detector.media
19.08.2022 15:28
16 сторінок мороку: ми почитали, що пишуть росіяни у пропагандистському виданні в Херсоні
16 сторінок мороку: ми почитали, що пишуть росіяни у пропагандистському виданні в Херсоні

Росіяни в Херсоні продовжують проводити пропаганду всіми відомими їм методами. Зокрема — звичними: за допомогою газети. Із передбачувано краденою назвою: «Надднепрянская правда». До рук редакції Кавун.City потрапив один із випусків газети. Гортаємо ці 16 сторінок мороку. Всі фото належать редакції Кавун.City.

Варто одразу зазначити, що ТОВ «Редакція газети «Наддніпрянська правда» існує і доволі давно. Цю газету добре знають херсонці. Саме тому, ймовірно, росіяни і використовують цю назву, а також шрифт справжньої газети, але російською: вона звична для херсонців. Щоправда, херсонці не надто поспішають брати газету до рук. Хіба що на згадку. Такі газети поки можна взяти безкоштовно — вони є в пограбованих та «віджатих» супермаркетах Херсона.

На першій сторінці — традиційно те, що може «зачепити» око читача: освіта і медицина. Цинічне «забезпечення» лікарень ліками одразу привертає це саме око: насправді з ліками в Херсоні величезна проблема. Аптеки майже всі не працюють, систематичного постачання немає — хіба що волонтери привозять з підконтрольної території, але це вдається вкрай рідко. Росіяни ж завозять ліки в малій кількості і лише російського виробництва, а вони, м'яко кажучи, не дієві: росіяни давно позбавлені цілої низки дозволів та інших документів, які дозволяють вважати їхні препарати придатними до використання. Власне, херсонці це відчувають на собі.

Далі — поточні новини: від захоплення адміністративних будівель, які росіяни називають відкриттям до готовності відбити атаки ЗСУ, про що каже один із гауляйтерів області Кирило Стремоусов. Щоправда, у Вашингтона та Великої Британії інші дані щодо можливого контрнаступу. Ось тут ми писали про це: тинць!

Також одна з гауляйтерок — Катерина Губарєва — заявила про поліпшення якості зв'язку і про те, що на Херсонщині вже встановили 600 базових станцій російського зв'язку. Щоправда, «встановлення», скоріш за все, означає фактичне викрадення українських разом із українським обладнанням, адже оператори українського зв'язку повідомляли про захоплення приміщень і викрадення обладнання росіянами. Ось лише одне з таких повідомлень: тинць! Схожі заяви були і від операторів мобільного зв'язку України.

Наразі в Херсоні та на Херсонщині відсутній український мобільний зв'язок: лише російський. Він повністю прослуховується російськими спецслужбами. Ми не можемо розповідати деталей, але особисто були свідками того, як росіяни демонстрували цю можливість. Інтернет також повністю контролюється росіянами.

Відверта пропаганда починається на третій сторінці: про «русских» людей із українськими паспортами. До речі, третя сторінка в газетах завжди одна з ключових, за неї часто борються заради розміщення, наприклад, політичної реклами.. Далі — вже відомі тези росіян про те, що нібито на Херсонщині «основним засобом спілкування» є російська мова. Цю статтю варто проаналізувати в окремому журналістському матеріалі, адже в ній майже кожна теза — неправдива або маніпулятивна. Але особливо кинулось в очі те, що нібито весь «Південь та Південний Схід проголосували проти від'єднання» України від СРСР у 1991-му. Це неправда.

Теза про те, що «основой единства Херсонщині является русский язік» також неправдива: мешканці Херсонщини переважно спілкуються українською та використовують південні діалекти саме української мови. Це підтверджує зокрема і дослідження 2021 року фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва. В ньому зазначено: 64% молоді Півдня та Сходу (України — ред.) вважають рідною українську, натомість серед найстаршого покоління – 53%. Серед мешканців міст-мільйонників найбільше (55%) рідною вважають українську, 40% – російську. Серед мешканців менших міст та сіл українську називають рідною значно частіше.

Соціологічна група «Рейтинг» у своєму дослідженні, оприлюдненому в березні 2022-го, зазначає, що за останнє десятиліття спостерігається стала динаміка зростання кількості тих, хто вважає українську мову рідною: з 57% у 2012 році до 76% у 2022 році. Російська за 10 років втратила з 42 до 20%. У цій динаміці слід звернути увагу на наступні тенденції. Перше: помітні зміни у мовній самоідентифікації відбулися між 2012-2016 роками. Одними із ключових причин стали а) реакція суспільства на експерименти тодішньої влади у мовній політиці; б) події Революції Гідності; та в) агресія росії проти України у 2014 році та тимчасова окупація Криму та окремих територій Донецької та Луганської областей. Друге: позитивна динаміка у самоідентифікації відбулася за рахунок зміни ставлення до української мови у центрі, а також на півдні та сході країни.

Входження Херсонщини до «історичної Новоросії» — це окрема і одна з улюблених тез російських пропагандистів. Власне, деякі тези статті з газети херсонських окупантів озвучував президент рф володимир путін у своєму пропагандистському зверненні, кожну тезу якого проаналізували українські фактчекери і виявили 58 відверто брехливих тез, а ще — маніпуляцію, підміну понять, замовчування, навішування ярликів і те, що росіяни люблять особливо: поєднання правди і брехні. Все це ось тут: тинць!

Інтерв'ю з Тетяною Кузьміч, яка очолила окупантський департамент освіти, можна прочитати на 4-й сторінці. Тетяну Кузьмич іще у 2020 році судили за підозрою у державній зраді, співпраці з російськими спецслужбами та організації підпільної ворожої мережі в Херсонській області. В жовтні 2020 року вона вийшла зі слідчого ізолятора під заставу розміром із пів мільйона гривень. Активну участь в судовому процесі на боці підозрюваної брав Кирило Стремоусов.

Кузьміч розповідає про відродження радянської системи освіти, про те, що українська влада «тисне» на педагогів і продовжує платити їм зарплатню та відпускні. Щоправда, у чому проявляється цей тиск, невідомо (може у тому, що зарплату платять?), але росіяни тиск на вчителів та директорів чинять. На сьогодні відомо лише про одного директора школи в Херсоні, який співпрацює з окупантами. Ми не можемо достеменно сказати, хто це, хоч і здогадуємось. Всі інші херсонські заклади освіти працюють дистанційно за українською програмою.

Також анонсувала колаборантка і «вступну кампанію» до захоплених херсонських вишів. Проте місцеві кажуть, що ажіотажу немає, а абітурієнти з Херсонщини активно вступають до українських та європейських вишів. До речі, окупанти не звітували, як триває вступна кампанія в захоплених вишах. В той же час, евакуйовані до різних громад херсонські виші дійсно проводять вступні кампанії та активно пишуть про це в соціальних мережах та на власних сайтах.

Одна з ключових сторінок у будь-якому друкованому виданні — п'ята. І тут — зразок російської пропаганди: священник з Голої Пристані, отець Геннадій, який перейшов на бік росіян, який розповідає про «єдину святу Русь». Чергова брехня і підміна понять — у найкращих російських традиціях.

Далі — розповіді про те, що нібито Донецьк Збройні сили України закидали мінами-«пелюстками». Ніби це очікує і Херсон. Щоправда, жодних підтверджень, що це можуть бути ЗСУ, немає. Це може бути черговим сигналом того, що «пелюстки» по Херсону можуть розкидати саме росіяни. Вони традиційно анонсують «злочини» ЗСУ, які потім самі вчиняють.

Також окупанти зазначають, що нібито війна з мирним населенням — це «фішка київського режиму». Втім, херсонці добре бачать, чия ця фішка: до приходу росіян в місто ніхто з містянами не боровся і не мінував приміщень та доріг.

Звітують росіяни і про роботу так званої поліції. Поліція ця складається здебільшого із «гастролерів»: росіян та мешканців окупованих територій Донецької та Луганської областей. Дислокуються в приміщеннях Національної поліції України в Херсоні.

Про можливість іпотеки для молодих херсонських родин, росіяни не лише пишуть в газеті, а й роздають відповідні пам'ятки-рекламки. Невідомо, який саме квартирний фонд росіяни пропонують в іпотеку. Є припущення, що це житлові комплекси, які належать афілійованим до гауляйтерів особам. Але це лише припущення.

Херсонців для отримання житла закликають «встати на облік в адміністрації». Це автоматично надає доступ до персональних даних, що може продовжитись полоном або примусом отримати російський паспорт.

А ось і пам'ятка, яку роздають росіяни в Херсоні. Щоправда, російська символіка межує з родиною в українських вишиванках. З'явитись у такому вигляді в Херсоні сьогодні — це майже гарантовано опинитись в полоні або принаймні отримати «фізичні зауваження». Припускають, що фото залишилось від передвиборчої кампанії одного з гауляйтерів.

 

Далі цілих дві сторінки росіяни присвятили пропаганді стосовно інших країн. Тут можна багато цікавого прочитати про «офіційну» риторику росії щодо інших країн, в яких є російські інтереси. Не обійшлось тут і без планів «звільнити» Одесу, а також про начебто плани зазіхання Польщі, Угорщини та інших країн на західні регіони України. Нічого нового, але якщо брехню та маніпуляції повторювати достатньо часто, то є ймовірність, що цьому почнуть вірити.

Стаття наповнена агресивними фразами з теорій змов та маніпуляціями: проксі-війна з росією, Золотий Мільярд, Імперія Добра тощо.

На 10-й сторінці можна дізнатись про те, що в Херсоні створили «Союз матерів». Розмістився він, судячи з адреси, в захопленому Будинку профспілок у Херсоні. Аліна Шамрай, яка представляє цей союз окупантів, розповідає про безпеку дітей, про свята, які організовує російська сторона. Втім, херсонці не поспішають відвідувати такі «свята», а родин із дітьми стає дедалі менше в місті — вони виїздять із міста, аби діти могли піти до українських дитсадочків і шкіл.

«Відкриття дитячих садків і шкіл» — це фактично захоплення. Адже на співпрацю з колаборантами у Херсоні погоджуються одиниці, тому гауляйтери призначають директорами і завідувачами або їх, або навіть невідомих людей з росії чи Криму. Херсонці також повідомляють про те, у школах та дитсадках активно вивозять меблі і техніку.

«Роз'яснювальна робота з батьками» — це фактично залякування і погрози, а також попередження про те, що навчання українською мовою не буде.

Праворуч можна побачити новину про приєднання «звільнених» територій Миколаївської області до Херсонської. Але це навряд можливо суто фізично: росіяни постійно обстрілюють ці громади. Чимало сіл і селищ поблизу кордонів двох областей вони зрівняли або майже зрівняли з землею.

Не забувають пропагандисти називати Херсонську область «заброшенной и забітой властями», планують розвивати туризм. Втім, саме росіяни обстрілювали околиці Херсона, а також зробили все можливе, аби туристичного сезону цього року не було. Знищено чимало фермерських господарств, винарні та інші туристичні дестинації області, які приймали туристів майже цілий рік поспіль. Захоплені ресторани, готелі і кафе, чимало з них просто розграбовані. Поля палають від вогню, адже їх обстрілюють та підпалюють російські війська.

Далі — новини про «допомогу» від Псковської області. Чому вона допомагала, незрозуміло, але так само росіяни робили із Кримом: вдавали підтримку областей росії. Нібито школярі з Бериславщини (Херсонська область) мають відпочити на Псковщині. Але Бериславський район до вторгнення росіян був затишним і приймав туристів у себе. Відповідно діти могли відпочивати безпосередньо вдома або в сусідніх громадах біля моря. Зараз вони такої змоги завдяки росіянам, які постійно обстрілюють регіон, не мають.

Також є новина про роздачу безкоштовних приставок Т2 — для того, аби працювало телебачення, а воно в Херсоні лише російське. За інформацією нашої редакції, херсонці неохоче беруть такі приставки. Більш того, приставки видають в обмін на інформацію про паспортні дані — і виявляється, що деякі приставки вже видали певній людині без її відома. Тобто хтось надав копії паспортних даних третьої людини. Коли ця людина звертається за Т2, вона дізнається, що вже отримала його. Мешканці кажуть, що «грішать» на працівників різних служб, до яких надавали копії своїх документів. Доказів, звісно, немає.

Також росіяни прогнозовано позбавляються підручників з історії України. Почитайте, це важко коментувати. І це правда: нам підтвердили з кількох джерел, що в захоплених закладах освіти і культури росіяни знищують все україномовне та пов'язане з Україною.

Куди ж без «критики» київського режиму, як називають росіяни офіційну українську владу. На півтори сторінки росіяни розтягнули пропагандистську статтю, в якій у притаманному агресивному форматі змішують правду із брехнею, розбавляючи навіть цитатами Генріха Гімлера. Також додають і обіцянки виплат родинам, які мають дітей. Це також розповсюджена практика росіян: притягувати увагу можливими виплатами.

Є і адреси шкіл та дитячих садочків, які нібито працюють із росіянами. Зауважимо, що жодна з херсонських шкіл не підтвердила співпрацю з росіянами, а за нашою інформацією співпрацює, хоч і не надто афішує цього, лише одна. Ми про це писали вище.

Росіяни активно критикують якість дистанційної освіти, коли учень, вдома в Херсоні, вчитель — невідомо де, а директор приміром в Івано-Франківську. Нібито це не сприяє якості освіти. Також зауважують на перевантаженні української шкільної програми та її невідповідності віку школярів. Загалом у статті багато маніпулятивних та недоведених або відверто фейкових тез. Втім, українська влада не може наражати школярів на небезпеку — і саме тому з нового навчального року передбачає дистанційне навчання, адже громади України обстрілюються Росією, тому про звичне офлайн-навчання йтись не може.

Наразі близько 672 тис. українських школярів перебувають за кордоном. Це дані Міністерства освіти і науки України. Відповідно, скоріш за все, навчатись вони будуть продовжувати саме там, переважно комбінуючи програми місцеві та українську шкільну програму. Виїзд родин школярів відбувся завдяки масштабному вторгненню росіян в Україну, тому критика з боку Росії виглядає саме як брехня і маніпуляція, особливо коли йдеться про «київський режим», як люблять називати росіяни легітимну українську владу.

Неочікувано на 14-й сторінці — коронавірусна стаття, в якій традиційно в агресивній манері згадується український «режим», щодо якого росія вважає, що він провалив вакцинацію. Традиційно без жодних підверджень.

Також росіяни пишуть про ефективність власної вакцини від коронавірусу, смертність після введення якої нібито в 20 разів менша за смертність від Phizer. Про «ефективність» російської вакцини «Спутник V» чимало писали, і свого часу твердження про нібито 92% ефективності від введення вакцини росіяни так і не підтвердили. Звісно, росіяни позиціонують відмову України від «Спутника V» політичними мотивами.

В цілому, стаття наповнена агресією в бік України та вихваляннями дій росії в боротьбі із коронавірусом. Тут варто зазначити, що особа, відповідальна за контроль епідеміологічної ситуації на Херсонщині, — головний санітарний лікар Юрій Ромаскевич, який доповідав інформацію про коронавірус і давав поради саме як лікар, перейшов до співпраці з окупантами.

До речі, Ромаскевич прогнозував, що ситуація із захворюваннями на новий штам коронавірусу (омікрон) нормалізується до липня 2022 року. Але ніхто так і не звернув увагу на те, чи правда це, а статистика на Херсонщині наразі недоступна через окупацію.

Справжнім підтвердженням застосування пропагандистських методичок є написане на сторінці 15. Росія розповідає, «як спонсорувати тероризм і звинуватити в цьому інших». Йдеться про те, що в Сенаті США пропонують оголосити росію «спонсором тероризму». Чи варто поточнювати, кого і в чому звинувачує росія? Читайте нижче. Це один із прикладів перекручування інформації.

Остання сторінка традиційно в оголошеннях. Зокрема із так званою реєстрацією в податковій. А ще — набирають людей на виборчі дільниці. Йдеться про намагання провести «референдум» про «приєднання» Херсонщини до росії. Чи варто зазначати, що всі оголошення не мають нічого спільного із українським законодавством?

Варто звернути увагу і на те, що в газеті немає інформації про те, хто її видав, хто головний редактор та інших реквізитів, обов'язкових до зазначення. Ймовірна причина зрозуміла: нікому не хочеться надавати зайві докази вчинення державної зради проти себе.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY