detector.media
23.08.2022 10:51
Пішла з життя колишня журналістка «Радіо Свобода» Ганна Бойчук-Щепко
Пішла з життя колишня журналістка «Радіо Свобода» Ганна Бойчук-Щепко
Журналістка готувала новини в українській редакції «Радіо Свобода» в Мюнхені з 1959 по 1995 рік.

У США померла колишня журналістка «Радіо Свобода» Ганна Бойчук-Щепко, їй було 85 років. Журналістка готувала новини в українській редакції «Радіо Свобода» в Мюнхені з 1959 по 1995 рік.

Ганна Бойчук-Щепко народилася 10 грудня 1936 року в Харкові, була дочкою професора Київського художнього інституту Михайла Бойчука та художниці Алли Гербурт. Під час Другої світової війни разом з родиною опинилася в німецькому таборі втікачів від радянського режиму, жила у Німеччині і США.

Пані Ганна згадувала, що саме в таборі у Німеччині почалося її справжнє знайомство з Україною: українські хор, школа і театр. Згодом вона сама викладала в українській суботній школі. В останні роки життя активно займалася спадщиною свого репресованого батька.

«Прізвищем батька пані Ганна скористалася лише під час роботи на радіостанції "Свобода". Навіть зараз я чую цей чіткий, гарно поставлений голос: "Говорить Ганна Бойчук"… Статна, мудра, працьовита, відповідальна і обов’язкова – її дуже цінували у мюнхенській редакції радіостанції. Маю тому докази у вигляді листів її колег, відібраних у архіві Колумбійського університету.

Життя пані Ганни Бойчук-Шепко з роду Гербурт, це життя сотні тисяч утікачів від совєтського режиму. Її доля типова для сотень і тисяч жертв могутнього цивілізаційного розлому, який дав поштовх трагічному експерименту над культурним надбанням і гуманітарним ресурсом однієї з найбільших країн Європи – України. Але також це доля конкретної жінки з потужним творчим потенціалом, сила духу якої здатна здолати нездоланне. Вона зуміла провести крізь море скрути пам'ять про своїх батьків – талановиту художницю Аллу Гербурт-Йогансен і Михайла Бойчука, любов до України», – згадує про Ганну Бойчук-Щепко мистецтвознавиця Оксана Ременяка.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY