detector.media
15.08.2022 20:17
Уряд відреагував на петицію про повернення в цифровий ефір «Еспресо», 5 каналу та Прямого
Уряд відреагував на петицію про повернення в цифровий ефір «Еспресо», 5 каналу та Прямого
Цю відповідь вже прокоментували представники «Еспресо»: вони вимагають від влади «не порушувати Закон та гарантувати свободу слова в Україні».

Уряд надав відповідь на петицію про повернення в цифровий ефір телеканалів «Еспресо», Прямий та 5 канал. Ця ініціатива набрала необхідні 25 тисяч голосів ще на початку липня.

Відповідь за підписом прем’єр-міністра Дениса Шмигаля опубліковано 15 серпня. Уряд переадресував порушені у петиції питання Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації, а також Міністерству культури та інформаційної політики:

«Радою національної безпеки і оборони України 18 березня 2022 р. прийнято рішення “Щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану”. [...]

Зазначене рішення РНБО України введено в дію Указом Президента України від 19 березня 2022 р. № 152. На виконання Указу Президента України та рішення Ради національної безпеки і оборони України Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення — державний оператор телерадіомовлення, радіорелейного та супутникового зв’язку забезпечує на всіх наявних частотах трансляцію телевізійного марафону відповідно до графіка.

Ураховуючи суспільний інтерес до питань, порушених у петиції, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації спільно з Міністерством культури та інформаційної політики доручено додатково опрацювати їх та про результати Вас поінформувати».

Представники каналу «Еспресо» висловили обурення у відповідь на таке рішення уряду, а також щодо того, що його було опубліковано 15 серпня, хоча на документі за підписом Дениса Шмигаля зазначено іншу дату — 15 липня.

«Ми обурені відповіддю Кабінету Міністрів на петицію про повернення телеканалу "Еспресо" у цифровий ефір. У ній немає жодних пояснень, з яких причин телеканал був відключений. І найголовніше — у відповіді КМУ не йдеться про те, коли сигнал "Еспресо" буде повернений у Т2, — йдеться у коментарі головної редакторки телеканалу Анастасії Равви. — Ліцензія на мовлення телеканалу "Еспресо" є чинною, ми нічого не порушували, а журналісти каналу чесно та професійно роблять свою роботу. Складається враження, що в Україні намагаються заборонити журналістам говорити правду, тоді як наш ворог, Російська Федерація, тільки нарощує оберти своєї пропаганди».

Також редакторка від імені всього колективу «Еспресо» закликала владу «не порушувати Закон та гарантувати свободу слова в Україні».

Як повідомляв «Детектор медіа», петицію щодо «Еспресо», 5 каналу та Прямого зарєстрували 18 квітня 2022 року, її ініціаторка – Ірина Гандзюк. У петиції сформульована наступна пропозиція:

«Просимо невідкладно вжити відповідних заходів для повернення телеканалів "ЕСПРЕСО", "5-ГО" та "ПРЯМОГО" в цифровий ефір. Ми переконані, що тільки дотримуючись єдиної інформаційної політики, принципів свободи слова та верховенства права нам вдасться перемогти не лише інформаційну навалу ворога, а й наблизити спільну перемогу України над агресором».

Нагадаємо, 4 квітня Концерн РРТ вимкнув «Еспресо», Прямий та 5 канал із цифрового ефіру. Телеканали надіслали листи з цього приводу до президента, РНБО, СБУ, Міністерства оборони і Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

Після цього 5 канал і Прямий подали до суду на КРРТ і Держспецзв’язку. «Еспресо» звернувся до СБУ та прокуратури.

Держспецзв'язку повідомила «ДМ», що причина вимкнення каналів — виконання рішення РНБО про трансляцію спільного марафону.

Після того, як 22 липня канали «Медіа Групи Україна» вийшли з процесу виробництва національного марафону новин , їхні слоти вирішили розподілити між учасниками загальнонаціонального марафону. 

До цього телеканали Прямий та 5 канал звернулися до Ради національної безпеки і оборони, а також до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Мовники закликали виділити їм часовий слот у загальнонаціональному телемарафоні «Єдині новини», що мав звільнитися після припинення участі в ньому «Медіа Групи Україна».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY