detector.media
Ігор Куляс
для «Детектора медіа»
20.08.2022 15:00
Моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини» за 16 серпня 2022 року
Моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини» за 16 серпня 2022 року
Серйозні порушення стандартів і помилки в ефірних блоках Суспільного, ICTV / СТБ, «Інтера» і «1+1».

24 лютого, коли Росія пішла в наступ на Україну, «Детектор медіа» мусив припинити свої постійні моніторингові проєкти, адже наповнення ефіру телеканалів повністю змінилося. Центральні канали об’єднались у спільний марафон «Єдині новини #UAРазом». Однак і під час війни моніторинг і контроль якості телепродукту залишаються важливими. Тому ми запустили нове дослідження — докладний аналіз ефіру спільного марафону (новин, прямих включень, гостьових студій) на дотримання стандартів та вагомі професійні помилки ведучих і журналістів. Автор моніторингу — Ігор Куляс, медіатренер та автор основної методології моніторингових досліджень «Детектора медіа». Докладний розбір роботи ведучих і журналістів під час моніторингу потрібен і глядачам, і самим медійникам, які зможуть врахувати свої помилки та робити якісніший продукт. В аналізі ми враховуємо специфіку воєнного часу та фіксуємо лише порушення стандартів, яких журналісти й ведучі могли б уникнути. Детальніше — в методології моніторингу. Додаткові пояснення щодо застосування стандартів журналістики під час війни є в матеріалі — відповіді на критику моніторингу. Коротке резюме моніторингових звітів читайте тут. Також у рубриці «Щоденні теленовини» щодня виходить короткий огляд марафону.

Примітка: ефірний блок телеканалу «Рада» виходив поза межами цієї доби. 

Суспільне (0:00–6:00)

Зміст ефіру. Блок починався із 30-хвилинного випуску новин. Далі 2,5 години були гостьові студії, записані інтерв’ю і документальні фільми. Крім того о 2:30 був випуск спортивних новин. О 3:00 повтор підсумкового випуску новин за 15 серпня. Далі до кінця блоку — записані інтерв’ю й документальні фільми. Випуски новин вів Денис Зепсен, гостьові студії — по черзі Анатолій Єрема й Ганна Чередниченко, спортивні новини — Дарія Кузнєцова. У блоці були сюжети:

Були прямі ввімкнення:

Гостями ефірного блоку були:

Крім того у блоці каналу були:

І були документальні фільми:

Порушення стандартів. Загалом порушень стандартів було небагато. Найбільше порушували стандарт достовірності. Було кілька узагальнених посилань на невідомих людей чи джерела: «В Енергодарі ціни на продукти харчування завищені щонайменше втричі, повідомляють місцеві мешканці» (у прямому ввімкненні Олени Лисенко). «Там, де були сараї, залишились, за словами місцевих жителів, воронки по півтора метри глибиною» (у прямому ввімкненні Олексія Коцебчука). «Різні джерела повідомляють про керівника цієї групи, одні повідомляють, що можливо він теж загинув...» (ведучий Анатолій Єрема).

В одному випадку ведучий новин Зепсен давав узагальнене псевдопосилання на авторство суб’єктивної думки: «Однак експерти кажуть, що реальні цифри значно вищі». У прямому ввімкненні Олександра Новосел казала таке: «Це вже відомо, що це був обстріл з реактивних систем залпового вогню "Град"».

Стандарт точності порушили двічі. Було традиційне намагання «ілюструвати» абияким відео слова гостей, і традиційно не до ладу. Слова заступника голови Ради Нацбанку Василя Фурмана про інфляцію в країнах Європи очікувано «ілюструвалися» фасадом НБУ, лічильними машинками з гривнями тощо. Гість казав про турецьку ліру, а показували крупні плани гривні. А ввімкнення Анжели Бубеляк із Литви про заборону видачі віз росіянам «ілюстрували» краєвидами Вільнюса.

Одне порушення стандарту відокремлення фактів від думок зробив ведучий Анатолій Єрема, не авторизувавши власну оцінку: «Як країна має дати раду такій інфляції, тому що щомісячна "дірка" в 5 млрд — це все ж таки дуже серйозно».

І було два порушення стандарту повноти інформації. У представленні двох гостей — нардепів Данила Гетманцева і Ярослава Железняка — була зайвою згадка їхньої фракційної приналежності, натомість не було сказано головне щодо їхньої компетентності в обговоренні тем інфляції й подолання бюджетного дефіциту, тобто що Гетманцев є головою, а Железняк — першим заступником голови Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики.

Інші зауваження. Мені так і не зрозуміло, чому б якось, хоч титрами, не представляти авторів документальних фільмів.

Запросили до студії акторку «Дизель-шоу» Яну Глущенко, щоби поговорити про тур «ДШ» на підтримку армії, а вона, виявилось, у цьому турі не брала жодної участі.

На повторах випусків новин попередньої доби треба обов’язково вішати титр, що це повтор. Бо о третій ночі чути від ведучого «двадцята в Україні» якось неправильно.

Була дуже якісна інфографіка на пояснення того, що означає щомісячний дефіцит бюджету України в 5 мільярдів доларів.

Елементи політичного піару. Недоречною була згадка фракційної приналежності до «Слуг народу» гостя нардепа Данила Гетманцева в контексті обговорення питання про дефіцит держбюджету. І так само недоречною була згадка фракційної приналежності до «Голосу» нардепа Ярослава Железняка. І те, і те робив як ведучий Анатолій Єрема, так і в титрах була згадка фракційної приналежності обох гостей. Згодом зайвою була згадка про фракційну приналежність до «Європейської солідарності» народного депутата Олексія Гончаренка.  На Суспільному мали б розуміти, чому так робити не слід. 

Резюме. Новинна складова блоку була представлена трьома репортажними сюжетами і п’ятьма прямими ввімкненнями. Якісним був репортаж В’ячеслава Мавричева про роботу українських артилеристів на Харківщині. Доповнювали інформаційну складову семеро гостей-ньюзмейкерів (з дванадцяти гостей загалом).

Порушень стандартів було відносно небагато. Найчастіше порушували стандарт достовірності.

Було три прояви політичного піару, всі три — недоречні в контексті розмов згадування про фракційну приналежність депутатів зі «Слуги народу» (Данила Гетманцева), «Голосу» (Ярослава Железняка) і «Європейської солідарності» (Олексія Гончаренка).

Наративів російської пропаганди і токсичних медійних персонажів у блоці не було.

Телеканали ICTV та СТБ (6:0012:00)

Зміст ефіру. Структура блоку була звичною: кожні пів години ефіру складалися з 15-хвилинного випуску новин і 15-хвилинної гостьової студії, за винятком першої ефірної години, яка починалася випуском новин, а потім до кінця години йшли пропагандистські фільми. Новини по черзі вели Петро Дем’янчук та Юлія Сеник, гостьові студії Яна Брензей. У блоці каналу були такі сюжети:

Були прямі ввімкнення:

Гостями ефірного блоку були:

Крім того в ефірному блоці каналу були:

Порушення стандартів. Грубих порушень стандартів в ефірному блоці медіагрупи було, як і зазвичай, дуже багато, з урахуванням повторів я нарахував 101 випадок. Ситуацію з дотриманням стандарту достовірності я б назвав взагалі катастрофічною (47 порушень). 

Величезну кількість інформації і відео об’єднана редакція бере зі сторінок у соцмережах і з телеграм-каналів і без перевірки поширює. Причому одні й ті самі порушення повторюють у різних випусках різні ведучі. Ведучий Петро Дем’янчук казав: «Інтернет-користувачі оприлюднили відео, на якому видно стовп диму у селищі Азовське, що у Криму». Згодом дослівно це повторювала і ведуча Юлія Сеник. Все це було у п’яти випусках новин.

Юлія Сеник у новинах в одному повідомленні давала аж чотири (!) недостовірних посилання: «Вибухи в тимчасово окупованому Криму. Відео зафільмували очевидці. Це селище Азовське в Джанкойському районі. Рефат Чубаров, очільник Меджлісу кримськотатарського народу та екснардеп дописує, палає сховище боєприпасів у військовій частині росіян. Натомість російські ЗМІ опублікували інше відео з повідомленням про займання на трансформаторній підстанції у селі Майське... І от буквально щойно російські ЗМІ підтвердили детонацію боєприпасів на півночі Криму». Тут усе взято з інтернету без перевірки. Два посилання на невідомо які, тим більш російські, ЗМІ. Посилання на ніяк не визначених «очевидців». Єдине, схоже на реальність, — посилання на Чубарова, але ж точно зі сторінки в соцмережі. І це було в чотирьох випусках новин.

Я розумію: дуже зручно робити огляди фейсбуків і телеграмів. Але тут постійно є високий ризик оприлюднити хибну або навіть фейкову інформацію. В редакції медіагрупи цим, очевидно, взагалі не переймаються. При тому, що обіцяють глядачам «тільки перевірену інформацію».

Часто інформацію подають узагалі без жодних посилань на джерела. У підводці до сюжету про безробіття ведучий новин Петро Дем’янчук так наводив статистику. Згодом так само її подавала і Юлія Сеник. Дем’янчук наводив статистику зруйнованих ворогом житлових будинків без посилань на джерело. Так само цю статистику подавала й Сеник. Повідомлення про обстріли на Донеччині Сеник подавала без посилань на джерело інформації. Також Петро Дем’янчук казав: «Йдеться про суд над п’ятьма в’язнями сепаратистів — громадян Швеції та Хорватії, та ще трьох громадян Британії. Відомо, що трьом з цього списку загрожує смертна кара».

І ще в журналістів групи просто якась хвороблива звичка до узагальнень, коли йдеться про авторство суб’єктивних думок. Таке узагальнене псевдопосилання було в сюжеті Тетяни Доцяк: «Це було справжнє пекло, згадують жителі». І там же ще одне: «Такі системи залпового вогню зазвичай застосовують на полі бою для ураження броньованої сили противника. І тільки нелюди можуть гатити ними по мирних, переконані в поліції». В сюжеті Оксани Михайлової: «Адміністратори сайтів з пошуку роботи уже не перший місяць визнають: охочих працювати в рази більше, аніж пропозицій». Узагальнене псевдопосилання на авторство суб’єктивної думки робив і ведучий Дем’янчук: «Будівельники кажуть: відбудувати швидко приватні будинки можна». Згодом дослівно це повторювала і Юлія Сеник. Ще одне таке псевдопосилання робив Дем’янчук: «Аналітики припускають, що в цьому районі, імовірно, йде підготовка до масованого ракетного удару по території України». Згодом це ж дослівно повторювала і Юлія Сеник.

Численні узагальнені псевдопосилання на авторство суб’єктивної думки робила в сюжеті Наталія Кулик: «Нині на Київщині і Чернігівщині для таких людей зводять тимчасове житло — модульні будинки. Але це не вихід, кажуть у парламенті». «Якщо українських потужностей забракне, можна закуповувати каркасні будинки за кордоном, пропонують архітектори». «Будівельники ж кажуть: готові працювати і не в сезон, аби збудувати житло людям якомога швидше». В ефірі цей сюжет був двічі.

Одного разу ведуча Яна Брензей також зробила узагальнене псевдопосилання: «Ми знаємо, що попит на електрообігрівачі уже виріс суттєво в порівнянні з минулим роком. Про це повідомляють торговельні мережі».

Стандарт точності порушували менше, переважно некоректною роботою з картинкою. Повідомлення, що російський високопосадовець спілкувався з британською розвідкою, з якогось дива було «перекрите» краєвидами Кремля і відео зали засідань російської Держдуми. Зведення Генштабу по всіх фронтах було «перекрите» випадковим набором відео бойових дій. І ще була така ідея — «перекривати» красивими морськими краєвидами повідомлення, скільки ракет на кораблях готові до обстрілів українських міст.

Повідомлення, що вороги накопичують у білоруській Зябрівці засоби протиповітряної оборони, було «перекрите» в тому числі якимось архівним відео великих колон ворожих БМП і САУ (яке вони мають відношення до ППО?). Це жорстке порушення стандарту точності. Адже ця картинка — якраз про те, що наразі заперечують розвідки: про накопичення наземних військ для нападу суходолом. І так воно було в чотирьох випусках новин.

Повідомлення, що Латвія відновила програму реабілітації українських поранених військових, було «перекрито» краєвидами Латвії. У двох випусках новин. Така собі «ілюстрація». Повідомлення про обстріли на Донеччині мало занадто широку «географію» для тієї кількості картинок, якими його «ілюстрували» у шести випусках новин. Так само було і в повідомленні про обстріли Дніпропетровщини у п’яти випусках новин. Про обстріли на Херсонщині і Миколаївщині було «перекрите» випадковим набором відео.

І кепські справи з дотриманням стандарту відокремлення фактів від думок. Чимало власних оцінок робив ведучий новин Петро Дем’янчук: «Загалом нарахували півсотні прильотів. Це диво, що ніхто не постраждав, немає також і руйнувань». «Україна переживає найбільше безробіття в своїй історії. Сьогодні третина українців без постійної зайнятості. Вакансій щодня додається, однак конкуренція шалена. ... Прогнози щодо безробіття невтішні». Згодом всі ці оцінки повторювала дослівно і Юлія Сеник. Була така оцінка Дем’янчука: «Окупанти гатили зі ствольної артилерії, мінометів та реактивних систем залпового вогню. Дивом минулося без жертв та руйнувань». А згодом цю ж оцінку дослівно повторила і Сеник. Був висновок Дем’янчука: «Для Шрайбера показати, що він підтримує Україну, важливо, адже він має українське коріння». Який потім ще тричі повторювала Сеник.

Ведучий новин Дем’янчук робив власне припущення, а згодом його дослівно повторювала і Юлія Сеник: «У росіян знову палає. Інтернет-користувачі оприлюднили відео, на якому видно стовп диму у селищі Азовське, що у Криму. Ймовірно, через необережне поводження з вогнем тут зайнялись чергові склади боєприпасів російсько-окупаційних військ». Дуже, я скажу, сміливе припущення, тим більше на абсолютно недостовірній основі якогось відео з якихось соцмереж. І це звучало щонайменше у п’яти випусках новин.

Був власний висновок Дем’янчука: «Росія до Білорусі останнім часом стягує ракети до С-400 та накопичує їх там, адже за 2,5 тижні з території Білорусі не випустили жодної ракети. Тож це може свідчити про підготовку до масованого ракетного удару по українських містах найближчими тижнями». Згодом цей висновок дослівно повторювала Сеник.

Втім ведуча Сеник не лише повторювала порушення стандарту за Дем’янчуком, але й робила власні висновки та оцінки: «Росія накопичила на аеродромі в Білорусі велику кількість зентіно-ракетних комплексів та ракет, що може свідчити про підготовку удару». Або така «експертна» оцінка: «У Чорному морі через штормову погоду кораблі противника притримуються узбережжя Кримського півострова та рухаються у напрямку Новоросійська. З огляду на це російський флот не контролює води». Або така: «Зокрема противник намагаєтсья вести штурмові дії у напрямках Володимирівка — Бахмутське та Стряпівка — Соледар. Втім, отримав добрячого відкоша та відступив». У двох випусках новин Сеник казала: «бойовики самопроголошеної «ДНР». «Проголошувати» — це урочистий стиль. Забагато честі.

Крім того оцінки була в огляді Оксани Михайлової: «Усе тому, що зараз переживаємо наймасовіше безробіття в історії». «Від того конкуренція шалена». В цьому ж сюжеті авторка робила і безпідставне узагальнення в цьому ж сюжеті Оксани Михайлової: «Без праці сьогодні опинились навіть ті, хто не змінював робоче місце роками і навіть не вміють скласти резюме, тому готові пристати на будь-яку вакансію, навіть без досвіду». Узагальнення було і в сюжеті Олега Корнієнка: «Але ті, хто лишився, ідею евакуації сприймають скептично». Як «підтвердження» цього узагальнення — аж один синхрон місцевого мешканця.

Численні власні висновки та оцінки були в сюжеті Катерини Курбанової про військові навчання на Волині: «І хоча малоймовірно, що з Білорусі ось так на бронетехніці сюди вдасться потрапити ворогам крізь непролазні болота і заміновані дороги, треба бути готовими їм дати гідну відсіч». «Саме так злагоджено мають діяти усі підрозділи Збройних сил і правоохоронці у разі реальної загрози, тому подібні навчання проводять постійно». «Тим часом загрози проникнення ворожих ДРГ з Білорусі досить висока, хоча зараз кордон непорушний. За цим шостий місяць поспіль пильно стежать наші військові та силовики».

Безпідставне узагальнення було в сюжеті Ірини Цимбал: «У новому місці студенти все ж розраховують бути недовго і після перемоги готові одразу повертатися відбудовувати Слов’янськ». Власну оцінку робив Костянтин Мельников у сюжеті: «Та менші виплати це ще квіточки, у порівнянні з тим, про що йдеться у цьому діалозі далі».

Інші зауваження. Ведуча Юлія Сеник на початку випуску о 10:30 сказала: «Ми зібрали свіжі новини». І потім добрі дві третини випуску йшли дослівні повтори, деякі — чи не з сьомої ранку.

Про фільми проєктів «Антізомбі» і «Гражданская оборона» нічого нового не додам. Так само — одна й та сама тема, одна й та сама ворожа мова — російська і мова «чорної» пропаганди, така сама повна анонімність. Просто повторю вдесяте думку, що цим фільмам не місце в телемарафоні.

Одного разу ведуча Юлія Сеник забула про фемінітив: «Такі цифри нещодавно оприлюднила віцепрем’єр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук».

Елементи політичного піару. Абсолютно зайвим було згадування, що Олена Шуляк є головою партії «Слуга народу», в титрі в сюжеті про облаштування людей, які внаслідок ворожих обстрілів залишились без житла. В ефірі цей сюжет був двічі.

Резюме. Новинна складова ефірного блоку медіагрупи була забезпечена дев’ятьма репортажними сюжетами і трьома прямими ввімкненнями. Із сюжетів кращими були репортажі Олега Корнієнка про наслідки ворожого обстрілу Слов’янська, Марії Малевської про наслідки ворожого обстрілу Харкова і Ксенії Павлишин про підтоплене через підрив дамби на початку ворожого вторгнення село Демидів на Київщині. У студії каналу побувало 13 гостей, семеро з них були ньюзмейкерами.

Грубих порушень стандартів в ефірі медіагрупи було традиційно багато. Майже половину зі 101 становили порушення стандарту достовірності. Найчастіше цей стандарт порушувався поданням інформації із соцмереж і телеграм-каналів, також узагальненими псевдопосиланнями на авторство суб’єктивної думки. Багато було порушень стандарту відокремлення фактів від думок — і ведучі, і журналісти в сюжетах висловлювати власні оцінки і висновки, робили безпідставні узагальнення.

В ефірі медіагрупи було два прояви політичного піару — двічі в ефірі був сюжет, де народну депутатку Олену Шуляк титрували як голову партії «Слуга народу», хоча це не мало жодного стосунку до теми сюжету. Наративів кремлівської пропаганди і токсичних медійних персонажів у ефірі медіагрупи цього дня не було.

Телеканал «Інтер» (12:0018:00)

Зміст ефіру. Структура ефірного блоку телеканалу була стандартною: короткі випуски новин (по 1012 хвилин) на початку кожної ефірної години і гостьові студії до кінця години. Новини вела Анастасія Даугуле, гостьові студії — по черзі Олександр Васильченко і Олександр Просяник. 

У блоці каналу були такі сюжети:

Були прямі ввімкнення:

Гостями ефірного блоку були:

Крім того у блоці каналу був виступ прем’єр-міністра Дениса Шмигаля на засіданні уряду.

Порушення стандартів. Стандарт достовірності порушувався набагато частіше, ніж зазвичай у блоках каналу. Повідомлення, що Сербія відмовилася від розміщення російської військової бази, Анастасія Даугуле подавала в новинах з таким посиланням: «про це пише російський “Коммерсант” з посиланням на власні джерела». Чесно кажучи, достовірність повідомлень в російських пропагандистських медіа загалом є сумнівною, а тим більш сумнівним є довіряти якимось загадковим «власним джерелам» цих медіа. А це було в двох випусках новин.

Даугуле казала в чотирьох випусках новин: «Відео густого чорного диму, який видно здалеку в степу, викладають в мережах місцеві жителі. Повідомляють, що з села евакуювали понад дві тисячі місцевих». Вона ж казала в іншому повідомленні: «У мережі з’явилися знімки наслідків обстрілу Запорізької АЕС». У двох випусках новин. Ще Даугуле робила потрійне порушення стандарту достовірності інфоррмації: «У селищі Гвардійське Сімферопольського району. Валує чорний дим, про це повідомляють російські ЗМІ з посиланням на місцевих жителів». Знову-таки, будь-які російські ЗМІ (тим більше неназвані) є недостовірним джерелом інформації, а тим більше з узагальнено-анонімним посиланням на невідомих «місцевих жителів».

У сюжеті Ольги Жидецької була велика кількість недостовірних посилань на джерела інформації: «Фото, з людиною, схожою на керівника ПВК опублікував так званий "воєнкор Среда". Водночас у російських пабліках смерть Пригожина не підтвердили. І у доказ один з російських бойовиків напередодні опублікував фото нібито з бізнесменом і нібито на місці зруйнованого штабу». «За інформацією російських ЗМІ, Пригожин нен раз приїжджав на Луганщину». «Тож в останній історії з обстрілом шабу "вагнерівців" у Попасній деякі оглядачі схильні вбачати ознаки пригожинської спецоперації».

Подібні ж недостовірні посилання були і в сюжеті Ганни Каменєвої: «Такі відео від самого ранку заполонили телеграмканали. Пропагандистські ЗМІ відразу ж поспішили заявити із посиланням на свої джерела: мовляв, то горить трансформаторна підстанція в Джанкої». «І лише після появи цих роликів російські ЗМІ заспівали іншу пісню».

Дуже багато було узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок: «Утім, припускають українські військові, уся ця техніка сконцентрована у такій кількості не так для захисту повітряного простору Криму, як для спорядження на південь України» (ведуча Даугуле у трьох випусках новин). «Утім, додають аналітики, йдеться не про скасування санкцій» (вона ж і також у трьох випусках). «Утім, радіти передчасно, кажуть експерти. Росія і досі зберігає перевагу в чисельності військ та кількості боєприпасів» (ведучий гостьової студії Олександр Васильченко). «Російські чиновники натомість стверджують: ліки під санкції не потрапили... Справа у логістиці, відповідають ті ж самі чиновники» (Марина Біленька в сюжеті). «Наші захисники зазначають, що така потужна зброя добре зарекомендувала себе на полі бою та щодня наближає нас до перемоги» (в сюжеті Поліни Коваленко). «Експерти ж пояснюють: справа у війні, яка відбувається по суті в Європі». «А от щодо прогнозу курсу експерти одностайні: все залежатиме від ситуації на фронті» (в сюжеті Олени Логінової).

І ще була велика кількість абстрактних посилань. В сюжеті Дмитра Анопченка було таке: «У Москві пішли на випередження, зараз заявляють: радимо Вашингтону утриматися від провокацій і не створювати перешкод. Це була цитата». Чия цитата, автор не сказав. «Вчора була інформація про вибухи на складах боєприпасів в Луганській області». І таке: «Ще така новина пройшла, що в другому кварталі обсяги гривневих коштів українців у банках збільшилися на понад 6 відсотків» (ведучий Олександр Просяник). «У небо підіймаються клуби чорного диму. Про це повідомляють місцеві жителі Криму» (ведучий Васильченко). «За нашою інформацією, питання щодо збільшення працівників пропускного пункту українська сторона найближчим часом має обговорити з польськими колегами по той бік кордону» (в сюжеті Христини Гашенко).

Порушень стандарту точності було небагато. Повідомлення, що окупанти проводять насильницьку мобілізацію на Луганщині, було «проілюстровано» фото зруйнованих будинків. Дотепно було «проілюстровано» архівом повідомлення, що Канада заморозила російські активи. Коли йшлося про Канаду — показували краєвиди Москви, коли казали про збитки російського бюджету — показували Канаду. У двох випусках новин. Повідомлення про обстріли на Донеччині було «перекрите» випадковим набором фотографій, які за змістом, та й, скоріш за все, за географією не відповідали тексту ведучої. Пряме ввімкнення кореспондентки про ситуацію на Запоріжжі «перекривали» відео, яке часто за змістом і за географією не відповідало тому, що вона казала.

Натомість стандарт відокремлення фактів від думок порушувався часто. Неавторизовані оцінки робив ведучий гостьової студії Олександр Васильченко: «Українська операція чи пригожинська містифікація? Ракетний удар по ЧВК «Вагнера» у Попасній, який стався надвечір у суботу, оповитий сумнівами. А чи не навмисно окупанти «засвітили» свої позиції».

Численні оцінки і висновки робила Ольга Жидецька в сюжеті: «Та пікантності цій історії додає інформація, що серед загиблих бойовиків — власник приватної військової компанії, «кухар Путіна», бізнесмен Євген Пригожин». «Шукаємо з Пригожиним його тіло» - глузливо підписав світлину Андрій Богатов». «Хто ж такий Євген Пригожин і чому його поява на лінії фронту наробила стільки галасу?». «Свою карколомну кар’єру Пригожин розпочав 40 років тому». «Та це найбезневинніший його бізнес». «Найгостріша страва з пекельної кухні приватного кухаря Путіна — приватна військова компанія “Вагнера”, що встигла вразити своєю жорстокістю в Сирії...». «Адже досі їх місія в Україні була провальною. Схоже, це дратує Путінського «кухаря». «Тож не виключено, що в такий спосіб олігарх намагається довести господарю Кремля свою лояльність».

Власні оцінки і висновки робила у прямому ввімкненні Карина Вакарєва: «Змучене окупантами місто давно стало візитівкою для міжнародних гостей, які приїздять сюди, щоб на власні очі побачити звірства, що чинять окупанти на українських землях». «Слід відмітити, що подібні робочі візити світових лідерів, дипломатів, міжнародних політиків однозначно свідчать про те, як міжнародна спільнота підтримує нас та нашу територіальну цілісність».

Узагальнення було в сюжеті Єкгена Онопрієнка та Олега Грицуна: «Та хай би які підступні «подарунки» закидала на позиції українських бійців російська армія, наші захисники зберігають бойовий дух і готові до будь-яких провокацій з боку ворога». Я не сумніваюсь у тому, що так і є, але з точки зору журналістики замість цих слів досить було навіть того одного синхрону бійця, який після цих слів журналіста був у сюжеті.

Оцінка була в сюжеті Ніни Коломієць і Жанни Дутчак: «Ситуація з укриттями на Прикарпатті не така оптимістична, як в обласному центрі». Власні оцінки робила в сюжеті Світлана Прокопчук: «От тільки роблять це у варварськи захопленому приміщенні, де навіть стіни нагадують, чия це домівка насправді написами українською». «Чим більше рашистських складів із боєприпасами злітає у повітря, тим менше у загарбників впевненості у своїх планах». «Добряче гальмують підготовку до псевдореферендуму і партизани». Власні оцінки були в сюжеті Марини Біленької: «Не менші, однак тихіші і культурніші, черги вишикувалися і до аптек».

Оцінки були в сюжеті Ганни Каменєвої: «Так, не з кави, а з гучної, славнозвісної кримської «бавовни». «І лише після появи цих роликів російські ЗМІ заспівали іншу пісню». «Сам Джанкой називають такими собі «воротами в Крим». «Офіційний коментар у своїх кращих традиціях дали у російському Міноборони. Все просто, “возгораніє”». Власний висновок був у сюжеті Євгена Соломіна: «Зрештою стало зрозуміло: ремонтувати загарбники нічого не будуть».

Власні висновки робила в сюжеті Ярина Марків, як підсумок до синхрону Олени Шуляк (принагідно представленої як голова партії «Слуга народу»), в якому та казала про плани розгляду парламентом законопроєктів щодо фінансування відбудови зруйнованого ворогом житла: «А отже — невдовзі. Треба лише набратися терпіння. Переможемо, відбудуємо, розквітнемо». «Порада» журналістки «лише набратися терпіння» людям, які втратили житло, звучить як мінімум цинічно.

Численні оцінки в сюжеті робила Олена Логінова: «Яскраве табло обмінника, але на ньому звичного курсу валют ми вже не бачимо». «А за тиждень потому приголомшив забороною демнструвати курс валют на вуличних табло». «І ще цікавий факт: курс долара кілька тижнів тому практично зрівнявся з євро. Раніше ми такого не бачили». Неавторизовану оцінку раз зробив ведучий гостьової студії Просяник: «Ліміти газу будуть менші, а ціна утричі вища. Такі невтішні прогнози на опалювальний сезон в Україні».

Безпідставні узагальнення робила в своєму сюжеті Марина Біленька: «Утім самі ж росіяни, які звикли покладатися на імпортний продукт, сумніваються в якості російського». І аж один синхрон на «підтвердження» цього узагальнення. І ще одне узагальнення: «Заморські ж ліки, які не мають аналогів і відсутні у продажу, примушують росіян задуматися про еміграцію». Узагальнення було і в сюжеті Ганни Каменєвої: «Та у цю версію навіть кримчани не повірили». І як «доказ» для узагальнення — пара дописів невідомо кого в соцмережах. «Самі ж кримчани взялися пакувати валізи». І як «доказ» — три дописи невідомо кого з соцмереж. Узагальнення робила в своєму сюжеті про відміну табло в обмінниках і Олена Логінова: «І така новація здивувала всіх». А якщо бути точним — «здивувало» тих чотирьох людей, синхрони яких навела кореспондентка в своєму сюжеті, бо думки всіх інших (тобто мільйонів людей) кореспондентка точно не знає. І ще одне узагальнення в цьому ж сюжеті: «Ну і те, що зараз найбільше хвилює людей: як валютні гойдалки вплинуть на підвищення цін». І три синхрони на «підтвердження».

Двічі було порушено стандарт повноти. У сюжеті Ольги Жидецької наводилася якась розлога цитата про втручання Пригожина в американські вибори, але не було сказано, звідки взяли цю цитату. Не досить було представляти Тараса Семенюка просто як «експерта-міжнародника». Слід було пояснювати його компетентність.

І одного разу було грубо порушено стандарт балансу думок: у сюжеті Олени Логінової було два маніпулятивних «бліц-опитування» людей на Хрещатику. Про ставлення до заборони обмінкам вивішувати табло з курсами валют. Чотири синхрони — всі чотири «проти». І про ставлення до підвищення цін. Три синхрони теж однакового змісту.

Інші зауваження. По-моєму, дуже сумнівна ідея — робити пряме ввімкнення про селекторну нараду міністрів. Навіть із такого непересічного приводу як підготовка до нового навчального року. Я б ще зрозумів ввімкнення з «паркету», де ухвалюється надважливе рішення. А тут — просто рутинна робота чиновників. Не заслуговує на пряме ввімкнення однозначно, бо це не є подією.

Тема заборони обмінкам вивішувати курси валют виглядала, м’яко кажучи, несвіжою. Уже про це все сказано і обговорено в цьому ж таки телемарафоні ще тиждень тому.

І одного разу дружно забули про фемінітиви. Ведучий Просяник у представленні гості казав: «розпитаємо в Оксани Жолнович, міністра соціальної політики». І так само було і в титрі.

Елементи політичного піару. Був «паркетний» матеріал, де сказали, що «місцева влада робить все можливе, аби відбудувати зруйноване війною». І синхрон заступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенка: «Пріоритетом у відновленні, як і раніше, залишаються об’єкти критичної інфраструктури, мереж тепло-, електро-, газо- і водопостачання. Першочергові зусилля та фінансові ресурси направлені на відновлення лікарень, закладів освіти, багатоквартирних будинків. Відновлювальні роботи проводяться без упину». Словом, «хороша влада робить все можливе для людей». Зрозуміло, що масштаби руйнувань величезні і держава не може терміново впоратися з відбудовою всього, але ж навіщо робити ось такі матеріали?!

Абсолютно зайвим було згадування, що Олена Шуляк є головою партії «Слуга народу», в титрі у сюжеті Ярини Марків про відбудову зруйнованого житла в Ірпені.

«Інтер» виділив цілих 6 хвилин ефірного часу для показу повного виступу прем’єра Шмигаля на засіданні уряду. Переважно в цій промові Шмигаль говорив про успіхи уряду. В підсумку вийшов такий собі самопіар уряду і Шмигаля особисто.

Резюме. Новинна складова ефірного блоку була забезпечена сімома репортажними сюжетами (з 21 сюжету загалом) і п’ятьма прямими ввімкненнями. З сюжетів я би виділив як найкращі репортажі Євгена Онопрієнка та Олега Грицуна про бої на запорізькому напрямку, Світлани Шекери про наслідки ворожого обстрілу Харкова і Станіслава Кухарчука про бої на Донеччині.

Порушень стандартів було відчутно більше, ніж зазвичай було у ефірних блоках каналу: загалом 78. Найбільше порушували стандарт достовірності. Багато було посилань на сторінки в соцмережах і телеграмканали, на невизначені узагальнені ЗМІ (причому кілька разів — російські), багато було і узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивної думки. І так само дуже багато було порушень стандарту відокремлення фактів від думок. Журналісти зловживали власними оцінками і висновками, робили безпідставні узагальнення.

В ефірному блоці каналу було три прояви політичного піару. Ворожих наративів не було. Усі випуски новин вела токсична ведуча Анастасія Даугуле.

Телеканал «1+1» (18:0024:00)

Зміст ефіру. Структура блоку каналу, як завжди, була не повністю логічною. Спочатку був годинний випуск новин, годинна гостьова студія і годинний підсумковий випуск новин. Далі йшла довга (на 1 годину 40 хвилин) гостьова студія, після чого о 22:42 був короткий випуск новин, завершувалася доба годинною гостьовою студією. Новини по черзі вели Святослав Гринчук і Алла Мазур, гостьові студії разом вели Марічка Падалко і Максим Сухенко.

У блоці каналу були такі сюжети:

Були прямі ввімкнення:

Гостями ефірного блоку були:

Крім того в ефірному блоці каналу були:

І знову «Байрактар-ньюз», якому не місце в національному інформаційному (!) телемарафоні.

Порушення стандартів. Цієї доби в ефірі каналу порушень стандартів було відчутно менше, ніж раніше. Стандарт достовірності порушувався кілька разів. Переважно відсутністю посилань на джерела інформації. Так подавав повідомлення про ворожі обстріли Миколаївщини Святослав Гринчук. І так само ж він подавав повідомлення про ворожі обстріли на Дніпропетровщині. Зведення з фронтів подавалося у випуску новин о 18-й теж без посилань на джерело. Ще ведучий зачитав дуже велике повідомлення, в якому наводив купу різної статистики: і кількість евакуйованих з Донеччини людей, і кількість модульних містечок для переселенців по країні, і скільки будинків підготовлено для переселенців, і скільки пошкоджених будинків відремонтовано. І все це — без жодних посилань на джерело інформації.

Ведучий гостьової студії Максим Сухенко без посилань на джерела розповідав, яку саме ворожу техніку могли знищити в Джанкої. З точними маркуваннями і кількостями одиниць кожного виду зброї. Алла Мазур у двох випусках новин давала такі посилання: «І про нові вибухи, цього разу у районі селища Гвардійське неподалік Сімферополя, повідомляють російські ЗМІ. Спочатку, за словами місцевих жителів, пролунало кілька потужних вибухів...». У ввімкненні Іван Петричак посилався на «мережу»: «Руйнування цієї школи у мережі показав мер міста Миколаєва».

Більшість порушень стандарту точності виникли через «новомодне» намагання бодай якось «ілюструвати» слова гостей. В найкращому разі це виходить хіба що квазісимволічно. Так експертка з енергоефективності розповідала про сонячні батареї — а показували дрова. Слова голови Комітету закордонних справ Парламенту Естонії про заборону на видачу віз росіянам «ілюстрували» краєвидами Естонії. Слова гості про вступну кампанію і початок навчального року у вишах «ілюстрували» картинками фасадів різних вишів. І знову ж (не вперше) було намагання «ілюструвати» слова експертів по ринку праці абстрактними картинками будь-яких робочих процесів. Виглядає це абсурдно.  І ще пряме ввімкнення кореспондентки зі Львова про підготовку шкіл до навчального року «перекривали» картинками вулиць міста і людей. Навіщо?

І ще було одне узагальнене псевдопосилання на авторство суб’єктивної думки в сюжеті Ніни Грушевської: «Метою таких акцій є залякування українців і відповідно зменшення сил для опору агресії, вважають психологи».

Найбільше ж було порушень стандарту відокремлення фактів від думок. Ведучі новин постійно говорили: «самопроголошена «ДНР». «Проголошена» — урочистий стиль, забагато їм честі. Якщо вже «само-», то точне визначення буде «самоназвана». Так само говорили «самопроголошена влада». Насправді ж «окупаційна влада», бо ніяких влад, крім влади окупантів, на всіх захоплених Росією українських землях нема.

Ведучий Максим Сухенко робив власний «експертний», притому не авторизований, висновок: «До речі, ці ТПК там були сконцентровані у такій кількості не так для захисту повітряного простору, як для відправлення до Херсонської та Запорізької областей для обстрілів власне Миколаєва та Запоріжжя». Припускаю, що це ведучий просто переказував чужу експертну думку, але не згадував її автора. Неавторизовану оцінку одного разу зробила і Алла Мазур: «І ось тут знову випливає проблема, яку держава Україна не вирішила за 8 років війни».

Огляд Марії Васильєвої про російських нацистів значною мірою складався з її оцінок і висновків: «Вони оголосили себе найбільшими антифашистами у світі, вони намагаються навісити ярлик нацистів на українців, та старанно не помічають свій власний, російський нацизм». «Попри всі балачки про війну з українцями в ім’я православ’я, ці чорносотенці без проблем співіснують та навіть воюють поруч з язичниками». «На війні Мільчаков прогнозовано виявився маніяком-садистом». «Від такого «антифашизму» очманів навіть депутат Державної думи Анатолій Вассерман». «До російського війська охоче набирають добровольців з татуюваннями свастики та інших нацистських символів. Та це ще не найгірше». «Проте, російський нацизм це не лише свастики та зігування, і не лише маніакальна жорстокість багатьох російських військових, а сама російська ідеологія, яку проповідує російська влада, і яку охоче підхоплює значна частина суспільства». «Іноді трапляються випадки абсурдні навіть для Росії»

Оцінку робила Ірина Маркевич у сюжеті: «Попит на роботу реабілітологів нині шалений». Узагальнення було в прямому ввімкненні Сергія Осадчука: «Самі вчителі досі хвилюються, як це все буде відбуватись, тому що вони за безпеку саме для діток».

Кілька порушень було і стандарту повноти інфомації. У сюжеті Яни Слєсарчук бекграундове відео про вибухи 9 серпня в Новофедорівці не було позначене датою події. Так само не було позначене датою і бекграундове відео в сюжеті Мирослава Солонара.

Ведучий новин Гринчук казав: «На Донеччині триває обов’язкова евакуація населення. Станом на зараз евакуйовано 6158 осіб». Не зрозуміло, за який період: за день, за тиждень чи за весь час повномасштабної війни? Таке слід чітко вказувати, наводячи будь-які подібні (динамічні) дані.

У сюжеті Ніни Грушевської в синхроніпсихологині не було титру і в тексті вона не була представлена. 

У гостьових студіях не досить було представляти Олену Дацун як «психологиню». Так само не досить було представляти Марію Абдуліну «експерткою по ринку праці». Слід було пояснювати аудиторії їхню компетентність.

Інші зауваження. У сюжеті Вікторія Стельцова називала росіян «орками». Гадаю, ця образність усе ж не для новин. Ворог України — реальні росіяни, а не фентезійні істоти. В новинах усе ж слід називати речі своїми іменами (росіяни, окупанти, загарбники, вороги). Та й орки ображаються :) 

Елементів політичного піару не було.

Резюме. Новинна складова блоку каналу 16 серпня була забезпечена чотирма репортажними сюжетами (з загалом п’ятнадцяти сюжетів). Було також 5 прямих ввімкнень. Можливо, така незвично мала кількість сюжетів пояснювалася тим, що каналу треба було працювати 12 годин поспіль (тобто ще шість годин наступної доби). З сюжетів найкращими я б назвав репортаж Наталії Нагорної про бойову роботу артилеристів на Миколаївщині, нарис Оксани Радіонової про українських ракетників «Точки У» і дослідження Ірини Маркевич про відсутність в Україні державної системи реабілітації поранених. В студії каналу також побувало шестеро ньюзмейкерів (із 14 гостей загалом).

Порушень стандартів в ефірному блоці каналу цієї доби було менше, ніж у попередніх періодах моніторингу. Найбільше було порушень стандарту відокремлення фактів від думок, журналісти (і ведучі, і репортери) не завжди втримуються від висловлення власних висновків і оцінок. Достовірність страждала переважно через відсутність посилань на джерела інформації, точність — через намагання «ілюструвати» слова гостей ефіру.

Проявів політичного піару в у блоці каналу цієї доби не було. Не було також ні проросійських наративів, ні токсичних медіаперсонажів.

Важливі події/теми, які не були озвучені в телемарафоні 16 серпня

Канали в ефірі спільного телемарафону (порівняння)

Блок Суспільного починався з 30-хвилинного випуску новин. Далі 2,5 години були гостьові студії, записані інтерв’ю і документальні фільми. О 2:30 був випуск спортивних новин. О 3:00 був повтор підсумкового випуску новин за 15 серпня. Далі до кінця блоку були записані інтерв’ю і документальні фільми.

Структура блоку телеканалів ICTV та СТБ була звичною: кожні півгодини ефіру складалися з 15-хвилинного випуску новин і 15-хвилинної гостьової студії, за винятком першої ефірної години, яка починалася випуском новин, а потім до кінця години йшли пропагандистські фільми. 

Структура блоку телеканалу «Інтер» була стандартною: короткі випуски новин (по 10—12 хвилин) на початку кожної ефірної години і гостьові студії до кінця години.

Блок «1+1» починався з годинного випуску новин, далі йшла годинна гостьова студія і годинний підсумковий випуск новин. Далі йшла довга (на 1 годину 40 хвилин) гостьова студія, після чого о 22:42 був короткий випуск новин, завершувалася доба годинною гостьовою студією. 

Новинна складова блоку Суспільного була представлена трьома репортажними сюжетами і п’ятьма прямими ввімкненнями. Новинна складова блоку телеканалів ICTV та СТБ складалася з дев’яти репортажних сюжетів і трьох прямих ввімкнень. Новинною складовою блоку «Інтера» були сім репортажних сюжетів і п’ять прямих ввімкнень. Новинна складова блоку «1+1» цієї доби була забезпечена чотирма репортажними сюжетами (з загалом п’ятнадцяти сюжетів). Було також 5 прямих ввімкнень.

У блоці Суспільного загалом було 12 гостей, з них 7 були ньюзмейкерами, решта — експертами і учасниками різних подій. У блоці телеканалів ICTV та СТБ загалом побувало цього дня 13 гостей, 7 з них були ньюзмейкерами, решта — речниками, експертами і учасниками подій. У блоці телеканалу «Інтер» цього дня загалом побувало 15 гостей. З них 10 були ньюзмейкерами, решта радниками і експертами. У студії каналу «1+1» побувало 14 гостей, з них шестеро були ньюзмейкерами, решта — експертами чи учасниками різних подій.

У блоці Суспільного порушень стандартів було відносно небагато — 12. Найчастіше порушували стандарт достовірності. Порушення інших стандартів були одиничними.

Грубих порушень стандартів у блоці каналів ICTV та СТБ було традиційно багато. Майже половину зі 101 становили порушення стандарту достовірності. Найчастіше цей стандарт порушувався поданням інформації з соцмереж і телеграмканалів без перевірки, також узагальненими псевдопосиланнями на авторство суб’єктивної думки. Багато було також порушень стандарту відокремлення фактів від думок — і ведучі новин, і журналісти в сюжетах часто висловлювати власні оцінки і висновки, робили безпідставні узагальнення.

Порушень стандартів у блоці «Інтера» було відчутно більше, ніж зазвичай. Найбільше порушували стандарт достовірності інформації. Багато було посилань на сторінки в соцмережах і телеграмканали, на невизначені узагальнені ЗМІ (причому кілька разів взагалі російські), багато було і узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивної думки. І так само багато було порушень стандарту відокремлення фактів від думок. Журналісти занадто зловживали власними оцінками і висновками, робили безпідставні узагальнення. Двічі (причому в одному сюжеті) жорстко порушували стандарт балансу думок, подаючи однобічні думки в «бліц-опитуваннях».

Порушень стандартів у блоці каналу «1+1» цієї доби було значно менше, ніж у попередніх періодах моніторингу — 35. Найбільше було порушень стандарту відокремлення фактів від думок — власні висновки і оцінки журналістів. Достовірність страждала переважно через відсутність посилань на джерела, точність — через намагання «ілюструвати» слова гостей ефіру.

У блоці Суспільного цього разу було три прояви політичного піару, всі три — недоречні в контексті розмов згадування про фракційну приналежність депутатів зі «Слуги народу» (Данила Гетманцева), «Голосу» (Ярослава Железняка) і «Європейської солідарності» (Олексія Гончаренка).

У блоці телеканалів ICTV та СТБ було два прояви політичного піару — двічі в ефірі був сюжет, де народну депутатку Олену Шуляк титрували як голову партії «Слуга народу», хоча це не мало стосунку до теми сюжету (облаштування людей, які залишились без житла внаслідок війни). 

У блоці телеканалу «Інтер» було три прояви політичного піару. Один був «паркетом» з брифінгу заступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенка. Другий — невиправданою контекстом згадкою в титрі, що Олена Шуляк є головою партії «Слуга народу». І ще канал виділив цілих 6 ефірних хвилин для показу повного виступу прем’єра Шмигаля на засіданні уряду (де говорилося винятково про «успіхи» і «добрі справи» уряду).

Проявів політичного піару у блоці каналу «1+1» цієї доби не було. 

Наративів російської пропаганди і токсичних медійних персонажів у блоках Суспільного і «1+1» не було.

У блоці телеканалів ICTV та СТБ ці наративи щедро були представлені в пропагандистських фільмах проєктів «Антізомбі» та «Гражданская оборона», де їх нібито спростовували. Токсичних медіаперсонажів в ефірному блоці каналів не було (якщо знову-таки не враховувати різних соловйових, путіних, сімоньян та інших у тих же пропагандистських фільмах, яких за інших обставин глядачі українських телеканалів, може, ніколи б і не побачили).

У блоці каналу «Інтер» ворожих наративів не було. Усі випуски новин вела токсична ведуча Анастасія Даугуле.

Скриншот відео: «Факти» ICTV / ютуб

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY