detector.media
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
13.08.2022 11:34
Про що говорили в етері спільного телемарафону 12 серпня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 12 серпня
Міжнародний день молоді, завжди актуальний закон про медіа та розвиток марафону «FreeДом».

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері спільного марафону «Єдині новини #UAРазом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали:  «1+1»,  «Рада», Суспільне, ICTV/СТБ.

У нічному блоці «1+1» традиційно показали токшоу «Нічна варта». У студії цього дня працювали Євген Плінський, Наталя Островська, Євген Куксін та Михайло Колесников. У першій частині ток-шоу ведучі говорили про економіку з мультимільйонером і колишнім нардепом від Партії регіонів Василем Хмельницьким. Бізнесмен розповідав, що зараз він заощаджує майже на всьому. А також нагадував про існування грантів та закликав подаватись усюди, де пропонують гроші. Загалом розмова з ним тривала 40 хвилин. Другу частину випуску присвятили обговоренню знищення російських літаків у Криму, санкцій проти Росії та газового шантажу. Цей блок тривав 50 хвилин.

Між першим та другим блоками повторили включення політкоментатора Володимира Фесенка, яке було в етері попередньої доби. Також вночі повторили включення міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова. Під час трансляції повторів на екрані не показували плашку «повтор».

У блоці «Ради» перебіг бойових дій обговорювали з воєнним експертом Сергієм Грабським та речником Одеської обласної військової адміністрації Сергієм Братчуком.

День молоді та закон про медіа до студії «Ради» запросили обговорити нардепа та лідера молодіжної організації партії «Слуга народу» Олександра Санченка. Зокрема він сказав, що закон важливий як євроінтеграційний, оскільки Україна, ухваливши його, виконає вимоги Євросоюзу (так вважають не всі експерти). Також нардеп розповів про проблеми молоді в час війни та сказав, що вперше Україна святкує саме Міжнародний день молоді. Пізніше цього дня його запросили до студії ICTV/СТБ, де також представили як очільника молодіжки «Слуги народу».

Новий закон про медіа обговорили у студії «Ради» також із головою Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольгою Герасим'юк. Зокрема говорили про спротив закону з боку профільних журналістських організацій, але не назвали про які саме організації (зокрема це Національна спілка журналістів України) йде мова. Ольга Герасим'юк у своєму виступі сказала, що нововведення підтримують Незалежна медійна рада, Національна асоціація медіа, окремі члени Комісії журналістської етики та інших організацій. Також вона сказала, що нещодавно була широка дискусія, де обговорили закон та його підтримали всі учасники, в тому числі й НСЖУ.

Також із Ольгою Герасим’юк говорили про розширення повноважень Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Голова ради сказала, що розширення повноважень означатиме лише те, що Нацрада регулюватиме не тільки теле- та радіомовників, а й онлайн-видання та друковані видання, натомість не значить, що регулятор отримає більше можливостей накладати санкції на медіа.

Про існування ґрантів для бізнесу також говорили й у студії Суспільного. У якості гості запросили заступницю міністерки економіки України Тетяну Бережну. Вона розповіла, що на отримання мікрогрантів для власної справи вже подалось понад сім тисяч підприємців.

Про ситуацію у Криворізькому районі говорили з керівником Криворізької військової адміністрації Олександром Вілкулом, хоча за район мав би відповідати керівник військової адміністрації району Євген Ситниченко.

У блоці ICTV/СТБ стан підготовки до зими запросили оцінити народну депутатку України Юлію Тимошенко. Зауважимо, що з першого травня Тимошенко включалась до гостьових студій національного телемарафону 17 разів, найчастіше з’являлась у блоці ICTV/СТБ — 10 включень, чотири та три рази її запрошували до студії «України» та «Ради» відповідно.

З міністром культури та інформаційної політики Олександром Ткаченком говорили про боротьбу з російською пропагандою у світі та необхідність координувати ці зусилля. Також Ткаченко сказав, що важливо підтримувати українські медіа, які зараз втратили рекламні доходи та працюють на інформаційній передовій. Бракує, на його думку, фінансової підтримки й марафону «FreeДом», якому треба розвиватись — українська влада обговорює певні спільні проєкти з західними партнерами.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY