detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
13.08.2022 22:02
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 серпня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 серпня
Експорт зерна, заклики заборонити росіянам в’їзд до ЄС, ситуація на ЗАЕС, двадцять друга річниця катастрофи російського підводного човна «Курск».

На початку блоку каналу «1+1» ведучий Олександр Преподобний означив, до якої саме аудиторії звертається. У підводці до сюжету про розслідування російських журналістів щодо оборудок заступника міністра оборони Росії Олексія Криворучка ведучий сказав: «Що ще він приховує від вас, російських платників податків…»

Заступниця міського голови Бучі Михайлина Скорик-Шкарівська розповіла про пошуки та поховання мешканців Бучі, які стали жертвами окупантів.

Голова фракції «Нова єдність» у Cеймі Латвії Айнарс Латковскис прокоментував визнання сеймом Росії спонсоркою тероризму. До слова, ведучі запитали гостя, чи зробила це яка-небудь держава раніше, хоча могли б самі повідомити, що в травні терористичною державою Росію одностайно визнав Сейм Литви.

Політтехнолог і письменник Міхаіл Шейтельман прокоментував визнання Сеймом Латвії Росії державою-спонсоркою тероризму: «Путін боїться цього, бо для терориста не потрібен суд, терориста знаходять і ліквідують». На думку Шейтельмана, те, як поводяться росіяни на ЗАЕС, є поведінкою справжніх терористів — захопили атомну станцію і погрожують світові.

Активіст із Приморська Артур Ярошевський розповів про окупацію свого рідного міста і про своє кількаденне ув’язнення за протидію загарбникам.

Постійні обстріли Харкова і Миколаєва, ядерний шантаж Росії, вибухи на військовому аеродромі в окупованому Криму коментував воєнний експерт Олег Жданов.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук говорив про український зерновий експорт та як росіяни крадуть наше зерно.

Виконавчий директор Української Гельсінської групи з прав людини Олександр Павліченко наголосив, що сумнозвісний звіт Amnesty International насправді не звіт, а пресреліз, назвавши появу цього повідомлення навмисною маніпуляцією.

Редактор «Нової газети. Європа» Кирило Мартинов говорив про настрої в російському суспільстві і прокоментував заклики до Європи припинити видавати росіянам візи: «Якби це допомогло припинити війну, я був би за».

Адекватним заходом у відповідь вважає припинення видачі віз росіянам і експерт-міжнародник Максим Ялі.

У етері показали також частину розслідування Фонду боротьби з корупцією (заснованого Олексієм Навальним) щодо статків і способів незаконного збагачення Людмили Очеретної — колишньої дружини Путіна.

У денному блоці каналу UA на тему зернового експорту говорив аналітик Центру досліджень продовольства і землекористування КШЕ Павло Мартишев. За його словами, ціни на збіжжя не знижуються, а це свідчення того, що ринок налаштований песимістично, тобто не вірить обіцянкам росіян дотримуватися досягнутих домовленостей.

Виконавча директорка Східної Правозахисної групи Віра Ястребова розповіла про евакуацію з Донецької області, зокрема з Бахмута.

Показали знятий студентами літньої школи журналістики Бориса Немцова документальний фільм «Маріуполь – Афіни» про долі біженців зі зруйнованого загарбниками міста.

Чималу увагу в етері приділили двадцять другій річниці загибелі екіпажу російського підводного човна «Курск». Про події 22-річної давнини нагадав ведучий Олег Борисов, спогадами і міркуваннями поділився капітан першого рангу запасу військово-морських сил України Андрій Риженко. Цього дня Андрій Риженко двічі коментував річницю затоплення «Курська». Пізніше, у блоці каналу «Інтер», до нього приєднався колишній секретар Спілки журналістів Росії Ігор Яковенко.

У блоці каналу «Інтер» колишній посол США в Україні Джон Гербст прокоментував новину, що Китай звинуватив США у війні в Україні («Китай підтримує Росію, але боїться американських санкцій»), а також візит на Тайвань спікерки Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі, перспективи визнання Росії спонсоркою тероризму, ситуацію на ЗАЕС («не бачу розв’язання цієї проблеми»).

У вечірньому блоці каналу UA співробітник «Фонду боротьби з корупцією» Руслан Шаведдінов представив розслідування про корупцію в Міноборони Росії. Розмову з Шаведдіновим незабаром повторили.

Нардеп від «Слуги народу» Юрій Камельчук коментував зупинку транспортування російської нафти в Європу через Україну, а російський політик Геннадій Гудков прогнозував, чи судитимуть Путіна в Гаазі: «Сьогодні більш перспективні суди над тими, хто безпосередньо чинив в Україні воєнні злочини».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY