА опублікує оголошення про конкурс, потім збере пропозиції та оцінить їх. АРМА враховує не лише суми, які управитель обіцяє сплатити зі своїх прогнозованих доходів від використання активів, а й відсутність зв’язку управителя з фігурантами кримінального провадження, досвід управління таким типом активів, людські ресурси та матеріально-технічну базу. 

Знайти управителя для медійних активів украй непросто. Показовою є історія Українського медіахолдингу, для якого шукають управителя кілька років. «Медіа – дуже специфічний актив. Він включає не лише майно, а перш за все кваліфікованих спеціалістів та дозвільні документи (наприклад, ліцензії на мовлення). І головне — має з’явитись охочий управляти цим активом. У нас черга взагалі не стоїть, бо всі наші активи проблемні. А арештовані медіа, напевно, все ж найпроблемніші», — пояснював Дмитро Жоравович. 

Участь у відкритому конкурсі зможуть брати і приватні, і державні компанії та організації. Це можуть бути структури, підпорядковані Держкіно, й навіть Суспільне. «Детектор медіа» запитав голову правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Миколу Чернотицького, чи не планує компанія позмагатися за можливість управляти активами 4 каналу. Він відповів, що спершу треба побачити перелік майна 4 каналу та дізнатись умови конкурсу. 

Джерела «Детектора медіа» на 4 каналі повідомляють, що огляд майна вже розпочався й Держкіно вже підготувало вантажівки, аби вивозити техніку з офісу. Директор компанії «Інтеррадіо» Тарас Боровський цього разу відмовився від коментарів, пояснивши свою відмову тим, що Державне бюро розслідувань веде слідство.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY