detector.media
16.08.2022 16:57
Андріївка – явка з повинною окупантів: дайджест пропаганди РФ за 15 серпня
Андріївка – явка з повинною окупантів: дайджест пропаганди РФ за 15 серпня

Російський військовий зізнався у розстрілах мирних українців, а Москва намагається знайти каменярів для «відновлення» Донбасу. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи російської пропаганди за 15 серпня.

  1. Окупанти публічно визнають свої злочини в Україні
  2. На скільки «кинуть» російських каменярів на Донбасі
  3. Як Кремль влаштовує «окупендуми»
  4. «Спутник V» програв холодну війну «американському» COVID-19

Окупанти публічно визнають свої злочини в Україні

Андріївка – невеличке село на півночі Київської області, 15 серпня стало відомим усьому світу через перше публічне зізнання російського військового, який не перебуває у полоні, у скоєнні злочинів в Україні.

Сама Андріївка, яку визволили від російських окупантів однією з останніх – аж на початку квітня, зруйнована так само, а може й більше ніж Буча та Ірпінь.

Окупанти виганяли людей на вулицю, розстрілювали їх на фермі біля села, жили в їх будинках, користувались їхніми речами, брали в полон та допитували місцевих чоловіків, яким ще не виповнилось 50 років. 

Росія усіляко заперечувала подібні злочини своїх «визволителів» і заявляла про їх «інсценування».

НАСПРАВДІ, в андріївському «інсценуванні» брав участь цілком конкретний російський «актор», єфрейтор Данило Фролкін – військовослужбовець військової частини 51460, тої самої сумно відомої «бучанської» 64-ї мотострілецької бригади.

Він відверто розповів «Важливим історіям», як разом із поплічниками на чолі з офіцерами вони грабували та вбивали мирних жителів села. Одного з них, за словами Фролкіна, він вбив особисто.

Усі подробиці, які він навів, збігаються з історією, яку розповіла волонтерка Стефанія Пауль ще на початку квітня.

Свідчення Фролкіна вже називають на даний час «ймовірно, найважливішим документом цієї війни». 

Цікаво, як тепер реагуватимуть на цю фактичну (поки що заочну) явку з повинною навіть не пропагандисти (спойлер: станом на вечір 15 серпня ніяк) і не слідчі органи РФ, а та ж Amnesty International?

На скільки «кинуть» російських каменярів на Донбасі

На російських сайтах з пошуку роботи з’явилася велика кількість вакансій для будівельників, яким пропонують вирушити до тазваних «ЛДНР». Каменярам, монтажникам тощо обіцяють велику зарплатню та безкоштовне проживання. Оголошення супроводжує гасло «Збудуємо Донбас разом». У деяких вакансіях претендентам навіть пропонують прихопити з собою друга і отримати за це 3000 рублів (приблизно 1800 грн).

Цікаво, чи знають майбутні каменярі Донбасу історію з працівниками московського водоканалу, яких відрядили до так званої «ЛНР» і «кинули» з зарплатою?

Три дні тому вони записали відеозвернення до самого Путіна, де поскаржилися, що працюють без трудових договорів та не отримують обіцяні гроші.

НАСПРАВДІ, це лише перший публічний дзвіночок (неофіційних, звичайно, набагато більше) того, що Кремлю не вистачає коштів для «всенародної підтримки» як загарбання, так і «відновлення» Донбасу. Звернення надійшло вже до генпрокурора РФ. 

Але Кремлю варто замислитися. Коли не вистачає матеріальних важелів, треба включати моральні. Можна влаштувати постійно діючі акції на кшталт «здамо зарплату за день/тиждень/місяць у фонд миру на Донбасі» (нерегулярно це вже впроваджується), відправлення платних SMS, «суботники» тощо.  

Зрештою можна організувати вахтовий метод освоєння «нових територій» (так називають захоплені українські землі на офіційній економічній російській мові). Спочатку «Мосводоканал», потім «Беломорканал». Досвід у Росії у будівництві ще з 30-х років минулого століття багатий. ГУЛАГівсько-вахтовим методом.

Адже грошові потоки в Росії всихають. А з огляду на те, що принаймні у так званій «ДНР» є офіційно затверджений план відновити до осені (залишилось два тижні) «всі житлові об’єкти, ступінь руйнування яких не перевищує 30%», вже можна сказати, що втілити його в життя не вдасться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Спецоперація» за планом 330 метрів в день

Тому усім «відновителям Донбасу» з Москви та з депресивних регіонів, можна починати репетицію нових відеозвернень до Путіна. Схоже, що тільки він може надати їм «адресну допомогу». І не просту, а подвійну. Адже, російський уряд у рекламних цілях зобов’язав держструктури та регіональні компанії виплачувати своїм підлеглим подвійні оклади за «відрядження на Донбас».

Тим цікавіше буде спостерігати за черговими відео зі скаргами «кинутих» на гроші російських каменярів на Донбасі. Хоча немає жодної гарантії, що приїдуть вони «відновлювати», а їх примусять «визволяти».

Як Кремль влаштовує «окупендуми»

Адже жодних ознак «швидкого визволення ДНР» немає. Це, навіть, опосередковано визнав її ватажок Пушилін, заявивши, що «дату референдуму про приєднання до РФ буде оголошено після повного звільнення території республіки». Як це зробити в умовах, коли навіть Піски (про «взяття» яких вже неодноразово рапортували «воєнкори») залишаються під українським контролем, – невідомо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де окупантам зібрати голоси для «референдуму»

Але, як стверджує британська розвідка, у Кремлі завдання поставлено чітко: на «референдумі понад 70% мешканців мають проголосувати за приєднання до Росії».

НАСПРАВДІ, таким чином підтверджується те, що заявив заступник голови Офісу президента України Ігор Жовква: «Москва демонструє, що не впевнена у тому, що їй вдасться зберегти контроль над тимчасово окупованими територіями. Тому все, що в Кремлі роблять, – транслюють подібну інформацію внутрішній російській аудиторії».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна починається не з танків на вулицях, а з ненависті у головах людей

Юрій Христензен, аналітик медіа-центру «Одеська політична платформа», учасник Kyiv StratCom форуму, досить влучно назвав те, що Росія намагається зробити на захоплених територіях, «окупендумом». І досвід в цьому вона вже має. 

«На сайті РПЛ (Рада з прав людини – Ред.) при президенті РФ у розділі «Референдуми» донедавна лежав звіт від 22 квітня 2014 року. Цитата з нього: «На думку практично всіх опитаних фахівців та громадян:

– у Криму за різними даними за приєднання до Росії проголосували 50-60% виборців за загальної явки 30-50%;

– жителі Криму голосували не стільки за приєднання до Росії, скільки за припинення, за їх словами, «корупційного свавілля і злодійського засилля донецьких ставлеників». 

Помножимо середні цифри тих, хто проголосував «за» на середній показник явки. 55% x 40% = 22%.

Тобто в умовах окупації і тотальної пропаганди менш як чверть дорослих кримчан проголосували за анексію. При цьому пункту «Залишитися у складі України» у бюлетені не було (не було пункту про збереження стасус-кво – Ред.), що не дає можливість оцінити кількість противників анексії.

За що голосували кримчани? Член РПЛ при президенті РФ пише, що більшість була проти «донецьких ставлеників». Частину голосів дав страх перед «українськими фашистами», яких зроду у Криму ніхто не бачив, але про яких твердили з кожної праски. І лише мала частина дійсно прагнула «приєднатися до Росії».

Цю відсоток кримчан можна оцінити за результатами останніх вільних конкурентних виборів у Криму у 2010 році. Партія «Русское Единство» нинішнього гауляйтера Аксьонова з відверто проросійськими гаслами здобула лише 4% голосів підтримки.

Отже, агресор спочатку окупує територію. Проводить там «окупендум», потім фальсифікує результати. Після цього довгі роки за допомогою пропаганди та репресій намагається довести підтримку анексії до дутих цифр свого «окупендуму».

«Спутник V» програв холодну війну «американському» COVID-19

І наостанок про напівзабутий COVID-19. Ще на початку серпня у Росії звинуватили США в причетності до його появи. «Вигодонабувачами» призначили американські фармкомпанії. Звичайно, не оминули в цьому контексті й «військово-біологічні лабораторії» в Україні.

НАСПРАВДІ, цю маячню не потрібно навіть спростовувати. Історія цікава лише в тому контексті, що «чудова» російська медицина з її розпіареною вакциною «Спутник V» мало того, що не діє, так і з його виробництвом в РФ тепер повний швах. І все через санкції, які дуже суттєво вдарили по російській фармацевтиці. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як і чому Росія намагається переконати світ у «неефективності» санкцій

Обвал виробництва на третину призвів до того, що російське МОЗ було вимушено продовжити термін придатності «Спутник V». «Відомості про більш короткий термін придатності… не є ознакою того, що препарат прострочений», – швиденько пояснили в міністерстві.

Ще наприкінці травня по всій Росії стали непридатними близько 30 мільйонів доз вакцини на загальну суму понад 23 млрд рублів.

Про необхідність продовження терміну прострочених вакцин в уряді РФ заговорили на тлі різкого падіння виробництва нових препаратів. За перше півріччя цього року в Росії випустили всього 2,34 млн доз «Спутника V». Для порівняння: за аналогічний період минулого – таких доз було 85,5 млн. Так і програв у «холодній війні» американським біолабораторіям російський «Спутник».

Вакциновані ним, нагадаємо, не впускаються до багатьох країн Європи через те, що Москва свого часу ігнорувала прохання надати необхідні дані для оцінки своєї вакцини. Тому європейцям, цілком можливо, навіть не доведеться вигадувати механізм закриття своїх кордонів для росіян у черговому пакеті санкцій.

Тим паче, якщо вони вакциновані відвертою прострочкою. Це небезпечно – пускати до свого здорового суспільства людей з простроченим шансом на нормальне життя.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY