detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
17.08.2022 22:26
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 серпня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 серпня
Вибухи в Криму, ядерний тероризм Росії, підготовка окупантів до псевдореферендумів, ідея припинення видачі шенгенських віз росіянам.

У блоці каналу «1+1» польський політик Станіслав Желіховський коментував ідею припинення видачі шенгенських туристичних віз громадянам Росії. Пізніше політолог-міжнародник Антон Кучухідзе коментував пропозицію заборонити в’їзд в ЄС громадянам Росії: розповів про етапи запровадження подібних заборон, зазначив, що всією Європою таке рішення ухвалене не буде, але навіть заборона в’їзду в Євросоюз через окремі країни допоможе зменшити кількість росіян в Європі.

Журналіст і знавець окупованих територій Сергій Гармаш торкнувся теми псевдореферендумів: «Референдум вони провести не можуть, оскільки не контролюють ці території і не здатні організувати все так, як їм треба. Саме тому їм необхідні перемовини, щоб закріпитись на захоплених територіях хоч якимось чином».

Пізніше денному блоці каналу UA голова правління громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська сказала, що, попри все, підготовку до референдуму окупанти ведуть, і наше головне завдання — цьому протидіяти. Детальніше про підготовку росіян до імітації референдуму читайте в матеріалі Ярослава Зубченка.

Адвокат Микола Полозов відзначив «невідповідальність і невиконання своїх обов’язків» Міжнародним Червоним Хрестом: «Вони тільки передають у Женеву інформацію, яку їм дають з Росії, і зовсім не борються за те, щоб особисто потрапити на місце злочину і власноруч провести розслідування». Він також говорив про невиконання Росією міжнародних конвенцій щодо утримання військовополонених, бездіяльність міжнародної системи безпеки і її неспроможність контролювати те, що відбувається, «через страх перед Росією».

Історик-британіст Єгор Брайлян коментував виборчі перегони у Великій Британії, позиціонування Ліз Трасс як наступниці Бориса Джонсона та використання у дебатах наративів про допомогу Україні.

Журналістка російського видання «Проєкт» Юлія Балахонова говорила про цензуру в російських ЗМІ, переслідування незалежних журналістів, масові обшуки в їхніх помешканнях, а також про пошук грантів у ЄС для продовження роботи незалежних російських медіа.

В інтерв’ю з циклу «Люди доброї волі» колишня позаштатна радниця Президента України, росіянка Марія Гайдар розповіла про їхні з 14-річною донькою перші дні війни, «синдром визволеного», який наздогнав її у Ізраїлі, росіян у цій країні, більшість із яких не розуміє суть проблеми, не цікавиться війною і її причинами. А також про плани створити студію для ютуб-каналу і підвищувати обізнаність ізраїльтян про війну в Україні.

Керівник відділу розслідувань «Української правди» Михайло Ткач розповів про розслідування його команди щодо «олігархічного флоту», тобто яхт, які перебувають у Туреччині, поблизу Мармариса і Бодрума. А також про масовий продаж яхт і літаків, позаяк олігархи зараз хвилюються, що для них наближаються все гірші і гірші часи. Після інтерв’ю в етері показали фільм-розслідування «Української правди».

У блоці каналу «Інтер» ізраїльський військовий експерт Ігаль Левін прокоментував вибухи в окупованому Криму: «Росіяни мають розуміти, що демілітаризація агресора можлива на будь-якій території. Також це мають розуміти і білоруси».

Колишній посол США  в Україні Джон Гербст зазначив, що зараз відносини між США і Росією найбільш напружені за останні 40 років. Попередній конфлікт такого масштабу був, на його думку, під час Карибської кризи.

Голова Запорізької ОВА Олександр Старух відзначив неможливість провести належну евакуацію у випадку аварії на Запорізькій АЕС, адже велика територія перебуває під окупацією, а всі протоколи евакуації розроблені для мирного часу.

Про ядерний тероризм Росії говорив і російський опозиціонер Геннадій Гудков. На його думку, світ недостатньо жорстко реагує на те, що чинить армія Росії на ЗАЕС. Потрібно не висловлювати стурбованість, а вживати жорстких заходів.

У вечірньому блоці каналу UA міністр культури і інформаційної політики України Олександр Ткаченко говорив про проєкти відновлення зруйнованих міст України (хоч це й не належить до сфери його повноважень): «Дуже велика кількість українських і закордонних бізнесменів вже виявили зацікавленість у відбудові міст і селищ, що постраждали від російської агресії, але все одно найважливішим у цьому має бути відновлення за рахунок держави-агресора, тому ми маємо збирати всі докази цієї агресії». Також Ткаченко розповів про «культурний фронт» України.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY